Za stolom je žena dama, a njezin partner muškarac

Iako feminizam u kolijevki patrijarhata – Balkanu, teško u skorijoj budućnosti može preuzeti primat, njegove su primjese sveprisutne i jednostavno nezanemarive.

Pred vama je kratak vodič kulture jedenja i ponašanja za stolom u restoranu. Želite li biti jedan/jedna od onih koji će svojim manirima oduševiti svoju drugu polovicu odvojite malo vremena i proučite naš bonton za stolom. Tko zna, možda moment u kojem ćete se prisjetiti nekog od dolje navedenih “zlatnih pravila” bude onaj presudni pa ćete se vremena odvojenog za čitanje ovog članka prisjetit s zahvalnošću.

On i ona

Nemojte pogriješiti odmah na ulasku pa ne zaboravite kako u restoran uvijek prvi ulazi muškarac, a iz njega prva izlazi žena. Muškarac preuzima brigu za garderobu, te se može ponuditi pomoći skinuti kaput ženi. Međutim, to bi trebalo napraviti nenametljivo i suptilno, a nikako velikim gestama i uz mnogo pompe. Ukoliko žena zahvali i jednom odbije ponuđeno pomoć, muškarac nikako dalje ne treba insistirati.
U restoran ulazite i izlazite iz njega bez pozdravljanja, osim kada vas na ulazu pozdravi konobar ili osoblje.

  • Muškarac bira stol, ali u dogovoru sa ženom. I on nikada neće sjesti za stol, dok se njegova partnerica udobno ne smjesti.
  • Konobara poziva isključivo muškarac.
  • Nakon konzultacije sa ženom, muškarac naručuje piće i hranu. Ukoliko konobar napravi propust, muškarac treba ženi usuti piće.

Suvremena žena u restoranu nikada ne bi trebala popravljati šminku, ni frizuru. Ukoliko za tim postoji potreba žena se treba prošetati do toaleta i tamo obaviti potrebno.

Ukoliko vam se tijekom objeda za stolom dogodi neka nezgoda, padne pribor na pod ili prolijete piće, dužnost konobara je da pribor zamijeni ili donese novi stolnjak. Ne trebate se ispričavati ili osobno intervenirati, nego ljubaznost konobara kasnije nagraditi napojnicom.

Plaćanje računa

Kada su muškarac i žena u restoranu, muškarac bi trebao platiti, a ukoliko žena želi sudjelovati u plaćanju računa može mu kasnije ponuditi novac za svoj dio, mada nije nepristojno ni da žena plati cijeli račun.
U većim društvima svi bi trebali ravnomjerno dijeliti trošak za hranu i piće, no ukoliko ste vi pozvali nekoga, tada nikada ne biste trebali dopustiti da ta osoba plati svoj dio.

Sve eventualno nastale probleme ne biste trebali rješavati s konobarom, nego se trebate obratiti šefu sale. Svaki restoran ima svoja pravila odijevanja, pa ukoliko su vas odbili primiti zbog odjeće nemojte insistirati na večeri u tom restoranu, nego potražite drugi gdje su pravila odijevanja manje stroga.

Gledajte druge

Kada se govori o ponašanju za stolom, stvar je u svim kulturama slična. Ako ne znate kako se treba ponašati za stolom, automatski ste deklarirani kao stranac, netko tko se izdvaja iz skupine. Što je društvo zatvorenije, izoliranije ili ekskluzivnije, pravila su jača i naizgled nepromjenjiva u svojoj strogoći.

Opsjednutost pravilima tolika je da se objavljuju gomile priručnika o tome kako se ponašati za stolom. Svakako se nije lako snaći kada se nađete “licem u lice” s gomilicom tanjura okruženom mnoštvom vilica i noževa i kompletom čaša za koje nikada niste sigurni čemu služe. Razni priručnici će vas plašiti kako je uzeti krivu vilicu toliko neugodno i uvredljivo kao da ste pljunuli na pod. Kako kome, ne dozvolite sebi tako ozbiljno poimanje stvari, no, ipak, držite se starog zlatnog pravila: gledajte što drugi rade i umanjit će te mogućnost izlaganja sramoti.

Sitna pravila koja vam mogu sačuvati obraz

Jednom pročitati, a nikada ne zaboraviti!

  • U restoran prvi ulazi muškarac.
  • Iz restorana prva izlazi žena.
  • Muškarci odzdravljaju ženi ustajući samo napola.
  • Za stolom muškarac sjedi ili preko puta ženi ili s njene lijeve strane.
  • Konobara poziva muškarac.
  • Žena počinje jesti prva.

 

Objavljeno u horeca magazinu – BeHa caffe – broj 17