Važnost izgleda toaleta u ugostiteljskom objektu i zakonske obaveze

Toalet, zahod ili wc je dio vašeg ugostiteljskog objekta koji ima veliku ulogu u sticanju povjerenja i dobrog glasa vaših gostiju. Znate li da zbog lošeg wc-a gost prestane dolaziti u vaš objekt ili da pojedini gosti prvu stvar koju urade kada posjete novi restoran, je odlazak u wc. I još ako vide da je wc zapušten lako zaključuju kakva je higijena i u kuhinji.

Koliko trebam da imam wc-a?

Ugostiteljski objekt mora imati jedan wc za žene, s predprostorom i jedan wc za muškarce, s pisoarom i pred prostorom.
Broj wc-a mora biti srazmjeran veličini - kapacitetu ugostiteljskog objekta izraženom brojem konzumnih mjesta (sjedećih i stajaćih u ugostiteljskom sadržaju) i to:

  • do 80 mjesta, jedan wc za žene, s predprostorom i jedan wc za muškarce, s pisoarom i predprostorom,
  • do 170 mjesta, dva wc-a za žene, s predprostorom i jedan wc za muškarce, s dva pisoara i predprostorom,
  • do 350 mjesta, tri wc-a za žene, s predprostorom i dva wc-a za muškarce, s tri pisoara i predprostorom,
  • više od 350 mjesta, četiri wc-a za žene, s predprostorom i tri wc-a za muškarce, s četiri pisoara i predprostorom

 Iznimke su ugostiteljski objekti iz skupine "Restorani", osim vrste: restoran, gostionica i bistro, te iz skupine "Barovi", osim vrste: kavana, noćni klub, noćni bar, disko klub, disko bar i pivnica, ako im je prostorija za usluživanje gostiju površine do 50 m2, moraju imati jedan wc s pisoarom i predprostorom s umivaonikom.

Također jedna bitna iznimka, a to su ugostiteljski objekti iz skupina "Restorani" i "Barovi" koji su smješteni na: plaži, zračnoj luci, željezničkom i autobusnom kolodvoru, po slovnom centru, ne moraju imati vlastiti wc, ako je u neposrednoj blizini takvog ugostiteljskog objekta (do 100 m udaljenosti) tijekom poslovnog vremena osigurano korištenje javnog wc-a koji ispunjava minimalne uvjete

Ova iznimka se ne primjenjuje se na ugostiteljske objekte vrste: restoran, gostionica, bistro, kavana, noćni klub, noćni bar, disko klub, disko bar i pivnica, te na ugostiteljske objekte koji imaju prostoriju za usluživanje gostiju veću od 50 m2, osim ugostiteljskih objekata koji su poslovali prije izdavanja Pravilnika odnosno prije 1995 godine.

Oznake na wc-u i vrste wc školjke

Na ulazu u wc moraju biti istaknute oznake kojima se uobičajeno označavaju wc za žene i wc za muškarce.
Svi wc-i moraju imati visoku wc školjku (školjku sa sjedištem) ili nisku wc školjku (školjku bez sjedišta), na ispiranje tekućom vodom. Niska wc školjka mora imati gazište znatno uzdignuto iznad razine protoka ispusne vode.

Pisoar u muškom wcu mora biti postavljen ili ograđen tako da se ne vidi izvan prostorije u kojoj se nalazi i mora imati zidnu školjku na ispiranje tekućom vodom.
Wc mora biti dobro prozračen i ne smije širiti neugodne mirise (ugradnja ventilacije poželjna).

Koja oprema, izgled podova i zidova wc-a

Pod u wc-u ne smije biti klizav, mora biti od materijala koji ne propušta vodu, lako se čisti i održava.
Zidovi u wc-u moraju, do visine l,60 m od poda, biti obloženi materijalom koji ne propušta vodu, lako se čisti i održava. Materijali koje koristimo su keramičke i kamene pločice i razne vrste plastičnih obloga, ali ne i bojom oličen zid.
Prozori wc-a moraju biti od neprozirnog stakla ili s mogućnošću zaštite od pogleda izvana. Vrata ne smiju biti ostakljena.
S unutarnje strane wc-a mora biti: jedna kuka za vješanje odjeće, naprava za zaključavanje ili zasunjavanje vrata i posuda za otpatke, a u wc-u za žene i polica za odlaganje torbice.
U wcu stalno mora biti toaletni papir, četka za čišćenje wcske školjke i sredstvo za osvježavanje prostora.
Wc, u pravilu, mora biti pod zajedničkim krovom s ugostiteljskim objektom i mora se nalaziti u neposrednoj blizini prostorije ili prostora za usluživanje gostiju.
U slučaju kada se wc nalazi izvan zgrade ugostiteljskog objekta, pristup mora biti betoniran ili popločen i noću osvijetljen, a prolaz do njega zaštićen od vremenskih oborina.

Kako treba da izgleda predprostor wc-a s umivaonikom

U predprostoru wc-a za žene i wc-a za muškarce broj umivaonika mora biti srazmjeran broju konzumnih i sjedećih mjesta n ugostiteljskom objektu i to:

  • do 140 mjesta jedan umivaonik u svakom predprostoru,
  • do 350 smjesta dva umivaonika u svakom predprostoru,
  • od 350 mjesta na više tri umivaonika u svakom predprostoru

Ako se u predprostor wc-a za žene i wc-a za muškarce ulazi kroz zajedničku prostoriju, tada u toj prostoriji mogu biti zajednički umivaonici, broj kojih je srazmjeran broju konzumnih i sjedećih mjesta u ugostiteljskom objektu i to:

  • do 80 mjesta jedan umivaonik,
  • do 170 mjesta dva umivaonika,
  • do 350 mjesta tri umivaonika

U predprostoru wc-a mora biti umivaonik s tekućom vodom, tekući sapun, papirni toaletni ili ubrus u roli ili platneni ručnik odnosno aparat za sušenje ruku, ogledalo, i posuda za otpatke.

Garderoba i wc za uposlenike

Ugostiteljski objekt mora za zaposleno osoblje imati: garderobu, odgovarajući broj prostorija za osobnu higijenu osoblja (wc-a, kupaonica) i druge prostorije.

  • U garderobi ili odgovarajućoj prostoriji, za svaku zaposlenu osobu mora biti garderobni ormarić s ključem. Za osoblje koje radi na pripremanju i usluživanju jela mora biti osiguran dvodijelni garderobni ormarić.
  • Ugostiteljski objekt u kojem je zaposleno do pet osoba mora imati jedan wc za zaposleno osoblje s predprostorom i umivaonikom.
  • Ugostiteljski objekt u kojem u jednoj smjeni radi 6 do 15 osoba mora imati jedan wc za žene s predprostorom s umivaonikom i jedan wc za muškarce s pisoarom i predprostorom s umivaonikom te jednu kupaonicu.
  • Ugostiteljski objekt u kojem u jednoj smjeni radi više od 15 osoba mora imati wc-e po ranije navedenim kriterijima , te jednu kupaonicu za žene i jednu kupaonicu za muškarce.
  • Wc-i za zaposleno osoblje moraju biti smješteni tako, da im osoblje može prići ne prolazeći prostorijama i prostorima namijenjenim gostima ugostiteljskog objekta.
  • Ugostiteljski objekt u kojem u jednoj smjeni radi više od 20 osoba mora imati blagovaonicu ili poseban prostor za blagovanje zaposlenog osoblja.

Iznimke su ugostiteljski objekati koji su poslovali prije izdavanja Pravilnika odnosno prije 1995 godine, ne moraju imati wc za zaposleno osoblje ako je u ugostiteljskom objektu zaposleno do pet osoba.

Naravno ovo su zakonske norme obavezne za svakog ugostitelja. Posvetite li malo više pažnje čistoći i uređenju wc-a, vaši gosti će biti ugodno iznenađeni, a vaš profit veći.

Piše: , ugostitelj sa preko 20 godina radnog iskustva, i jedan od osnivača POS Sector programa za restorane i barove

Pratite nas na Google+ Učitavam...