Ugovor za sezonce kojim bi sezonci mogli raditi bez slobodnih dana?

Pitanje:
Već nekoliko godina imamo fast Food na moru. Svake godine u potrazi smo za sezonskim radnicima. Zanima me dali postoji ugovor za sezonce kojim vi oni mogli raditi bez slobodnih dana. Zna se da u sezoni u dane kada ima vise posla radi se punom parom naravno za sta su i djelatnici plaćeni. dali postoji primjer ugovora kojim bi oni odradili slobodne dane naknadno. I kako bi se ugovorom mogli osigurati za neizdavanje racuna i sl. Posto je uvijek poslodavac kriv ako se ne imaju racuni. Hvala

Odgovor:

Za rad tijekom sezone Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom za ugostiteljstvo određena je preraspodjela radnog vremena, u kojoj je moguće da radnik radi dulje od punog radnog vremena, te da ne koristi slobodan dan jednom tjedno, već jedan dan u dva tjedna.
To se primjenjuje na radnike koji pisano pristanu na odluku o preraspodjeli vremena, a ne može se primjeniti na maloljetnike, trudnice i majke, odnosno staratelje djece do tri godine, barem ne na način da ste sigurni kod nadzora.

Odluku o preraspodjeli, ostale dokumente za preraspodjelu i izmjene ugovora o radu, kako biste se osigurali za slučaj krađe od strane radnika, neodgovornosti i nemara na poslu imamo i za svoje klijente izrađujemo, bez obzira jesu li to naši redovni klijenti u računovodstvu ili povremeni klijenti za savjetovanja. Isto tako, potrebno je znati da se preraspodjela ne može zaboraviti na kraju sezone, već se odrađeni sati plaćaju radniku po završetku izvanrednih uvjeta (nakon sezone), a on koristi u tom periodu i godišnji odmor i slobodne dane koje nije iskoristio i višak odrađenih sati.

Slobodno nam se obratite, radimo u cijeloj državi i rado ćemo pomoći u rješavanju problema.

Vi vodite svoj posao – brigu o računovodstvu i fiskalnoj blagajni prepustite nama,
Nona Mona računovodstvo i Pos sector fiskalne blagajne
Srdačan pozdrav,
Marijana Horvatinović