Velika većina građana Hrvatske podržava Vladinu odluku o uvođenju fiskalnih blagajni u dućanima i ugostiteljskim objektima, dok je za fiskalne blagajne na tržnicama njih 60%.

Prema jučer objavljenim rezultatima istraživanja koje je GfK proveo na uzorku od tisuću građana u rujnu ove godine, polovica ispitanika koji podržavaju uvođenje fiskalizacije vjeruju u njenu provedbu te smatraju da će se napraviti reda u državi u pogledu prometa gotovinom.

Druga polovica ispitanih koji podržavaju fiskalizaciju malo je manje optimistična i smatra da je fiskalizacija dobro zamišljen način praćenja gotovine, ali da će se ipak pronaći načini kako izbjeći izdavanje pravih računa i plaćanje poreza.

Veću dozu optimizma u pogledu funkcioniranja fiskalnih blagajni imaju obrazovaniji, kao i oni s višim mjesečnim primanjima.

Kod trećine građana pozitivno gledanje na Vladinu odluku o uvođenju fiskalizacije nije ostalo samo na izražavanju stava, već su promijenili i svoje ponašanje u kojem podupiru ovu Vladinu odluku. Naime, 32% hrvatskih građana sada, nakon uvođenja fiskalizacije češće nego ranije (kada fiskalizacije nije bilo) traži na uvid račune koji su im izdani u dućanima, ugostiteljskim objektima. Većina građana (63%) nije promijenila svoje ponašanje, pa račune traži na uvid u istoj mjeri kao što su to radili i prije uvođenja fiskalizacije. Visoko obrazovani više od ostalih (njih 43%) su promijenili svoje ponašanje (češće traže račune na uvid).

Na osnovu ovih rezultata fiskalizacije u Hrvatskoj, vlade Slovenije, Srbije, BiH i Makedonije razmatraju uvođenje modela fiskalizacije u Hrvatskoj. Po informacijama Poreske uprava Srbije, vlada Srbije je već raspisala natječaj za “Nabavku software-a za unaprijeđenje sistema za fiskalizaciju”, te u četvrtom mjesecu 2014.g. namjerava isti staviti i u funkciju.

Izvor: Lider, Večernji list, Poreska uprava Srbije