Obrtnici napuštaju fiskalne blagajne

Obrtnici napuštaju fiskalne blagajne

U fiskalizaciju su obrtnici uglavnom ulazili na sugestije knjigovodstvenih servisa

Među obrtnicima ovih dana vlada veliko zanimanje za izlazak iz sustava PDV-a i fiskalnih blagajni te ulazak u sustav paušalizacije.
O kojem je broju riječ nisu nam mogli odgovoriti u osječkom uredu Porezne uprave zato što taj rok istječe u srijedu, 15. siječnja.

No postojanje iznimnog zanimanja potvrdili su nam u lokalnim udruženjima obrtnika. Primjerice u belomanastirskom udruženju održali su predavanje o temi paušalizacije koje je bilo dobro posječeno. U Udruženju obrtnika Osijek, najvećem na ovim područjima, na više od tisuća adresa putem elektronske pošte poslali su obavijesti o mogućnostima i uvjetima prelaska u sustav paušala.

Glavne prednosti paušalizacije su da obrtnik nije obveznik PDV-a, ne treba investirati u fiskalnu blagajnu (ali ako želi, može ju imati), nego koristi knjigu računa, a ostale prednosti su smanjeni doprinosi na Zdravstveno i mirovinsko osiguranje te vrlo jednostavno knjigovodstvo koje obrtnik može voditi sam.

Ukratko, paušalno oporezivanje pomaže obrtnicima da smanje troškove, na godišnjoj bazi i do 15 tisuća kuna, te tako postanu konkurentniji na tržištu.

No da bi se prešlo u novi sustav, moraju biti ispunjeni određeni uvjeti poslovanja iz prošle godine. Tako ukupni primitci u prethodnoj godini ne smiju biti viši od 149.500 kuna, obrtnici nisu smjeli imati izdvojenih poslovnih jedinica ni proizvodnih pogona. Ipak od ove mogućnosti su izuzeti obrtnici koji obavljaju samostalnu djelatnost ugostiteljstva ili trgovine. Iz Porezne uprave dodatno pojašnjavaju kako se obavljanjem djelatnosti trgovine ne smatra djelatnost fizičkih osoba koje su registrirane za obavljanje djelatnosti proizvodnje, a svoje proizvode prodaju na tržištu.

A čini se kako je masovni prošlogodišnji ulazak u sustav fiskalnih blagajni dijelom bio razlogom slabije informiranosti obrtnika. U fiskalizaciju su uglavnom ulazili na sugestije svojih knjigovodstvenih servisa.

Vode posebne knjige računa

Obveznici poreza na dohodak koji ne vode poslovne knjige, nego porez na dohodak utvrđuju u paušalnom iznosu, smatraju se malim obveznicima fiskalizacije. Takvi obveznici, pojašnjavaju u Poreznoj, podliježu pojednostavljenom postupku fiskalizacije, s obzirom na smanjen obujam obavljanja djelatnosti, što u konačnici znači i manje ostvaren promet pa time i promet u gotovini. Stoga se za male obveznike fiskalizacije ne zahtijeva izdavanje računa putem elektroničkih naplatnih uređaja (ali mogu), nego isti ovjeravaju u Ministarstvu financija, Poreznoj upravi posebnu knjigu računa.

Uvjeti za paušalno oporezivanje

  • ukupni primitci u prethodnoj godini nisu viši od 149.500,00 kn
  • obrtnik nije obveznik PDV-a
  • obrtnik nema izdvojenih poslovnih jedinica niti proizvodnih pogona
  • obrtnik ne obavlja samostalnu djelatnost ugostiteljstva ili trgovine

127,50
kuna mjesečno iznosi mjesečni paušal za one koji imaju primitke do 85.000 kuna na godinu
172,50
kuna mjesečno plaćat će oni koji koji imaju primitke do 172,50 kuna mjesečno
224,25
kuna mjesečno plaćat će obrtnici koji ostvare prihode do maksimalnih 149,5 tisuća kuna

Izvor: Glas Slavonije