Zagrebački ugostitelji mišljenja su da inspektori na terenu postupaju temeljem nekog svog osobnog mišljenja, a ne pravilnika rečeno je na press konferenciji pod radnim naslovom: “Nismo guske u magli”.

Kako je rekao predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Nenad Šepak, a prenosi LIder Press, ugostitelji su tretirani kao kriminalci, a podaci Porezne Uprave za prvih šest mjeseci pokazuju kako je u tom vremenu fiskalizacijom i putem fiskalnih blagajni prikupljeno 13 milijardi kuna više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu se na ugostiteljsko-turističku djelatnost odnosi tek 1.1 milijarda kuna, odnosno, 8,5 posto. Uz to, jedino ugostitelji plaćaju i tri posto svog profita za razvoj lokalne samouprave.

Zagrebački su ugostitelji najavili i održavanje najvećeg godišnjeg sastanka branše pod nazivom “Forum zagrebačkih ugostitelja 2013., koji će se održati u četvrtak, 21.11.2013. u Zagrebu, a na kojem će se ujedinjiti svi zagrebački tradicionalni i moderni restorani i slastičarnice u Fesrtival ljubavi prema hrani pod nazivom „Ljubav, vino & hrana 10 dana“, u povodu 200. godišnjice objave prve Kuharice na hrvatskom jeziku, koji će se nadovezati na Forum i trajati deset dana od 22.11. do 1.12.

Na najvećem će godišnjem sijelu zagrebačkih ugostitelja (4.280 aktivnih ugostitelja u Zagrebu, 2.000 članova Udruženja ugostitelja Zagreb) najvažniji biti radni dio foruma, zato što će na njemu ugostitelji, Uprava Udruženja ugostitelja Zagreba i predstavnici nadležnih državnih i lokalnih intitucija (Grad Zagreb, Porezna uprava, Državni inspektorat) pokušati stvoriti zajedničku platformu za promjenu trenutne zakonske regulative koja ne odgovara stanju na terenu.

“To je stanje teško i zbog iznimne kriminalizacije ugostiteljske struke od strane Ministarstva financija i Porezne uprave, pri čemu porezni inspektori postupaju selektivno u kažnjavanju ugostitelja i pečate lokale na osnovu mišljenja, a ne zakona. Ne postoji jasan način postupanja koji funkcionira u praksi, stoga želimo osvijestiti naše ugostitelje da se imaju pravo žaliti na postupanje poreznih inspektora i zatražit ćemo od Države jasne kriterije postupanja na terenu.

Uz to, zatražiti ćemo i smanjenje PDV-a ispod 10 posto, zbog očitog rasta i razvoja zagrebačkog turizma, kao i paušalno oporezivanje po uzoru na druge zemlje u Europi čime bi se smanjila administracija” – zaključio je Šepak.