Vrijeme blagdana, je vrijeme kada mnogi od nas pretjeraju. Neki pretjeruju s hranom, nabace čak nekoliko kilograma više za vrijeme praznika, jer ne mogu odoliti ukusnim poslasticama, dok drugi pak pretjeraju s alkoholom, i često se moraju nositi s mamurlukom u blagdanskim jutrima.

Istraživanja u Velikoj Britaniji su pokazala da se konzumacija alkohola u prosincu, tj. za vrijeme blagdana povećava za čak 40%. U tom mjesecu se popije 600 milijuna jedinica alkohola dnevno, što je nevjerojatno puno. 54% muškaraca i 41% žena popiju mnogo više alkohola za vrijeme Božica nego što je to uobičajeno za njih.

Ova statistika jeste za Veliku Britaniju, ali ni u drugim zemljama, u kojima se slave Božić i Nova godina nije puno drugačije, pa tako ni kod nas. Ljudi osjećaju blagdansko raspoloženje, pozitivnu atmosferu, okupljaja se obitelj i prijatelji, i normalno je da će se popiti koja čašica vise nego inače.

To tebi, kao ugostitelju naravno ide u korist. Sve dok gosti dobro jedu i piju, promet zasigurno neće početi opadati. Čak sto više, za vrijeme Božica i Nove godine, prihodi se povećavaju. Ponudi svojim gostima ukusna jela i pića, po blagdanskim cijenama i možeš očekivati pune ruke posla.
Ali, što sa gostima koji potegnu za kojom čašicom više?

Što njima slijedi?

O da, mamurluk! Svi mi koji pijemo alkohol barem jednom u životu smo doživjeli mamurluk i znamo kakav je osjećaj dok u jutro nakon burne noći ležimo u krevetu: eksplozija u glavi, u želucu osjećaj kao da smo se 15 puta uzastopno vozili vlakom smrti, a cijelo tijelo žudi za vodom. Užas!

I dok ležimo tako na krevetu, zagledani u strop koji se napokon prestao okretati, prvo pitanje koje si postavimo je: „Zar mi je trebalo i to zadnje piće?“, a drugo: ”Što uraditi, da mi prestane ova bol u glavi, nelagoda u stomaku i ostatku tijela?”
Upravo ovo drugo pitanje ti može pomoći u poslovanju. Kako? Tako što ćeš svojim gostima i ostatku mamurnog svijeta prvog dana nove godine ponuditi obroke koji će ih vratiti u život.

Mamurluk

„Mamurluk“ ili veisalgija je skup simptoma povezan s konzumacijom alkoholnih pića. Najčešći simptomi su mučnina, glavobolja, dehidracija, umor i osjetljivost na svjetlost i zvuk. Koliko će jak i neugodan biti mamurluk ovisi od toga koliko je alkohola konzumirano, koliko je jak i otporan organizam, o kojem je spolu riječ i je li konzumirana hrana prije alkohola.
Na mamurluk utiču i loš zrak, dim, manjak tjelovježbe, te manjak sna.

Izbjeći se može, jedino ako se odlučimo ostati na jednoj ili dvije čašice, što je za vrijeme praznika vrlo teško. Ali srećom, mamurluk se može ublažiti i to tako što:

  • Uvijek pojedemo nešto prije tulumarenja. Prije nego se počne s proslavom Božica i krene na doček Nove godine želudac se treba napuniti kvalitetnom hranom. Najprikladnija je masna hrana, bogata ugljikohidratima, poput pizze i tjestenine, jer ona održava razinu energije i usporava apsorpciju alkohola u krvi. Ako se pazi na zdravu prehranu, onda su pametan izbor ribe, poput lososa, pastrmke i skuše koje sadrži zdrave masne kiseline.
  • Razrijedimo pića! Razrijedi vino s vodom i naizmjenično popij jednu čašu vode pored alkohola su mudar izbor, ako se želi smanjiti utjecaj alkohola sljedećeg dana. Također jedna velika čaša vode prije prvog pića će pomoći ublažiti mamurluk.
  • Grickamo dok pijemo. Sir i orašasti plodovi su idealne grickalice uz alkoholna pića, jer sadrže puno masnoće, što usporava apsorpciju alkohola.
  • Ostanemo na jednoj vrsti alkohola: Miješanje pića je najgori neprijatelj, kada je u pitanju mamurluk. Razlog tome je što su u različitim alkoholnim pićima, prisutni različiti aditivi, arome, i ostali elementi, što može izazvati vrlo intenzivan mamurluk. Tijelo na ovaj način ima problem i pokušava se nositi sa svim tim tvarima istovremeno. Stoga, je najbolje odlučiti se piti ili pivo ili votku ili vino ili rum, ali nikada sve zajedno za jednu noć. Kokteli su posebno opasni u tom pogledu, jer oni obično uključuju dvije ili više vrsta alkohola. Ako im se ipak ne može odoljeti, onda je moj savjet da se ostane na bar dvije caipirinhe.
  • Odaberemo svjetla žestoka pića: Tamna žestoka pića – kao što su konjak, viskiji, rum i neke tekile – imaju veću koncentraciju toksina zvanih kongeneri, koji se javljaju tijekom fermentacije i destilacije alkohola. Ovi kemijski spojevi mogu utjecati na težinu mamurluka. Ako baš mora biti neko žestoko alkoholno piće, onda neka to budu svijetla alkoholna pića koja sadrže manje tih toksina poput džina i votke.
  • Izbjegavamo miješanje alkohola s dijetalnim napitcima. Dijetalni napitci poput Cole light, ne sadrže šećere ili kalorije, te se alkohol apsorbira izravno u krvotok. Korištenjem normalnih sokova , tijelo dobiva barem neke kalorije, što će ublažiti stanje mamurluka sljedećeg jutra.
  • Budemo oprezni sa šampanjcem i pjenušcima. Istraživanja su pokazala da efekt mjehurića u alkoholnim pića prenosi alkohol brže u organizam, što dovodi do bržeg opijanja. Popiti jednu dvije čaše ovog pića je sasvim u redu, pogotovo za novu godinu, ali bez pretjerivanja.
  • Znamo svoje granice. Poznavanje svojih granica je jako bitan faktor, ako se mamurluk želi spriječiti ili ublažiti. Činjenica jeste da pretjerivanje s bilo kojom vrstom alkohola dovodi do mamurluka. Što vise pijemo, mamurluk će biti gori, te varira od osobe do osobe. Dakle, važno je znati svoje granice. Općenito se preporučuje popiti ne više od 3 pića u roku od dva sata , te ne više od 5 pića tijekom cijele večeri .

Ako se obrati pažnja prilikom konzumacije alkohola na ove stavke, mamurluk bi se sigurno mogao ublažiti ili čak izbjeći.

Ali ako ipak dođe do njega, mamurluk se može liječiti i ublažiti tako što:

  • Tijelo opskrbimo tekućinom. Kao što je poznato, dehidracija je glavni uzrok mamurluka. Dakle , trebala bi se spriječiti, odmah nakon što se vratimo kući i popijemo veliku času vode prije spavanja. Također, neka boca ili čaša vode bude cijele noći pored kreveta, kako bi se mogla piti, ako se budimo tijekom noći. Nakon buđenja, bez obzira kako se osjećamo obavezno trebamo popiti veliku čašu mlake vode, jer hladna voda bi mogla biti nezgodna za želudac. Izgubljena tekućina i elektroliti se mogu nadoknaditi i energetskim pićima ili kokosovom vodom. Ginger Ale će smiriti želudac, a svježe iscijeđeni sok od naranče će vratiti izgubljenu energiju. Kava i drugi kofeinski napitci nisu najbolji izbor na mamurnim jutrima, jer oni oduzimaju dodatnu tekućinu iz organizma. Ako vam ipak treba kofeina onda ograničite količinu kave ili čaja na jednu šalicu.
  • Pojedemo dobar doručak. Razumno zdrav, ali dobar doručak može učiniti čuda nakon noći opijanja. Hrana umiruje želudac i daje tijelu energiju. Lagano prepečen tost s malo maslaca i marmelade, ili još bolje kajgana će učiniti da se ponovo bolje osjećamo. Tost će upiti ostatak alkohola iz želuca, a jaja sadrže bjelančevine i vitamine B koji će napuniti prirodne resurse vašeg tijela. Također treba uzimati svježe voće, jer ono sadrži mnogo vitamina i vodu, a za osobe u pokretu svježe pripravljeni smoothie će biti dovoljan da se opskrbe izgubljenim vitaminima i mineralima – zdravo, a ukusno.
  • Odspavamo. Tijelu je potrebno nekoliko sati da razgradi alkohol. Ako je ikako moguće, proces razgradnje je najbolje prespavati.

Ugostiteljski marketing: Doručak za mamurne

Ti si taj koji može ponuditi obrok koji će mamurnog gosta vratiti u život.

Mnogi restorani u svijetu u svojim ponudama imaju “Doručak protiv mamurluka”. New York ima čak listu restorana u kojima se može “liječiti” poslije burne noći.

Zašto onda ne bi i ti ponudio mamurnom svijetu dobar doručak? Pogotovo za vrijeme blagdana, kada se više pije.

Dobra ponuda, koja “vrača iz mrtvih” će osvježiti tvoju postojeću ponudu i sigurna sam povećati i promet, a gostima i njihovim bolnim glavama će mnogo olakšati dan. 

Ko već ima volju poslije neprospavane noći pripremati sebi okrepljujući doručak, kada zna da sve izgubljene vitamine i minerale, te potrebnu energiju može da dobije na jednom mjestu bez puno napora i razmišljanja? I to kod tebe u restoranu.
Kreiranje ponude “protiv mamurluka” nije previše zahtjevno. Bitno je poznavati namirnice koje pomažu u borbi protiv mamurluka, kako bi gostima zaista mogli pružiti kvalitetan povratak u svakodnevnicu.

Ovdje je nekoliko namirnica i prijedloga koji će ti pomoći u kreiranju “doručka protiv mamurluka”.

  • Svježe iscijeđeni voćni sok – Neka svježi sok bude prvi koji ćeš servirati svom mamurnom gostu. Razina šećera u krvi je naglo opala nakon konzumacije alkohola, te dodatno pogoršala mamurluk. Upravo iz tog razloga je konzumacija voćnih sokova jedan je od najboljih načina borbe protiv mamurluka. Voćni sokovi od naranče, brusnice ili jabuke će podići razinu šećera u krvi, te nadoknaditi izgubljene elektrolite.
  • Ponudi juhu s puno povrća. Poželjno je da je prva hrana bude jušna i lako probavljiva kako bi se organizam brže pročistio, te da je puna vitamina, kako bi brže ozdravio. Juhe su idealan izbor za početak dana.
    Sendvič s tunjevinom. Tunjevina je puna hranjivih tvari, a istraživanja su pokazala kako je ujedno i jedna od najboljih namirnica za nadomještanje izgubljenih vitamina iz tijela.
  • Engleski doručak. Onima kojim treba malo jači doručak preporuči engleski doručak. Sastojci engleskog doručka mogu varirati, ali nekoliko se osnovnih namirnica uvijek moraju naći na pladnju da bi se obrok mogao nazvati engleskim doručkom. Primjerice, jaja napravljena u obliku kajgane, pržena slanina, kobasica, gljive i prepečeni tost nužni su dijelovi ovog doručka. Jaja u sebi sadrže cistein, amino kiselinu koja je efektno oružje protiv acetaldehida, toksina koji je nusprodukt oksidacije etanola, tako da će ova namirnica svakako dobro doći.
  • Kruh – Integralni kruh pun je vitamina B i masnih kiselina koje će pomoći u detoksikaciji jetre i izlječenju tijela. Također će apsorbirati višak alkohola što je, naravno, jedan od najboljih načina za borbu protiv mamurluka. Obavezno serviraj šnitu integralnog kruha s juhom od povrća.
  • Đumbir – U svim svojim oblicima đumbir pomaže pri olakšavanju mučnine, a isto tako djeluje i kao odličan protuupalni lijek. Slatko piće ili čaj gosta začini s malo đumbira, ili ponudi ukusnu juhu od đumbira s mrkvom. Ovaj pikantni začin će blagotvorno djelovati na tijelo i pomoći će da se mamurluk prebrodi.
  • Banane – Banane su pune kalija i magnezija, dva minerala koja se gube u organizmu dok se pije alkohol, što može uzrokovati jak umor. Nedostatak kalija uzrokuje povraćanje, izaziva grčeve i mučninu, tako da banana uveliko može pomoći u borbi protiv jutarnjeg mamurluka. Banana u svom izvornom obliku ili napitak od banana će gostu pomoći da se osjeta mnogo bolje.
  • Aspirin – Serviraj svom gostu za svaki slučaj i jedan aspirin protiv bolova uz svjež sokić, čašu vode ili čaj.

Specijalizirana ponuda za mamurne

Da bi specijalizirana ponuda za borbu protiv mamurluka bila do kraja uspješna, nemoj zaboraviti:

  1. Uključiti i kombiniraj navedene namirnice s jelima iz svog standardnog jelovnika.
  2. Daj gostu do znanja da mu želiš pomoći, tako što ćeš u opisu ponude objasniti čemu koja namirnica služi i zbog čega je dobra u mamurnom stanju.
  3. Daj kreativan naziv ponudi tipa: “Sretna mamurna nova godina!”. Gost će se nasmiješiti, iako mu nije do smijeha, a znati će da je to jelo upravo za njega i njegovo stanje pripremljeno.
  4. U ponudu uključiti slike. Slike govore više od 1000 riječi, te će pomoći onim gostima koji još nisu u stanju pročitati opis svoga jela.
  5. Obavijesti goste o specijaliziranoj ponudi i to putem web stranice, društvenih mreža, radio stanica, te flajera, i to neposredno prije Božica i najluđe noći u godini. Flajere uz odobrenje možeš ostaviti po klubovima, barovima i javnim mjestima na kojima se slavi. Sa sigurnošću će većini, koja je potegnula koju čašu vise, biti mnogo drago vidjeti taj flajer.

Kao što vidiš, kreiranje atraktivne ponude protiv mamurluka je manje više jednostavno, a rezultati mogu biti vise nego dobri. Ti ćeš lijepo zaraditi, a gosti će ti biti više nego zahvalni na čudotvornoj ponudi.

Sigurna sam da već razmišljaš o tome, kako ćeš svojim gostima ovih dana servirati okrepljujući doručak.

Ako ovu vrstu specijalizirane ponude već nudiš svojim gostima, podijeli s nama na koji način ti to radiš.
A ako smo te uvjerili i ovu ponudu planiraš po prvi put ponuditi prvog jutra nove godine, onda nas obavijesti o rezultatu.
A mi?

Želimo ti mnogo sreće i uspjeha u novoj 2017 godini!