Porezna uprava: Fiskalne blagajne i fiskalizacija – Rezultati za srpanj zadovoljavajući

“Usporedba PDV obrazaca 2012. i 2013. godine pokazala je da fiskalizacija u prometu gotovinom i fiskalne blagajne i dalje daje dobre rezultate.

U srpnju 2013. godine fizičke osobe, uglavnom ugostitelji, koje spadaju u Djelatnost I- Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, prijavile su promet veći za 64,46% u odnosu na prošlu godinu, a male pravne osobe za 34,27%.

Fizičke osobe, uglavnom trgovci, koje spadaju u Djelatnost G – Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala prijavile su 32,20% višeprometa nego lani, dok povećanje za male pravne osobe iznosi 38,68%.

Fizičke osobe, odnosno odvjetnici prema šifri pripadnosti odvjetničkoj komori, u srpnju 2013. prijavili su oporezive isporuke veće za 17,21%.

Ukupne oporezive isporuke u srpnju 2013. godine kod malih pravnih osoba veće su za 38,02%, a kod fizičkih 45,01% u odnosu na prošlu godinu.

Prijavljeni promet kod malih pravnih i fizičkih osoba ukupno je povećan za 39,47%.”

Po ovom povećanju nakon uvođenja fiskalizacije i nakon što su uvedene fiskalne blagajne vidna je razlika u prikazanim prihodima, ali da li je zaista povećanje prihoda stvarna ili?

Zastupnik čitatelja Večernjeg lista, Ružica Cigler: Propada li Linićeva fiskalizacija?

Na temu fiskalizacije i fiskalne blagajne Ružica Cigler napisala je zanimljiv komentar pod naslovom: Propada li Linićeva fiskalizacija?

“Račun treba tražiti za svaku uslugu, ne zato da pridonesemo dobrom imidžu ministra Linića, nego da svojom kapljicom u proračunskome moru pridonesemo da nam se svima barem za kunu smanje porezi koje redovito plaćamo iz svojih plaća i mirovina

„Znate li zašto će propasti Linićeva fiskalizacija?“ – pita me čitatelj.

„Ne, ne znam. A zašto uopće mislite da je na putu propasti?“ – ne baš pametno uzvraćam ja protupitanjem.

I tu čitatelj krene sa svojim iskustvima od tržnice na dalje. Htio je kupiti dva kilograma šljiva, 12 kuna, kaže mu prodavač. Čitatelj daje 12 kuna i čeka račun, jer štand nema znak OPG (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo). Kako račun ne stiže, čitatelj opominje prodavača, a on mu odvrati da se za to treba javiti njegovu šefu. Taj je valjda negdje u kafiću.

Čitatelj sad već jako ljut vraća već plaćene šljive i traži svoj novac natrag.

Nije mi rekao, ali vjerujem da je poslije kupio šljive na nekom drugom štandu. Nanizao je čovjek primjera i primjera.
Počela sam čeprkati po svom iskustvu i shvatila da je čitatelj u pravu. Jutros sam od medara kupila dvije tegle meda i još tri kremice koje radi od meda. Čovjek se ozbiljno bavi medom, ali, ruku na srce, ne znam je li to OPG ili nije, ali meni se čini da bi opsegu posla s medom trebao imati barem obrt. Provjerila sam na internetu, to se zove Obiteljsko pčelarstvo, pa valjda ne trebam ni očekivati račun.

Odmah poslije medara otišla sam na groblje, kupila špine kod cvjećara, a od računa ni r. Sjećam se da me u samom startu fiskalizacije druga cvjećarka pitala hoću li račun, a kad sam rekla da hoću ona ga je isprintala na jednoj vrlo zgodnoj spravici. Više puta sam otad kupovala cvijeće i nitko me više nije pitao hoću li račun.

A zašto bi me i pitao?

Pa kome je u interesu naplata poreza? Mojem cvjećaru ili meni? Na kome je da pita i inzistira.
Što mislite, traži li moj cvjećar račun kad kupuje salatu na placu, na primjer? Je li „solidaran“ s drugim obrtnicima i pravi se mutav ili jedno pravilo vrijedi za njega kad prodaje, a drugo kad kupuje.

Sudeći po mojem dosadašnjem ponašanju fiskalizacija zaista neće dati neke velike rezultate.”

Antonija Radić sa Šibenskog portala dala je svoje mišljenje: U iščekivanju pravne države

“Koliko ćemo dugo živjeti u dugovima, između ostalog, ovisi i o inspektorima koji su na terenu.

Jer nema logike, da jedan plaća svoje obveze prema državi, a drugi ne. I vjerujte prvi onaj koji se ‘opeče’ prijavit će susjeda, jer će osjetiti razliku u zaradi u slučaju da obnašaju isto zanimanje. Tako će se dogoditi i na tržnicama, jer će jedna prodavačica prijavljivati drugu. Istina je da nikad neće biti svi uhvaćeni, ali malo po malo…

Možda za dvjestotinjak godina budemo imali lijepo zakonski uređenu državu. Samo, što uvijek ima više lošeg nego dobroga, više lopova nego poštenih, pa će većina tih loših smijeniti nekolicinu koja pokušava uvesti reda. A i o njihovim glasovima ovisi trenutna ‘posada’ na vrhu. Žao bi mi bilo da se toliko odričemo svi skupa, a da sve bude uzalud. Urazumimo se i plaćajmo svoje dugove…..”

Što reći, nego pratiti i dalje fiskalizaciju i fiskalne blagajne ne zapostavljajući nikoga pri tome

Izvor: Porezna Uprava, Blog Večernji HrŠibenski portal