Na svoj prvi radni dan kao konobar došao sam u sandalama. Šef je ostao zapanjen i poslao me kući da promijenim obuću. Imao sam sreću da ne dobijem otkaz istoga trena zbog početničke greške.

Trebao sam znati prvo pravilo odijevanja u restoranu, a ono glasi nikad ne koristi otvorenu obuću.

Najbolja obuća koja će vam pomoći da preživite smjenu bez obzira da li radite kao konobar, kuhar ili pak da poslužujete na terasi.

Jako je bitno koliko su vam noge umorne budući da ćete na nogama provesti puno sati radeći u restoranu.

Zašto je obuća bitna u restoranu ?

Prskanje i prosipanje

Bez obzira na to koliko posao išao glatko uvijek će nešto završiti na podu. Pravi recept za katastrofu dobijete kad spojite krišku limuna, otopljeni led i masnu mrlju.

Nedavno istraživanje provedeno na Emory sveučilištu pokazalo je da radnici zaposleni u restoranskoj industriji imaju 60% veće šanse da se ozlijede, nego radnici u drugim granama. I za konobare i radnike u kuhinji je nužno da imaju obuću otpornu na klizanje. Trebali bi uvesti kodeks oblačenja u vašem restoranu koji će zahtijevati obuću otpornu na klizanje. Na taj način ćete zaštiti i sebe i svoje osoblje.

Zaštita od ozljeda

Vrlo lako vam na noge mogu pasti teške kutije ili posude dok kopate po hladnjači. Još jedna opasnost koja prijeti u kuhinji su vruće ulje i mast.

Većina vas je svjesna opasnosti od posjekotina i opekotina na rukama, ali također hrana koja vam ispadne može vas opeći. Ako želite izbjeći slomljen prst ili opekotinu trećeg stupnja nužno je nabaviti jače cipele koje mogu sve to podnijeti.

Ulošci za obuću

Radnici u restoranu provode dosta vremena na nogama. Jedna studija je otkrila da prosječni konobar napravi 23 000 koraka dnevno što je otprilike 15 kilometaraLivesterong.com naglašava da za svaki kilometar koji pređemo naše noge trpe stres od 100 000 kilograma. Zbog ovih razloga tabanima je potrebna potpora.

Cipele koje oponašaju prirodni oblik noge ne samo da povećavaju udobnost tijekom dugih smjena, nego i sprečavaju ozljede. Zbog neprikladne obuće često nastaju spuštena stopala, te istegnuća i iščašenja gležnja.

Najbolja obuća za restoran

Svako ima svoje mišljenje o izboru obuće u restoranu. Ali jedno je sigurno, ne postoji ništa univerzalno što će svima odgovarati.

Donosimo vam pregled obuće koju su odabrali radnici s kojima smo pričali.

Kultne klompe

Ako pitate radnika u restoranu koja im je najdraža obuća najčešći odgovori koji ćete dobiti su klompe. Ovo su tri marke koje su dobile najviše ocjene:

Dansko klompe

Obuca za rad u kuhinji i ugostiteljstvu - klompe

Inspirirane Skandinavijom uz Američku kvalitetu Dansko s razlogom ima brojne obožavatelje. Ove klompe su omiljene ne samo među radnicima u restoranu, nego i među radnicima u zdravstvu i prodavnicama. Pružaju dobru potporu i imaju niske potpetice, te dolaze u raznim oblicima i dezenima. Zbog ovoga Dansko klompe ne samo da su odlična obuća za posao već mogu poslužiti kao obuća za svaki dan. Direktorica odjela za dizajn u Dansku otkriva da više od 80% njihovih kupaca koristi iste klompe na poslu i kod kuće. Ako želite investirati u Dansko morat ćete izdvojiti poveću sumu novca. Osnovni model će vas koštati oko 900 kuna. Također, obratite pažnju da uzmete model otporan na klizanje.

Birkenstock klompe

One nemaju potpeticu kao Danskos i udobnije su, osim toga možete izvaditi uložak i oprati ga u perilici. Poliuretan od kojeg su napravljane pruža mnogo veću zaštitu od vrele vode i ulja.

Još jedna istina o radnoj obući – ona smrdi. Mogućnost da očistite uloške je velika prednost. S ovim će se složiti i Bon Appetit magazin. U istraživanju koje su proveli među restoranskim radnicima kako bi pronašli najbolju obuću. Na prvome mjestu su se našle Birkenstock London Hunter zbog svoje praktičnosti, udobnosti i dizajna.

Sanitas klompe

Sa stilom sličnim kao u Danskosa, Sanitas je još jedna marka klompi s brojnim pobornicima.

Osobe koje imaju problema s leđima izjavile su da su im Sanitas najdraže klompe. „Dok sam konobario kao student nosio sam starke i dobio sam kompresivne ozljede kralježaka. Kada sam prešao na Sanitas odrastao sam par centimetara! Nosim ih već 10 godina. Imam velika stopala, a Sanitas ima dobar izbor veličine obuće“.

Izjava menažerice u jednom domaćem restoranu. „Imala sam problema s donjim dijelom leđa. Nošenjem Sanitasa popravila sam svoje držanje. Potpetice dugo vremena ostaju čvrste i uvijek imate osjećaj kao da su tek izašle iz prodavnice. Moje su stare pet godina i dalje se dobro drže!“

Crocs Bistro

Još u 2007. godini Crocs je postao popularan među radnicima u restoranskoj industriji predstavljanjem svojeg Bistro modela klompe koja je dizajnirana posebice za radnike u restoranu.

Model zadržava originalni Crocs dizajn s rupicama, te nudi potpetice protiv klizanja, pojačanje za prste i glavnu značajku Crocsica, a to je lako održavanje. Crocsice se mogu prati, potapati i ribati kao niti jedna druga cipela što im daje prednost među radnicima koji su svakodnevno izloženi ulju i prašini.

Sportske tenisice

Sportska obuća također može biti sigurna i praktična za svakodnevni rad u restoranu.

Donosimo vam par modela tenisica koji su otporni na klizanje i namijenjene su profesionalcima.

Skechers radna obuća otporna na klizanje

Skechers kolekcija za posao je idealna za obožavatelje tenisica koji trebaju model otporan na klizanje kako bi izdržali čitavu smjenu. Imaju jako prihvatljive cijene i širok izbor stilova od klasičnih pa sve to čizama.

Vans „Made for Makers“ linija

Vans „Made for Makers“ linija je napravljena za „teške poslove i kreativnu radnu atmosferu. Bez obzira na to jeste li umjetnik, brijač ili tattoo artist, Made For The Makers linija je napravljena za maksimalnu udobnost i cjelodnevni užitak u poslu.“

Možete izabrati jedan od stilova iz Vans kataloga kao što su SK8 duboke tenisice, Slip-On i Old-Skool model. Svaki od modela ima potpetice od gume i otporan je na klizanje, a platno je vodootporno i otporno na prašinu.

Dr. Scholl’s linija radnih cipela

Ova linija cipela je napravljena isključivo za radnike koji provode dosta sati na nogama i ne žele izgubiti udobnosti i izgledu.

Ova linija nudi kupcima vrlo širok izbor obuće – klompe, tenisice, natikače, cipele, baletanke čak i obuću s visokom petom. Koji god model odaberete dobit ćete čvrstu i izdržljivu obuću koja će vas adekvatno štititi i pružiti vam udobnost tokom čitave smjene.

Što nebiste trebali nikako nositi

U potrazi za radnom obućom vrlo je bitno da znate što ne smijete nositi. Donosimo vam listu tipova obuće koju trebate izbjegavati.

Sandale

Izloženi dio stopala je pogodan za nastanak ozljeda. Osim što se u sandalama lako ozlijediti, većina poslodavaca vam uopće neće dozvoliti da ih nosite na poslu (prisjetite se početničke greške s početka ovog teksta). U nekim državama izloženi prsti na nogama su protivno sanitarnim pravilima.

Baletanke

Iako su trendi i šik, pritom su ravne i niske. Glavni problem s baletankama je što nemaju potporu za stopalo. Također, baletanke imaju slabu zaštitu prstiju i tabana.

Mornarske cipele

Mornarske cipele se ne smiju klizati? Pa da i ne.
Iako većina mornarskih cipela je napravljena da se ne kliže, dodajte malo ulja i vode po podu i to sve pada u vodu. Pločice i mornarske cipele jednostavno ne idu skupa. Također, ove cipele ne nude potporu za tabane i vrlo lako mogu propustiti vrelo ulje.

Štikle

Jedino se mogu koristiti ukoliko radite kao hostesa. Na svim ostalim pozicijama sa štiklama nećete daleko dogurati.

Jeste li ikad čuli da je netko pokušao trčati maraton u štiklama? Postoji razlog zašto niste. Od štikli ćete dobiti modrice i žuljeve. Također, zbog lošeg držanja imat ćete bolove u ramenima i leđima.

Zaključak

Postoji mnogo načina da zaradite opekotine u restoranu, a nošenje pogrešne obuće je jedan od njih. Ulaganje u kvalitetan par cipela je ulaganje u udobnost i vaše zdravlje.