...

6 načina kako smanjiti buku u restoranu uz mala ulaganja

Željko Bojović
Željko Bojović

Podijelite na društvenim mrežama:

Kako smanjiti buku u restoranu

Ako radite u ugostiteljstvu s vremenom se naviknete na određenu razinu buke. Ali čak i ako ste naviknuti vrlo lako ćete izgubiti živce kad budete tražili goste da ponavljaju šta su rekli ili kada se morate derati da bi vas razumjeli. Također, rad u ovakvim uvjetima je otežan i može vam biti problem zapamtiti složeniju narudžbu.

Zvuk udaranja pribora za jelo od tanjure. Gomila glasova koji odjekuju u isto vrijeme. Glazba u pozadini. Promukli zvuk blendera na šanku.

Restorani su prirodno napučeni, ali kad se višak ove energije pretvori u buku onda to može loše utjecati na vaše goste. Prema Zagatovoj anketi iz 2018. gosti su izjavili da im buka najviše smeta u restoranima, čak i više nego loša usluga i visoke cijene. U nedavnom članku Washington posta, naglašavaju se štetni učinci buke u restoranima kod ljudi s oštećenjima sluha.

Buka nije samo dosadna i nezdrava za goste, već je štetna i za osoblje. Prema Američkom udruženju gluhonijemih osoba zvukovi iznad 85 decibela (jedinica kojom se mjeri razina buke) mogu dovest do oštećenja sluha ako smo izloženi duže od 8 sati dnevno. Pozadinska buka između 75 i 90 decibela je vrlo česta u restoranima, dovodeći do štetnog utjecaja na osoblje koje je dugo vremena provodi u takvim uvjetima.

Što nam je činiti s bukom?

Unazad zadnjih dvadesetak godina restorani su postali jako glasni, pa su kritike počele pristizati i od strane gostiju i profesionalaca.

Prigovori na buku u restoranu često se mogu naći na stranicama s recenzijama poput Yelpa. Kritičari restorana kao što je Tom Sietsema imaju naznačenu razinu buke u svojim kolumnama. Čak postoje i aplikacije koje ocjenjuju razinu buke u restoranu. Soundprint, radi poput Yelpa za buku u restoranu, omogućuje korisnicima da ocijene i recenziraju restorane prema razini buke u njima.

Gregory Scott, osnivač SoundPrinta, napisao je ovo na svojoj web stranici, „Prisjećam se mnogo trenutaka kad sam sjedio za stolom u restoranu i kada uopće nisam mogao pratiti razgovor. Često bih samo kimao glavom u skladu s pričom, pretvarajući se da sam čuo sugovornika. Vrijeme bih jednostavno provodio s fantazijama u svojoj glavi.“

Koji je glavni krivac za povećanje buke u restoranima? Postoji nekoliko različitih čimbenika. Jedan čimbenik je dizajn: Moderni restorani favoriziraju otvorene prostore i tvrde površine, a manje se fokusiraju na stare oblike sa više manjih odjeljaka. Visoki stropovi i veća kvadratura pojačavaju buku, dok otvorene kuhinje dodaju još više buke u već bučni restoran. Površine kao što su mramorne radne plohe, zidovi od cigle i prazni stolovi još više reflektiraju zvuk – ne dopuštaju raspršivanje zvuka u restoranu.

Drugi čimbenik je utjecaj buke na izmjenu gostiju i konzumiranje alkohola. Glasnija glazba s bržim ritmom može potaknuti goste da jedu brže. Također, postoje dokazi da glasniji restorani potiču goste da piju više i brže. Ove stvari mogu povećati vaš profit, ali to nije vrijedno iritacije gostiju.

Neki od načina kako smanjiti buku – posavjetujte se s akustičnim stručnjacima i inženjerima i napravite potrebne prilagodbe – može vas skupo koštati, ali postoje i jeftiniji načini da smanjite buku u vašem restoranu. Pogledajmo koji su to.

6 jeftinih načina kako smanjiti buku u restoranu

Neka pozadinska glazba bude u pozadini

Glazba je sastavni dio atmosfere u vašem restoranu i želite da se slaže s konceptom vašeg restorana i bude privlačna ciljnoj skupini gostiju. Glasnoća će u velikoj mjeri ovisiti o ovim čimbenicima, ali pozadinska glazba bi trebala biti u pozadini. Pazite na glasnoću, ostavite dovoljno prostora za razgovor vašim gostima, a ne da se moraju nadglasavati s vašim zvučnikom.

Kada je pažljivo odabrana i ugodne glasnoće koja dopušta razgovor, glazba će imati pozitivni učinak na iskustvo u vašem restoranu. Smanjite glasnoću ako vam se gosti žale, ali ako svakodnevno dobivate pritužbe da je glazba preglasna onda bi ste dobro trebali razmisliti o trajnoj prilagodbi glasnoće u vašem restoranu.

Zvučno izolirajte stolice

Zvuk struganja nogu od stola nije baš ugodan. Vrlo lako možete eliminirati ovaj izvor buke tako što ćete staviti gumene čepove ili platnenu zaštitu na noge vaših stolica. Također ćete spriječiti oštećivanje podova i na taj način jednim udarcem ubiti dvije muhe.

Iskoristite zavjese, tepihe i stolnjake

Zavjese, tepisi i stolnjaci nisu tako česti u dizajnu modernih restorana, ali oni u velikoj mjeri mogu smanjiti probleme s bukom.

Prozori i staklo reflektiraju zvuk, a zavjese pomažu apsorbirati višak zvuka i smanjiti buku u prostoriji. Tepisi mogu smanjiti buku u dijelovima restorana gdje se puno hoda jer apsorbiraju zvuk udaranja cipela od podlogu. Stolnjaci smanjuju buku uzrokovanu tanjurima i priborom za jelo na stolu.

Uključivanjem ovih elemenata u dizajn restorana neće ga pretvoriti u neki prastari restoran. Postoje brojni moderni dizajni koji će pomoći da se ovi elementi vrlo lako uklope u vaš koncept.

Postavite strojeve što dalje od gostiju

Ledomati, mašine za pića, caffe-aparati i ostala oprema pridonosi buci u vašem restoranu. Budite oprezni pri postavljanju ove mašinerije u blizinu vaših gostiju: ako se vaši gosti moraju nadglasavati s ovim strojevima, onda će se i ostatak restorana morati nadglasavati s ovim gostima.

Gledajte da premjestite ove strojeve podalje od gostiju ili pak da postavite zvučno-apsorbirajuće materijale u blizini njih.

Napravite prepreku buci iz kuhinje

Ako želite koncept s otvorenom kuhinjom, izoliranje zvukova iz kuhinje će biti veliki izazov. Ali ako se odlučite za zatvorenu kuhinju, onda držite vrata zatvorenim, čak na njih možete postaviti dodatnu zvučnu izolaciju.

Restoranski arhitekt Justin Alpert predlaže da postavite staklena kuhinjska vrata, koja ostavljaju dojam otvorene kuhinje, ali blokiraju većinu iritantnih zvukova.

Neka vaši zidovi i stropovi apsorbiraju buku

Zidovi i stropovi mogu biti glavni krivci za pojačavanje buke u vašem restoranu, ali postoje načini kako da smanjite njihov utjecaj.

Možete omekšati strop tako što postavite ploče koje apsorbiraju zvuk ili zvučno izolirane panele. Oni će spriječiti odbijanje zvuka od stropa. Kao alternativu možete objesiti neke platnene komade da vise sa stropa kako bi apsorbirali višak zvuka. Možete i na vaše zidove postaviti zvučno apsorbirajuće ploče kako bi smanjili troškove obnavljanja.

Ove ploče i zvučni izolatori ne moraju ružno izgledati. Budite kreativni i uklopite ih u vaš dekor: obložite ih tkaninom ili ih prebojite u boje vašeg restorana.

Što ćete od ovoga odabrati ovisi o vašem konceptu i budžetu, ali se nadamo da će vam ove informacije pomoći pri borbi s bukom u vašem restoranu.

Podijelite na društvenim mrežama:

Pročitajte povezane članke

U ugostiteljskom sektoru, restorani se često suočavaju s nizom izazova koji testiraju njihovu sposobnost...

Društveni mediji i tražilice su postali neizostavan izvor informacija za sve one koji žele...

Nekada su papirnati jelovnici i šarene plastične karte s privlačnim ilustracijama bili neprikosnoveni vodiči...

Analiza konkurencije predstavlja ključnu komponentu uspješnog poslovanja u ugostiteljskoj industriji. Ona nije samo sredstvo...

Vegetarijanci i vegani sve više predstavljaju značajan i atraktivan tržišni segment za upravitelje restorana....

Ugostiteljska industrija je uzbudljiva, ali izrazito konkurentna grana poslovanja. Danas gosti definitivno nemaju manjak...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Srbija

Crna Gora

Slovenija

English

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.