Da li je moguće zaposliti kuhara Iz BiH koji ima putovnicu Hrvatske ali živi u BiH. Na koji način ga mogu prijaviti na mirovinsko i zdravstveno i što je potrebno učiniti

Pitanje:

Postovani, da li je moguće zaposliti kuhara Iz BiH koji ima putovnicu Hrvatske ali živi u BiH. Na koji način ga mogu prijaviti na mirovinsko i zdravstveno i što je potrebno učiniti
Srdacan pozdrav

Odgovor:

Ukoliko vaš kandidat za kuhara ima (a izgleda da ima) hrvatsko državljanstvo, možete ga prijaviti na rad u Hrvatskoj bez traženja radne dozvole. Prijavljujete ga na načion da sa njim sklopite ugovor o radu na određeno ili neodređeno vrijeme, sukladno vašim potrebama i dogovoru. Nakon potpisanog ugovora prijavljujete ga na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ukoliko imate manje od tri ili tri radnika, možete to obaviti osobno u uredu HZMO i HZZO u vašem mjestu, a ukoliko imate više od tri radnika, morate to obaviti putem sustava e-mirovinsko i e-zdravstveno.isto tako, naglašavam da je potrebno da vaš radnik prijavi stan i adresu u mjestu rada, kako bi svi podaci bili usklađeni, a ukoliko se nakon sezone vraća u BiH, tada se odjavljuje sa privremene adrese od stanodavca u Hrvatskoj, koji možete biti i vi, ako imate tu mogućnost.Podsjećam samo na to da se prijava radnika sukladno Zakonu o radu mora izvršiti dan ranije od dana početka rada, odnosno najkasnije na dan početka, ali svakako prije stupanja radnika na posao. Ukoliko ima još pitanja, slobodno se obratite.

Novo pitanje:

Puno hvala na odgovoru.ima drzavljanstvo Hr. Zanima me da li to znaci da treba i osobnu i oib u Hr izvaditi radi prijave ovdje?

Odgovor na novo pitanje:

Naravno, bez OIB-a i osobne nema niti prijave, niti porezne kartice. Ukoliko je osoba naš državljanin, vjerovatno već ima OIB ili će ga dobiti bez brige, jer u svrhu obračuna poreza, rada i otvaranja poduzeća, dobivaju ga i stranci bez komplikacija.

 

 

Vi vodite svoj posao – brigu o računovodstvu i fiskalnoj blagajni prepustite nama,
Nona Mona računovodstvo i Pos sector fiskalne blagajne

Srdačan pozdrav,
Marijana Horvatinović