Mogu li prodavati Coca-Colu u PET ambalaži?

Pitanje:

Na raznim slikama na koje sam naisao iz drugih vecih prvenstveno zagrebackih klubova, cesto vidim da se prodaje Coca-Cola u PET ambalazi. Po mojim saznanjima smijem prodavati samo male staklene bocice Cole, a bio bih vam jako zahvalan kada bi mi znali reci postoji li mogucnost da se koristim i Colom iz PET ambalaze?

Odgovor:

Nema propisa koji brani prodaju bilo kojeg pića ili napitka u PET ambalaži. Stvar je u tome da ugostitelj mora nuditi točnu količinu za određenu cijenu, dakle paziti da vam napitak u bočici od 0,25l ne košta jednako kao napitak u pet ambalaži druge količine.

Ono zbog čega se izbjegava upotreba PET pakiranja jest to da ugostitelj ne postane trgovina. Dakle, ugostiteljsko posluživanje podrazumijeva prije svega uslugu posluživanja, znači čaša, konobar, stol i sl. Ako prodajete bilo kakve napitke u bočicama ili PET ambalaži, a da gosti sa istim odlaze odmah van, to se ne smatra ugostiteljskom uslugom, već prodajom i morate obračunati PDV 25% na takvu uslugu. To nije zabranjeno dakle, ali ako ste u sustavu PDV-a, prilikom nadzora dokazat ćete da je ispravno obračunati stopu od 13% samo ako ste gostu poslužili bočicu ili PET amb. napitak sa čašom, za stolom ili za šankom.

Sljedeći problem koji postoji sa ambalažom, jest zbrinjavanje i evidencija PET ambalaže, kao i plaćanje naknade.

Nije nerješiv u knjigovodstvu, ali obično ga ljudi izbjegavaju. Važno je istaknuti da sanitarna inspekcija nadzire zdravstvenu i sanitarnu ispravnost usluženih napitaka, a Zakon o zaštiti potrošača propisuje da gost mora dobiti napitak originalne kvalitete, sa kojom je taj proizvod proizveden. To znači da se problem pojavljuje ako točite napitak iz boce od 1 ili 2l, napitak će točenjem recimo posebnih gostiju tijekom više sati izgubiti kvalitetu. Ukoliko prodajete PET pakiranje, stavite posebnu cijenu za odgovarajuću količinu, ne rastačete na više porcija i uslužujete to na ugostiteljski način, nema zapreke za usluživanje gostiju sa napitkom u takvoj ambalaži.
Naše usluge dostupne su u cijeloj državi, kako za savjete tako i za računovodstvo, slobodno nam se obratite.

Vi vodite svoj posao – brigu o računovodstvu i fiskalnoj blagajni prepustite nama,
Nona Mona računovodstvo i Pos sector fiskalne blagajne
Srdačan pozdrav,
Marijana Horvatinović