Otvaram firmu, što mi sve treba?

Pitanje:

Otvaram firmu, što mi sve treba?

Odgovor:

Poštovani,
nije mi jasno iz upita kakvo poduzeće otvarate, ali svejedno izlažem nee opće informacije koje su važne prije otvaranja:
– ako se radi o “firmi”, odnosno poduzeću možete osnovati d.o.o. ili j.d.o.o.
– ako niste odlučili o obliku imate još i obrt i paušalni obrt
– oblik ovisi o vašem poslu kojim se mislite baviti, vašem trenutnom statusu (zaposlen, nezaposlen, mislite li raditi samo to ili ostajete i na sadašnjem poslu), a naravno i troškovi se razlikuju.
Za tu odluku vrlo je važno uzeti u obzir puno okolnosti, od privatnih, do zakonskih pa bih trebala puno detaljniji opis posla koji mislite raditi, vašeg statusa i mogućnosti u smislu želite li krenuti sa minimum sredstava ili možete uložiti više tisuća kuna, zapošljavate li samo sebe ili uzimate odmah i radnike?.
Generalno morate proći za poduzeće najprije postupak odabira imena i rezervacije istog na trgovačkom sudu u vašoj županiji. Nakon toga idete javnom bilježniku koji vam radi društveni ugovor i ostale dokumente za predaju registracije poduzeća na trgovački sud.
Po primitku rješenja imate otvoreno poduzeće (proces traje oko tjedan-dva dana), otvarate žiro račun, izrađujete žig i možete krenuti dalje.
Ipak, prije toga, poželjno je da se posavjetujete sa nekim tko je poslovni savjetnik koji vam zna dati savjet koji oblik odabrati i razumije se u vaš posao, jer ćete si tako prištedjeti puno novca i vremena koje možete izgubiti lutajući sami i odaberete li krivi oblik rada.
Ako imate potrebu za programom sa kojim izdajete račune i vodite poslovanje (otvaranje, trenutni problem sa programom sa kojim sada radite) slobodno se javite nama, odnosno POS Sectoru https://possector.hr/fiskalna-blagajna (pos@possector.com ili tel. +385 1 800 000 4 . Također ako tražite knjigovodstveni servis ili niste zadovoljni sa svojim knjigovodstvom javite nam se i rješit ćemo vam problem.

nonamona.info@gmail.com ili mob; 099/423-5582.

Srdačan pozdrav,
Marijana Horvatinović
Nona Mona j.d.o.o. i POS Sector