Iskoristi maksimalno fiskalnu blagajnu za još bolji početak sezone!

Picture of Matija Rako
Matija Rako

SEO Manager

Podijelite na društvenim mrežama:

Iskoristi maksimalno fiskalnu blagajnu za još bolji početak sezone

Tablica sadržaja

Jesi li spreman za još jednu intenzivnu ljetnu sezonu? Iskusan ugostitelj uvijek razmišlja unaprijed, brižno planira i priprema se kako bi eliminirao eventualne probleme ili teškoće koje bi mogle nastati tijekom udarnih mjeseci. 

Od enormne je važnosti osigurati ispravno funkcioniranje blagajne, posebno ako se radi o sezonskom poslovanju. Auto koje je stajalo par mjeseci bi sigurno provjerio prije kretanja na put. Isto je s blagajnom. 

Najmanje što ti treba je da usred najvećih gužvi mjenjaš komponente – hardware blagajne, čistiš računalo od nepotrebnih aplikacija i datoteka, popravljaš operativni sustav na kojem aplikacija za fiskalizaciju radi i sl. Sve to treba prije sezone provjeriti i uvjeriti se da ispravno funkcionira tako da se u sezoni možeš posvetiti poslu i gostima, odnosno stvarima koje donose profit. 

Također, jako je važno iskoristiti sve podatke koje možeš izvući iz fiskalne blagajne kako bi se što bolje pripremio za sezonu i kako te ne bi puno toga moglo iznenaditi. 

No, idemo ispočetka…

U nastavku ti donosimo sve na što trebaš obratiti pozornost što se tiče sezone i pripreme fiskalne blagajne!

Provjeri stanje fiskalne blagajne 

Prije svega ostalog, jako je važno uvjeriti se u ispravnost tehničkih komponenti fiskalne blagajne. 

Provjeri starost i stanje hardwerskih komponenti i ustanovi jesu li možda u lošem stanju odnosno jesu li zrele za zamjenu. Kakvo je stanje računala, POS printera (ukoliko je star više od 7 godina velike su šanse da ga treba zamjeniti), stanje podatkovnog diska, napajanja, ventilatora, kablova i sl. Trebaju li možda servis, čišćenje ili zamjenu. 

Isto je s operativnim sustavom i aplikacijama na računalu. Treba ih očistiti, ažurirati, možda i reinstalirati (što je preporuka raditi svake dvije godine), ukloniti nepotrebne dokumente i aplikacije čime se poboljšava brzina rada računala i smanjuje mogućnost greške u radu. 

Je li vrijeme da možda isprobaš neki novi alat za rad koji bi mogao unaprijediti poslovanje, npr. mrežni printer koji možeš pozicionirati gdje ti odgovara ili “Touch Screen” monitor? Touch Screen monitor je izvrsna opcija za većinu ugostiteljskih objekata jer omogućava brži i intuitivniji način unosa podataka.

Kakva je brzina i stabilnost interneta i može li se unaprijediti? Posjeduješ li zaseban internet za rad blagajne i goste? Je li ti ispravna valjanost digitalnog certifikata, do kad traje?

Ovo su samo neka od pitanja na koje sigurno trebaš znati odgovore, ako želiš spremno dočekati sezonu i udarne mjesece poslovanja kada će ti biti veoma nezgodno baviti se ovim stvarima. Sada je vrijeme da sve to provjeriš i napraviš što je potrebno da bi sve u sezoni radilo glatko. 

Pobrini se da hardverske komponente budu ispravne i da ne budu zastarjele.

Ukoliko ti treba nova oprema preporučujemo određene tehničke specifikacije:

  • Operativni sustav: Izbor operativnog sustava igra ključnu ulogu, a preporučujemo Windows 10 Pro  ili 11) 
  • Procesor: Za brz i učinkovit rad softvera, preporučujemo minimalno 2 GHz procesor.
  • RAM (Radna memorija): Minimalno 4GB RAM-a, preporučljivo 8GB i više.ostor na Hard disku: Za pohranu podataka i aplikacija preporučuje se minimalno 128GB slobodnog prostora na tvrdom disku.
  • Monitor: Kvalitetan monitor s rezolucijom od 1024 x 768 ili višom pruža jasnu sliku i olakšava pregled i unos podataka

Svaki oblik fiskalne blagajne mora posjedovati certificirano softversko rješenje za fiskalizaciju kako bi se osigurala zakonita i transparentna poslovna praksa. 

Koristi izvještaje i analize od prethodne sezone

Program za ugostiteljstvo pokazuje svoje prave vrijednosti između ostalog i kroz informacije koje može pružiti. Kvalitetni programi će obaviti dio matematike umjesto tebe i dati ti opsežan uvid u poslovanje objekta. 

Neka od pitanja koja se nameću: Koliki profiti su bili u prošloj sezoni po mjesecima? Koliko je bilo zaposlenih? Koja su najviše prodavana jela, a koja pića? Koja su najmanje prodavana? Kakve su cijene u nabavi u usporedbi sa prošlom sezonom? Kakve su bile marže? 

Odgovori na sva pitanja i iskoristi analitiku i izvještaje na najbolji mogući način. Uz te podatke ćeš donijeti bolje odluke i poboljšati poslovanje.

Uz ove informacije moći ćeš:

Povećati prodaju, na primjer: računanjem marže za svako jelo moći ćeš odlučiti koja ćeš jela zadržati i u novoj sezoni, a koja ćeš možda samo ubacivati povremeno ili skroz eliminirati.

Poboljšati uslugu, na primjer: analizirat ćeš učinak osoblja kako bi donio bolje odluke o treningu i poboljšanju usluge.

Moderna fiskalna blagajna odnosno moderan program za ugostiteljstvo u ovom izuzetno konurentskom okruženju u ugostiteljstvu, jednostavno mora postati sastavni dio tvog poslovanja. Od upravljanja inventurom pa sve to računanja marže i profita. Svi podaci trebaju biti na dohvat ruke kako bi omogućili jednostavnije donošenje velikih odluka.

Uz sve informacije koje su ti na dohvat ruke, sezona 2024 mora biti najbolja do sada!

Unaprijedi vođenje inventure 

Upravljanje inventurom putem fiskalne blagajne može imati ključnu ulogu u optimizaciji ugostiteljskog poslovanja. Kvalitetan software za fiskalnu blagajnu ne samo da treba pomoći izbjeći nestašice određenih namirnica, već treba i pružiti uvid u točne količine sastojaka koji se koristite u svakom jelu.

Izaberi softwere koji i dolazi s intuitivnim sustavom vođenja inventure koji omogućuje praćenje zaliha u stvarnom vremenu.

Osim toga, fiskalna blagajna treba pružiti detaljne informacije o troškovima svakog sastojka, pomažući u preciznom izračunavanju troškova svakog jela. To je neprocjenjivo za pravilno postavljanje cijena jela i optimizaciju menija. Analizom profitabilnosti svakog jela, možeš jednostavno identificirati ona koja manje dobro prolaze te prilagoditi ponudu prema preferencijama i potrebama svojih gostiju.

Dodatno, postoji opcija i da fiskalna blagajna automatski obavijesti kada zalihe određenih namirnica postanu niske, signalizirajući potrebu za naručivanjem od dobavljača. Ova funkcionalnost pomaže u sprječavanju nestašica i osigurava glatko funkcioniranje posla.

Jedna od ključnih prednosti vođenja inventure putem fiskalne blagajne je i brz pristup svim relevantnim cijenama. To omogućuje jednostavno pregovaranje s dobavljačima i jasnu komunikaciju o cijenama i uvjetima nabave. Svi podaci su dostupni na dohvat ruke, što olakšava vođenje poslovnih pregovora i pridonosi boljoj kontrola troškova.

Unaprijedi vođenje normativa

Upravljanje normativima u ugostiteljstvu igra ključnu ulogu u efikasnom radu svakog profitabilnog ugostiteljskog objekta. Sustavno analiziranje stvarnog stanja zaliha i skladišta te održavanje normativa igraju ključnu ulogu u smanjenju troškova, pravilnom formiranju cijena i olakšavanju procesa nabavke potrebnih sirovina. 

Normativi su nužni jer pružaju precizne informacije o gubicima hrane i sirovina neophodnih za pripremu određenih artikala. Proces stvaranja normativa zahtijeva pažljivu analizu različitih faktora. Kada se normativi izrađuju za jela, potrebno je pažljivo razmotriti vrstu sirovina koje će se koristiti, dopuštenu količinu otpada (“kalo”) te kvalitetu sirovina. Ovaj pristup omogućuje precizno definiranje normativa, što dalje dovodi do smanjenja troškova, pravilnog upravljanja skladištem i formiranja ispravnih cijena, čime se postiže profitabilnost u poslovanju.

Poseban naglasak treba staviti na praćenje informacija o gubicima hrane, poznatih kao “kalo”. Razumijevanje tih gubitaka tokom pripreme hrane ključno je za pravilno kreiranje normativa i određivanje odgovarajućih cijena za pojedinačne artikle. Precizni normativi omogućavaju transparentan uvid u stvarnu količinu potrebne robe, što rezultira smanjenjem ukupnih troškova, učinkovitim upravljanjem inventara i pravilnim formiranjem cijena, čime se postiže optimalna ravnoteža između troškova i profita. 

Uvođenje ovakvih procesa u svoje poslovanje zasigurno će donijeti pozitivne promjene i veći profit u sezoni.

Moderniziraj poslovanje! Koristi mobilno naručivanje

POS Sector mobilno naručivanje

U današnjem brzom tempu poslovanja, ključno je prilagoditi se inovacijama kako bi osigurao besprijekornu uslugu i povećao učinkovitost. Jedna od važnih promjena u ugostiteljskoj industriji je implementacija mobilnog naručivanja, prakse koja donosi niz prednosti kako konobarima, tako i gostima.

  1. Brza i Učinkovita Narudžba:

Umjesto tradicionalnog sustava, konobari s tabletom ili pametnim telefonom mogu brzo i učinkovito zaprimati narudžbe putem mobilne aplikacije. Ovaj proces omogućuje trenutno prosljeđivanje narudžbi šanku i kuhinji, čime se znatno povećava brzina usluge.

  1. Povećanje Efikasnosti i Izmjene Stolova:

Implementacija mobilnog naručivanja može rezultirati povećanjem brzine izmjene stolova. Mobilno naručivanje postaje ključno, posebno tijekom razdoblja povećane posjećenosti, omogućujući ugostiteljima da bolje upravljaju “Rush time” i pruže bržu, točniju isporuku narudžbi.

  1. Eliminacija Nepotrebnog Hodanja i Stresa:

Rad s mobilnim naručivanjem eliminira potrebu za fizičkim hodanjem konobara od stola do šanka ili kuhinje radi izrade narudžbe. Smanjuje se hektičnost i zamor osoblja, stvarajući glatki proces usluživanja bez nepotrebnog stresa.

  1. Jasne Informacije za Osoblje:

Relevantne informacije o vremenu narudžbe i naručenim stavkama jasno su prikazane osoblju u šanku ili kuhinji, pružajući im bolju organizaciju i kontrolu. Konobari također dobivaju obavijest čim je narudžba spremna za isporuku gostu.

Mobilno naručivanje u današnje izrazito konkurentsko okruženje u ugostiteljskoj industriji omogućuje podizanje poslovanja na novu razinu. Bez obzira na veličinu ugostiteljskog objekta, implementacija ovog modernog pristupa donosi brojne koristi, od povećane efikasnosti do unaprijeđenog zadovoljstva gostiju. 

Provjeri kako funkcionira korisnička podrška 

Jesi li dobro upoznat kako funkcionira korisnička podrška za program kojeg koristiš za rad fiskalne blagajne? Razmisli o trenucima kada ne možeš izdati račun zbog x razloga i trebaš brzo kontaktirati podršku. Stoga se dobro raspitaj o funkcioniranju podrške kad se odlučiš za program kojeg ćeš koristiti. Neka od pitanja koja trebaš postaviti:

Je li korisnička podrška dostupna 24/7?

Je li korisnička podrška besplatna?

Na koji način je možeš kontaktirati?

Savjet: uvijek upoznaj osoblje s kontakt brojem podrške ili kontakt broj postavi na vidno mjesto u šanku ili kuhinji.

Ukoliko trebaš provjeru blagajne prije početka sezone 

Dogovori besplatan preventivni pregled stanja blagajne. Naše tehničko osoblje će sasvim besplatno provjeriti hardwerske, softverske elemente blagajne i je li spremna za nadolazeću sezonu. Kontaktiraj nas na telefon 01 4404 707 ili na naš email pos@possector.com. 

Podijelite na društvenim mrežama:

Kategorije

Pročitajte povezane članke

2024. godina donosi uzbudljive nove trendove koji mijenjaju način na koji doživljavamo hranu i...

KPI (Key Performance Indicator) predstavlja mjerljive pokazatelje koji pomažu vlasnicima restorana i menadžerima pratiti...

Izašao je novi Michelinov vodič za Hrvatsku. Hrvatska od danas ima 71 restoran s...

Ono što ih čini restorane tako posebnima i različitima nije jednostavno navesti. Kategoriziraju se...

Kada su moje kolege započinjale s kreiranjem ovog bloga još davne 2010. godine, između...

Hrvatska se u posljednjim godinama pozicionira visoko na gastronomskoj sceni što potvrđuje i sve...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.