Koliko je važna urednost vođenja skladišta?

Željko Bojović
Željko Bojović

Podijelite na društvenim mrežama:

Urednost vođenja skladišta

Vjerojatno Vam je vođenje skladišta jako mrzak posao, ako ga i vodite, ali kontroliranje troškova hrane u restoranu i smanjivanje gubitaka krucijalna je stvar u poslovanju restorana. Redovno vođenje skladišta može također povećati Vaš profit za 20% svake godine jer ćete sačuvati novac od prevelikog naručivanja nepotrebne robe.

Zašto treba voditi skladište

Vođenje skladišta u restoranima povezano je sa svim ostalim poslovima, od planiranja Vašeg menija do određivanja koliko gostiju možete nahraniti, što ga čini ključnim za svakodnevne operacije bilo kojeg ugostiteljskog objekta.

Postoje mnogi razlozi zašto bi trebali opreznije i češće voditi računa o vašem skladištu. Ovo su četiri najvažnija stvari kod kojih Vam vođenje skladišta može pomoći:

Planiranje Vašeg menija

Točno mjerenje i poznavanje robe u skladištu omogućava Vam da odredite koliko hrane imate na raspolaganju i koja jela možete napraviti. Jednom kada znate koje namirnice su u Vašoj ostavi i koliko jela možete napraviti s tom hranom, moći ćete pomoću toga znanja planirati Vašu kartu. Praćenje skladišta pomaže Vam izbjeći nestašicu ali i višak namirnica. Ako se i susretnete s viškom određene namirnice, znat ćete kako to možete uklopiti u Vaše specijalne dnevne ponude prije nego se hrana pokvari.

Praćenje potrošnje hrane

Redovitio provjeravanje skladišta, potrošnih materijala i namirnica pomaže Vam kod točnog praćenja potrošnje hrane. Upitajte sebe neka od ovih pitanja:

 • Koliko neke namirnice koristim tijekom određenog vremenskog perioda?
 • Kupujem li dovoljno namirnica koje trebam da bi održavao svoj standardni meni?
 • Postoje li neke namirnice koje dovoljno ne koristim i koje bi trebao prestati kupovati, ili makar smanjiti njihovu nabavku?

Praćenje potrošnje hrane pruža Vam da identificirate trendove i pomaže Vam u predviđanju i izbjegavanju nestašice ili nekog drugog problema koji bi se mogao dogoditi sa skladištem.

Izračunavanje vrijednosti prodane robe (VPR)

Vrijednost prodane robe (VPR) je ukupna količina novca koji trošite na vaše skladište. Vaš VPR daje Vam točan uvid na prag dobiti, i također Vam pomaže kada određujete budžet i razmatrate opće financijsko stanje restorana. Idealno, treba li bi ciljati da Vaša dobit bude 1.5 puta viša od tjednog VPR-a.

Određivanje troškova hrane i kontrola otpada

Konačno, praćenje skladišta pomaže Vam odrediti troškove hrane i omogućava Vam da kontrolirate otpad. Točan popis skladišta pomoći će kod praćenja koje namirnice su najsvježije i osigurati da uvijek imate stvari koje su Vam potrebne.

Dodatno, popisivanje skladišta olakšava Vam sistem ubacivanja robe prvi-unutra prvi-van. Uvijek ćete znati koja hrana je najstarija, tako da ćete je povući naprijed na policama i učiniti ih lakodostupnima za pripremu i kuhanje. Zbog toga ćete optimalnije koristiti vaše skladište i smanjit otpad u restoranu. Prosječna količina otpada nekog većeg restorana je 3.13%, s toga želite ciljati na ovakve brojke.

Kako se pripremiti za popisivanje skladišta?

Prije popisivanja skladišta, razmislite o organiziranju i čišćenju Vašeg skladišnog prostora. Ovo možete učiniti sami ili dodijeliti zadatak nekome od Vašeg osoblja. Izbacite vani namirnice s isteklim rokom, a sličnu hranu grupirajte po policama. Također, odlučite koju jedinicu potrošnje ćete koristiti za određene proizvode. Da li koristite pakovanja, kutije, litre, kile ili neke druge jedinice mjere? Konačno, odlučite koju metodu želite koristiti za praćenje skladišta. Hoćete li koristiti olovku i papir s tabelama, aplikaciju na Vašem tabletu, ili korištenje kompjuterskog programa? Ne postoji pogrešan ili točan način, ali odluku trebate donijeti unaprijed.

Excell Lista za svakodnevno vođenje inventure

Pripremili smo za Vas gotovu listu za svakodnevno popisivanje robe u šanku. Ovo će Vam navjerojatno puno pomoći u dnevnom radu i upotpuniti vođenje skladišta. Nema potrebe za Vaše osoblje da na kraju svake smjene broji i računa sve stavke u šanku. U listu je potrebno samo upisati robu koju ste prebrojali, a program će automatski izračunati vrijednost prodane robe, koliko je namirnica ostalo, oduzeti dnevnice i dnevne troškove.

Stvari koje trebate imati na umu dok popisujete skladište

Jedan od najvažnijih aspekata je redovno vođenje skladišta. Ovaj zadatak morate raditi najmanje jednom tjedno, i uvijek to radite na isti dan, otprilike u isto vrijeme. Ovisno koliko su zahtjevne, neke namirnice trebate popisivati na dnevnoj bazi, ili dva puta tjedno. Također treba dodati da praćenje Vašeg skladišta trebate raditi kada je restoran zatvoren, ili ujutro ako nemate puno gostiju u tome periodu. Iako se može činiti očitim, nikada ne bi ste trebali raditi popis skladišta tijekom dostava i unosa robe.

Uvijek povedite makar jednu osobu da Vam pomogne oko popisivanja. Kada je druga osoba tu, možete brojati namirnice posebno i uspoređivati brojeve, što će umanjiti potencijalne greške. Trebali bi ste to raditi uvijek s istim osobljem, na taj način ta če osoba brže naučiti popisivanje i učiniti proces bržim i lakšim. Razmotrite i nagrađivanje osoblja za pomaganje prilikom popisa kako bi im pružili poticaj.

Kako popisati robu u skladištu?

Pitate se kako popisati skladište? Iako ne postoji metoda koja bi se mogla koristiti za sve vrste objekata i robe, ovi koraci pomoći će Vam naučiti kako da pratite potrošnju Vašeg skladišta:

1. Počnite tako da kreirate tabelu od pet stupaca ili u programu kojeg želite koristiti za praćenje. Stupce nazovite sljedećim oznakama:

 • Roba
 • Jedinica mjere
 • Količina
 • Cijena po komadu
 • Ukupna vrijednost

2. Stavite sve Vaše stavke koje imate u restoranu pod stupcem “roba”. Ovo bi trebalo uključivati sve od hrane i namirnica, sredstava za čišćenje, do pribora za jelo i ukrasa koji idu na stol.

3. Dodajte jedinicu mjere u kolonu predviđenu za to, da bi odredili količinu svake robe posebno. Ovo će varirati u zavisnosti od vrste hrane i namirnice koje prodajete. Na primjer, možete kupovati rajčicu na kilograme, tjesteninu po kutijama, i papirnate ubruse u paketima. Unatoč tome, važno je imati ove jedinice upisane i vidljive, da bi se izbjegla neka pometnja ili pogrešan izračun.

4. Sada odredite broj jedinica za svaku stavku i dodajte ove brojeve u kolonu “količina”. Na ovaj način standardizirat ćete Vaše mjere i računanje troškova otpada bit će Vam lagano.
Primjer: 20 kila rajčice trebalo bi pisati 20, 6 pakovanja tjestenine kao 6, i 25 paketa papirnih ubrusa kao 25.

5. Zapišite sve Vaše cijene po komadu i upišite ih u sljedeću kolonu. To ćete napraviti tako što ćete jednostavno podijelite cijenu jednog primjerka neke robe sa količinom te robe na stanju.
Primjer: ako jedno kilo rajčice košta 6 kuna, a Vi imate 1 kilo u skladištu, ukupna vrijednost robe je 6 kuna.

6. Na kraju izračunajte ukupnu vrijednost množenjem cijene jedne jedinice s količinom te stavke u Vašem skladištu. Jednom kada izračunate ukupnu vrijednost za sve vaše stavke, dodajte te brojeve u kolonu “ukupna vrijednost”.
Primjer: ako imate 20 kila rajčice koja košta 6 kuna po kilu, ukupna vrijednost bit će 80 kuna.

Računanje Vašeg prosječnog dnevnog troška za skladište

Računanje Vašeg prosječnog dnevnog troška za skladište je još jedan način koji će Vam pomoći donijeti precizne odluke prilikom nabavke. Da bi to izračunali, jednostavno podijelite ukupnu vrijednost nabavki za određeni period s brojem dana u tom periodu.
Primjer: Ako je ukupna vrijednost Vašeg skladišta za 60 dana 120,000 kuna, Vaš prosječni dnevni trošak skladišta je 2,000 kuna.

Kako pratiti skladište Vašeg restorana?

Dok mnogi ugostiteljski objekti koji se bave usluživanjem hrane još uvijek koriste papir i olovku za praćenje skladišta i inventura, mobilne aplikacije i kompjuterski programi su definitivno budućnost ovoga posla. U većini slučajeva, automatizirano praćenja skladišta omogućuje Vam puno brže i preciznije održavanje zaliha , nego da to radite ručno. Zbog toga to je sigurno najbolji način. Program Vam također omogućuje da odredite koje namirnice trebate kupiti, koliko prodajete svake pojedinačne stavke, i koliko Vam je ostalo neke namirnice u skladištu, što Vam pomaže odrediti prosječni dnevni trošak na nabavku robe.

Posebno dobri programi su All-in-one sistemi, to su programi koji imaju sve značajke za vođenje objekta (POS Sistem, analitiku restorana, praćenje prodaje po konobarima, kao i unošenje nabavki i automatsko praćene skladišta).

POS Sector program za menadžment ugostiteljskih objekata

Urednost vođenja skladišta vođenje inventure

POS Sector osim vođenja skladišta ima i POS fiskalnu blagajnu, narudžbe po stolovima, kompletan alat za analitiku restorana i financije. Pruža Vam potpuniji i točniji uvid u Vaše skladište, s mogućnostima jednostavnog dodavanja i praćenja robe, označavanja dobavljača, automatskim skidanjem robe sa skladišta, te uvid u jako važne izvještaje.

Ne trebate biti informatički stručnjak da ga koristite, program je lagan za naučiti, čak ima ugrađen automatski pomagač prilikom prvog pokretanja programa koji će Vas voditi kroz upoznavanje programa.

Neke od značajnijih opcija POS Sectora

 • Automatizirano skidanje po normativima – program će Vam automatski skidati robu sa skladišta po predefiniranim normativima za svaki artikal. Npr. ako izdate račun za bolognese i imate upisane normative za to jelo: 100 grama mljevenoga mesa, 30 grama rajčice, 200 grama tjestenine. Program će automatski skidati sa skladišta, 0,1kg mesa, 0,03 rajčice. Ukoliko ste stavili tjesteninu po pakovanju koje npr. ima 2 kg, onda će program skinuti 0,1 od te količine tjestenine.
 • Retroaktivno mijenjanje skladišta – ova opcija odlična je ukoliko trenutno ne možete unijeti robu. Ako prilikom unosa robe u skladište vi nemate vremena za unos robe, to možete učiniti retroaktivno i odraditi to kad budete imali vremena.
 • Skidanje robe sa skladišta rada imate više blagajničkih mjesta – ukoliko imate više mjesta za ispisivanje računa POS Sector će raditi na principu zajedničkog skladišta, umrežit će sve blagajne i robu skidati sa skladišta bez obzira na kojoj ispisujete račune.
 • Minimalna zaliha – još jedna opcija koja će Vam nevjerojatno olakšati praćenje zaliha. Kada postavite minimalnu zalihu za neku robu, program će Vas automatski obavijestiti kada trebate da naručite novu robu. Primjer – ako stavite minimalnu zalihu kave na 2 kg, kada Vam ostane s u skladištu 2 kg kave, program će vam automatski poslati notifikaciju.

Bez obzira vodite li veliki lanac restorana, caffe bar ili pizzeriju, jasno Vam je kolika je važno vođenje skladišta. Praćenje Vaših zaliha omogućuje Vam da efikasnije planirate Vaš meni, pratite potrošnju hrane i izračunate Vaš VPR, te odredite trošak za hranu. To je esencijalno za vođenje posla. S pravilnom pripremom i dobrim programom za vođenje, održavanje Vašeg skladišta možete obavljati bez ikakva napora, što će pomoći Vašem krajnjem financijskom izvješću.

Podijelite na društvenim mrežama:

Kategorije

Pročitajte povezane članke

POS Sector svim novim korisnicima pruža besplatno korištenje aplikacije prvih mjesec dana da bi...

Upravljanje bilo kojim ugostiteljskim objektom pa tako i fast food restoranom ili pizzerijom, postaje...

Moderne fiskalne blagajne donose revoluciju u načinu na koji ugostitelji upravljaju svojim poslovanjem.  No, pitanje...

Svaki vlasnik ugostiteljskog objekta svjestan je da uspješno poslovanje ovisi o mnogo faktora. Prvenstveno,...

Ugostiteljska industrija doživjela je značajne promjene tijekom posljednjih nekoliko godina. Zahvaljujući brzom razvoju tehnologije,...

Sezonske fluktuacije u ugostiteljskom poslovanju odnose se na oscilacije u broju gostiju i prometu...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Srbija

Crna Gora

Slovenija

English

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.