Uloga mjerača pića u inventuri

Već ranije smo u našim tekstovima pisali o procesu inventure. Ali da bi se uspješno uradila inventura potrošenog pića, potrebni su nam točni podaci o količini utrošenog.

S jedne strane informacije o razlici između prihoda i rashoda dobivamo putem pos blagajne, a sa druge fizičkim mjerenjem, odnosno utvrđivanjem financijskog stanja. Uspoređivanjem ove dvije vrste inventura dobivamo 99% točan i pregledan uvid u poslovanje. Ako se ne slažu ove dvije vrste inventura nešto se događa u vašem objektu i vaš je zadatak da utvrdite gdje odlazi vaš profit.

Najzastupljeniji načini mjerenja stanja pića:

  • Mjerač pića (gljiva)
  • Dozator sa brojčanicima
  • Dozator povezan sa računarom
  • Elektronska vaga

Nedostatci mjerača pića

Prodavači za svaki od ovih proizvoda navode da su 100% točni i primjenjivi za svako piće, da je to pravi izbor za vas. Ali praksa je pokazala malo drugačije.

Dozatori kao i slični sistemi povezanim sa računarom pokazali su slijedeće nedostatke:

  • Brojčanici bi povremeno zatajili, a domišljati uposlenici su mogli blokirati brojčanike i namjerno
  • Dolazilo bi do curenja pića iz dozatora koje se ne evidentira naročito alkoholnih pića sa više šečera (Pelinkovac, Jagermaister, likeri)
  • Svi elektronski mjerači pića podložni su manipulaciji, koje sam ugostitelj u kasama može uraditi, ali koje i djelatnik free softverom može ubaciti za vrijeme trajanja njegove smjene. Vrijeme za koje je moguće uraditi manipulaciju  cca 1 minuta.

Elektronski sistem povezan sa mjerenjem pića putem vage također se pokazao kao ne pouzdan. Dozvoljena tolerancija težine boca je 2%, ali se ove norme ne pridržavaju svi proizvođači, tako da se dozvoljena tolerancija težina boce kreće i do 5%.

Objasnit ćemo primjerom:
Težina jedne boce kvalitetnog pića od 700ml. je 750g. Prosječna tolerancija od +- 5% je cca 712,50 – 787,50 gr. što iznosi nepouzdanih 75 gr. Pogreška od 10 %. je previše da bi ovaj vid mjerenja pića dobio prolaznu ocjenu.

O automatskom mjerenju volumena alkoholnih pića putem vage bespotrebno je govoriti jer se protivi temeljnoj fizici i nije primjenjivo.

Klasični mjerač pića

Najpouzdaniji je mjerač 1/2 lit. menzura te istakanje-utakanje sistem ali kod svih boca nije moguće. I traje cijelu malu vjećnost.

Do sada se pokazao najbolji posredni mjerač pića sa jamstvom točnosti proizvođača jer omogućuje i besplatnu izmjenu mjerki u slućaju i promjene boca i promjena asortimana u lokalu. Na tržištu Hrvatske i drugih zemalja nalazi se već 20 godina, s time da postoji i US varijanta (samo za tamnošnje tržište) u nešto drugačijim mjerama.

Jedan od najpopularniji načina za mjerenje potrošnje i stanja pića je i klasični mjerač pića ili popularno nazvan „Gljiva“. “Gljiva” mjerač ima svoje velike nedostatke jer je unaprijed zabijeno 12 mjernih letvica bez jamstva točnosti, a pola od njih mnogima ni ne treba.

Problem sa ovim mjeračem pića je činjenica da mnogi proizvođači veoma često mijenjaju izgled i oblik boce ne razmišljajući pri tome i o ugostiteljima i inventuri. Poželjno je da svaki ugostitelj za sebe izradi mjerač za mjerenje pića koji njemu odgovara i nadopunjuje ga kako se dešavaju promjene u njegovoj ponudi ili obliku postojećih pića.

Alternativna rješenja ugostitelja i proizvođaća

Pojedini ugostitelji su tražili izlaz za sebe i izrađuju osobne mjerače pića. Rješenja su zaista zanimljiva i koriste se razne metode od lijepljena flastera i naljepnica dužinom boce sa oznakama 0,3 ili 0,5 dcl., raznih letvica od različitih materijala, uranjanjem posebnih štapića u bocu.

Paralelno sa osobnim rješenjima ugostitelja za mjerenje pića, proizvođači mjerača pića su izašli sa svojim rješenjima počevši od cjevčica koje se uranjaju u pica, različitih mjerki međusobno povezanih lančićem, nitnama ili nečim sličnim do okomitih mjerača kojem su fiksno učvršćene mjerke bez mogućnosti izbora asortimana kao i nadoknadne promjene i proširenja. Suština neistine svih ovih proizvođača je tvrdnja da se niz različitih pića može mjeriti sa jednom mjericom.

Kontrola potrošnje i stanja roba na skladištu putem POS programa za restorane i barove

Najbolji način kontrole fizičke inventure je uspoređivanjem sa stanjem skladišta iz vašeg programa s kojim izdajete račune i vodite poslovanje. Pretpostavljamo da ste pravilno unijeli normative i da kucate svaki račun odnosno izlaz robe. S ovim načinom jednostavno nema greške, a blic inventuru uvijek možete napraviti s jednim klikom u dio programa s izvještajima.