Vođenje ugostiteljskog objekta

Male tajne uspješnih ugostitelja Kako i zašto se radi inventura u kafiću i restoranima Normativi u ugostiteljstvu 10 jednostavnih savjeta za optimizaciju jelovnika restorana Kako izraditi dječji jelovnik i pravilno prevesti jelovnik na strani jezik Redoslijed jela i pića u jelovniku, cjeniku pića i napitaka, dnevnoj karti i meni karti Vinska karta i kako je […]

Opširnije

Da li za otvaranje fast food treba neko specijalno zanimanje ili srodno kuhanju?

Za svaki oblik ugostiteljskog objekta je potrebna struka. Za fast food bez obzira je li lokal u koji gosti dolaze ili je samo dostava u pitanju, morate biti obrazovani kao priprematelj brzih obroka-pečenjar. Bez obzira na vašu struku, možete upisati prekvalifikaciju za to zanimanje, odnosno to je tečaj u trajanju od nekoliko mjeseci (2-3). Morate […]

Opširnije

Način izdavanja računa u vrijeme trajanja elementarne nepogode

Uputa za izdavanja računa u vrijeme trajanja elementarne nepogode S obzirom na nastup više sile (elementarna nepogoda) koja je zadesila određena područja Republike Hrvatske čime je uzrokovano nepostojanje tehničkih preduvjeta (kontakt) za provođenje postupka fiskalizacije izdavanja računa putem elektroničkih naplatnih uređaja – aplikacije fiskalna blagajna (nedostupnost Internet veze i duži prekid električne energije), dajemo vam […]

Opširnije

Odluke gradova o davanju u zakup javnih površina

Grad Zagreb – Odluka o davanju u zakup i na korištenje javnih površina i dijelova neizgrađenoga građevinskog zemljišta Grad Split – Odluka o davanju u zakup javnih površina i neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Splita za postavljanje kioska, štekata, štandova, pokretnih naprava i dr. Grad Rijeka – Odluka o davanju u zakup javnih površina […]

Opširnije

Za plaćanje putem PayPal-a ne treba vam fiskalna blagajna

Plaćanje putem PayPal-a Porezna uprava je izjednačila s plaćanjem s transakcijskog računa na račun za koji nema obveze fiskalizacije (plaćanje putem bankovne aplikacije) Za plaćanje putem PayPal-a ne treba vam fiskalna blagajna Konačno, Porezna uprava je definirala u koju grupu spadaju oni koji naplaćuju svoje usluge ili robe putem PayPal-a te o tome dala svoje […]

Opširnije

Savjeti za ugostitelje

Trendovi u ugostiteljstvu – ponuda jela i jelovnik organski uzgojene hrane Zašto je prikupljanje informacija o gostima bitno u ugostiteljstvu!? Kako unaprijediti poslovanje slušajući što vam vaši gosti govore 5 načina kako konobari kradu Uhvati me ako možeš! 5 savjeta kako da vaše osoblje bude zadovoljno Kako napraviti uspješan tim Zašto je sugestivna prodaja posebna […]

Opširnije

Temeljna obuka o poznavanju pića u baru

Trener: Zoran Lukić Trajanje treninga: 12 – 16 šk. sati prema dogovoru Djelatnici u objektu (konobari i barmeni) osnovna su spona između objekta i gosta te su ujedno baš oni u direktnom kontaktu s gostima. Osim učinkovite komunikacije poznavanje asortimana pića u baru od velike su važnosti kako bi osoblje u svakom trenu znalo preporučiti gostu, sukladno njegovim […]

Opširnije

Kava – način pripreme i ukrašavanje

Trener: Sergej Dedić Trajanje treninga: 8 – 12 šk. sati prema dogovoru Kava je bez sumnje, jedan od najomiljenijih napitaka u ugostiteljskim objektima i kod nas i u svijetu. U uvjetima bogatog izbora i konkurentskog nadmetanja, cijena kave pada i postaje prihvatljiva najširem krugu potrošača. Smanjena kupovna moć, nesređeno tržište i nedovoljna kontrola, navela je pojedine proizvođače i […]

Opširnije

Otvaranje ugostiteljskog objekta

8 načina kako izbjeći neuspjeh u ugostiteljskom poslovanju 4 zakonska koraka u otvaranju ugostiteljskog obrta Kako otvoriti jednostavni d.o.o. (j.d.o.o.) za ugostiteljsku djelatnost Minimalni uvjeti koje trebaju ispunjavati ugostiteljski objekti Što mora imati kuhinjski blok u restoranima!? Zadnje zakonske obveze ugostitelja u obavljanju ugostiteljske djelatnosti Što smije pisati na računu da ne dobijete kaznu? Radno […]

Opširnije

Menadžment

Kako graditi i izgraditi dobar tim u ugostiteljstvu!? Uspjeh = dobar tim = profit 10 savjeta menadžerima za upravljanje ugostiteljskim objektom 10 savjeta o organizaciji i radnom vremenu uposlenika Zadovoljan gost je najbolja reklama za profitabilan posao Tehnika savladavanja prigovora gostiju u 8 koraka Sve tekstove možete pročitati na linku: Savjeti za ugostitelje

Opširnije

Savjeti za konobare

Konobarska biblija Dobar konobar se fokusira na gosta, a ne na novac Razlika između uspjeha i neuspjeha su međuljudski odnosi Kako izgleda organizacija osoblja u sezonskom restoranu Tajna dobrog recepta za pizzu Sve tekstove možete pročitati na linku: Savjeti za ugostitelje

Opširnije

Zakoni i pravilnici o ugostiteljskoj djelatnosti

Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda – Hrvatska autohtona kuhinja Pravilnik o upisnicima ugostiteljskih objekata i o upisnicima o pružanju ugostiteljskihu sluga u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu Pravilnik o pružanju ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja knjige žalbi Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja knjige gostiju i popisa gostiju […]

Opširnije

Praktična nastava izrade postojeće koktel karte

Trener: Zoran Lukić Trajanje treninga: 12 – 16 šk. sati prema dogovoru Trening namijenjen stalnim djelatnicima objekta, sezonskim radnicima te onima koji se prvi puta susreću sa postojećom koktel kartom. Poznato je da kokteli u baru nose uvećanu zaradu te su veliki sudionik ambicioznih barova koji žele podići kvalitetu usluge. Ukoliko konobar/barmen ne zna kvalitetno prezentirati koktel […]

Opširnije

Praktična nastava izrade nove (inovativne) koktel karte

Trener: Zoran Lukić Trajanje treninga: 12 – 16 šk. sati prema dogovoru Većina hotelskih kuća posluje na način da za svaki svoj objekt izradi istu koktel kartu što se u nekim slučajevima može pokazati lošim izborom jer to dovodi do stvaranja stereotipa kod gosta. U tom slučaju gost nema želju obići više ugostiteljskih objekata unutar grupacije. Samim time […]

Opširnije

Kokteli na bazi kave

Trener: Zoran Lukić i Sergej Dedić Trajanje treninga: 4 – 8 šk. sati prema dogovoru Kava je odavno prestala biti samo napitak. Suvremena koktel industrija koristi je kao dodatak mnogim koktelima, prvenstveno zbog njene ugodne i snažne arome. Kava je danas postala nezaobilazan sastojak u modernoj miksologiji. Osebujnost njene arome počeli su kreativno koristiti kako poznati kuhari u […]

Opširnije