Kako otvoriti restoran ili kafić

Novi restorani, picerije ili kafići se otvaranju svakodnevno. Ako ste vi budući ugostitelj i ne znate ili se dvoumite što sve trebate uraditi da biste otvorili vaš objekt onda je ovo tekst sa informacijama koje su vam potrebne.

Napravit ćemo mali rezime dosadašnjih tekstova na našem POS Sector blogu i poredati ih onako kako bi vam mogli koristiti prilikom otvaranja i vođenja vašeg budućeg restorana, pizzerije, kafića ili drugog ugostiteljskog objekta.

Dokumentacija potrebna za otvaranje ugostiteljskog obrta - Prilikom otvaranja ugostiteljskoj objekta potrebno je da se zadovolje zakonske norme i da se registrira pravna osoba sa kojom će te biti prisutni na tržištu i svojoj branši. Možete registrirati ugostiteljski obrt ili j.d.o.o.

Minimalni tehnički uvjeti za ugostiteljstvo – Ispunjavanje minimalno tehničkih uvjeta za ugostiteljstvo su osnova bez koje ne možemo otvoriti ugostiteljski objekt. U zakonu se definirane ove stavke po vrsti i načinu djelatnosti 

Propisana pravila za rad

Nakon što ste otvorili svoj ugostiteljski obrt potrebno je da se držite i ispunjavate pravila koja su određena priliko rada vašeg objekta.

Propisana pravila za rad ugostiteljskog objekta - Prilikom obavljanja ugostiteljske djelatnosti svaki ugostitelj (pravna ili fizička osoba) je dužan nakon ishođenja rješenja o ispunjavanju minimalnih tehničkih uvjeta pridržavati se pravila za rad.

Knjiga žalbe u Hrvatskoj, kao dokument nije više na snazi, a umjesto nje dužni ste istaknuti obavijest o prigovoru. Sve informacije o novom zakonu možete pročitati na linku: Knjiga žalbe postaje nevažeći dokument, od sada na snazi - Obavijest o načinu podnošenja pisanih prigovora

Sanitarni pregled, sanitarna iskaznica i tečaj higijenskog minimum - Sanitarna iskaznica je obvezan dokument za svakog uposlenika u ugostiteljstvu i bez njega se ne može raditi. Sanitarnu iskaznicu izdaje higijensko-epidemiološki odjel u vašem gradu poslije izvršenog sanitarnog pregleda.

Važnost izgleda toaleta u ugostiteljskom objektu i zakonske obaveze - Odgovore koliko wc po zakonu treba da imate, kako treba da izgleda predprostor wc-a s umivaonikom ili garderoba i wc za uposlenike dobit će te u ovom tekstu

Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija u ugostiteljstvu - Dezinfekcije, dezinsekcija i deratizacija su mjere za sprečavanje pojava zaraznih bolesti, te suzbijanja širenja zaraznih bolesti i obvezno se provode se u ugostiteljskim objektima koji podliježu sanitarnom nadzoru.

Kako spriječiti požar u ugostiteljskom objektu i ispoštovati zakonsku proceduru zaštite od požara - još jedna od nezaobilaznih stvari u ugostiteljskom zanimanju određena i definirana zakonom o ugostiteljstvu

Što treba da sadržava jelovnik, cjenik pića i napitaka, dnevna karta i meni karta - Jelovnik, cjenik pića i vinska karta su popis jela i pića sa naznačenim cijenama u nekom ugostiteljskom objektu koji se nude gostu kao sredstvo ponude. Sva navedena sredstva ponude potrebna je da imaju i određene informacije određene zakonom. Naravno jelovnik služi i za prodaju tako da za kraj predlažem tekst o oprimizaciji jelovnika. 10 jednostavnih savjeta za optimizaciju jelovnika
 

Piše: , ugostitelj sa preko 20 godina radnog iskustva, i jedan od osnivača POS Sector programa za restorane i barove

comments powered by Disqus
Pratite nas na Google+ Učitavam...