Možete li mi dati informaciju koliki postotak prometa otprilike odlazi na troškove (knjigovodstvene usluge, porez,režije…)

Poštovana,

poduzeće Nona Mona j.d.o.o., čiji sam ja predstavnik surađuje sa Pos sector poduzećem kao računovodstveni savjetnik za ugostitelje. Naše poduzeće Nona Mona j.d.o.o. vodi knjige baš za ugostitelje i prehrambene usluge i proizvodnju i preradu. Koliki je trošak takvih usluga u prometu ne mogu vam točno reći, jer ovisi o tome radite li sami materijalno stanje ( inventure, usklađenja i stanje robe), vodite li sami brigu o normativima ili vam ih mi mijenjamo i usklađujemo,
ovisi o tome koliko imate dokumentacije i kako ju predajete, a ne o visini prometa.

Mi naplaćujemo naš rad a ne uzimamo udio u prometu lokala. Pazimo da nam klijenti imaju sve što nadzor traži od njih i na taj način štedimo novac, osim knjigovodstva radimo i ostale poslove organizacije, vođenja i savjetovanja, ali to se sve dopgovara u razgovoru i kasnije klijenti neke usluge tek naknadno uzimaju od nas, a počnu recimo samo sa savjetovanjem, izradom menija ili knjigovodstvom. Kad se zna koliko imate poslovnica, dokumentacije i radnika, te kad se malo pogleda kako radite, može se napraviti realna procjena troškova.

Porez, ako mislite na PDV, one ugostitelje koji su dobro organizirani, otkad je uvedena snižena stopa ne košta gotovo ništa, dapače, najviše klijenata nam je stalno u pretplati, jer se nabava vrši po većoj stopi a prodaja po manjoj. Porez na potrošnju ovisi o prodanim količinama piva, alkohola, gaziranih pića, iznosi 2-3% ovisno o gradu. Porez na tvrtku je fiksni i iznosi od 360 do 540kn jednom godišnje, plaća se po izdanom rješenju općine u kojoj radite. Porez na dobit ili dohodak (ovisno jeste li obrt ili poduzeće) ovisi o tome imate li dovoljno troškova koji će umanjiti vaš prihod, najčešće nije velik udio istog.

On seobračunava godišnje, ali se u računovodstvu uvijek procjenjuje svakih tri mjeseca kako bi to moglo izgledati, da se zna klijentu reći kako da rasporedi ulaganja i troškove koje ima. Ako ste mislili na neki prosjek, to ne bi smjelo biti iznad 3-5% (knjigovodstvo) ako su papiri uredni, ali i ovisi o sezonama i obimu posla. Režije ovise isto o sezoni, pa je tako struja vrlo skupa ugostiteljima, a i voda je vrlo skupa od režija. Imate vi tu eventualno i plaćanje komunalnih davanja, smeća, zbrinjavanja otpada na ispravan način, možda i davanja za zakup terasa ili slično.

Ovisno je o tome u kojem gradu ili općini radite, je li lokal vaš ili iznajmljen i još puno toga. Iz našeg iskustva, prosječnih klijenata, jer nisu svi u prosjeku, porezi, davanja, režije, minimalni doprinosi vlasnika (jer za radnike ovisi o broju i plaći) i usluge čine do 30% prometa.

Stojimo na raspolaganju za upite i računovodstvo na; nonamona.info@gmail.com i 099/423-5582

Srdačan pozdrav, Marijana Horvatinović, Nona Mona j.d.o.o.