Pripremni radovi u ugostiteljstvu: Dekoracija stolova i uslužnih prostora

Pripremni radovi u ugostiteljstvu: Dekoracija stolova i uslužnih prostora

Postupak dekoracije uslužnih prostora i dekoracija stolova kreativan je zadatak koji ide dalje od ukrašavanja sale i zahtijeva kreativnost po pitanju materijala, cvijeća, svijećnjaka, oblika ubrusa itd. Cvijeće je uvijek neizostavan element. Ono daje prostoru boju, živost i miris. Vrlo je važno napraviti izbor u skladu s atmosferom koja se želi postići. Sezonsko cvijeće je […]

Opširnije
Zašto je Potrebno imati Sezonski jelovnik?

Zašto je Potrebno imati Sezonski jelovnik?

Rijetko si koji restoran može dozvoliti taj luksuz da ne mijenja ponudu jela i pića. To su većinom ona mjesta čija je ponuda ujedno i njihov najprepoznatljiviji element, ono po čemu su drukčiji od drugih te bi se promjenom iste narušio stečeni imidž. Radi se uglavnom o tradicionalnim i obiteljskim restoranima, lokalima s posebnom ponudom jela nekog kraja i svakako onima koji ne prate trendove svjetske gastronomije jer za to nemaju potrebe

Opširnije
Iskusni ugostitelji pišu: Otvaranje uspješnog ugostiteljskog objekta (I dio)

Iskusni ugostitelji pišu: Otvaranje uspješnog ugostiteljskog objekta (I dio)

Uspješnog gastronoma, odnosno gastronomkinju odlikuje talent za različitost. On ili ona su svestrani. Mnogi osnivatelji poduzeća nisu spremni na to što ih u njihovom poslovanju zbilja očekuje. Nevažno da li vatrogasac, liječnik, vozač utrka, tajnica, učiteljica ili model – svako zanimanje sa sobom nosi određene kriterije. SAMO ZATO ŠTO SVATKO MOŽE OTVORITI „KRČMU“, NE ZNAČI […]

Opširnije
26 pravila prilikom postavljanja stolova u restoranu

26 pravila prilikom postavljanja stolova u restoranu

Nakon poliranja inventara za posluživanje, slijede pripremni radovi u sali za objedovanje, što podrazumijeva niz stručnih radova poput poravnanja, podmetanja i prekrivanja stolova, postavljanja couverta, pripreme radnog stola, postavljanja cvijeća i svijećnjaka. Postavljanje stolova u restoranu Stolovi se često razmještaju simetrično, s prolazom za goste od najmanje 120 cm. Vrlo je važno da su stolovi […]

Opširnije
Ugostiteljsko posluživanje:  Francuski način posluživanja

Ugostiteljsko posluživanje: Francuski način posluživanja

Francuski način posluživanja se primjenjuje u luksuznijim restoranima kod kojih se njeguje visok nivo pružanja usluga. Francuski način usluživanja se javlja u tri varijante. 1. Kod prve varijante konobar svakom gostu s njegove desne strane, ispred unaprijed postavljenog odgovarajućeg tanjura postavi oval ili neku drugu posudu s naručenim jelom. U svakom ovalu postavi prihvataljku ili forleger […]

Opširnije
Pripremni radovi u ugostiteljstvu: Office i Točionica Pića

Pripremni radovi u ugostiteljstvu: Office i Točionica Pića

PRIPREMNI RADOVI U UGOSTITELJSTVU Pripremni radovi u ugostiteljstvu su svi poslovi koje konobari obavljaju prije određenog obroka kako bi mogli brže i stručnije izvršiti proces posluživanja i posvetiti se gostima u svakoj fazi pružanja usluge. Pripremni radovi, odnosno poslovi pripreme inventara i opreme za smjenu ili organizirani događaj, imaju internacionalni naziv mise en place [mizanplas] što […]

Opširnije