Program za fiskalnu blagajnu i kako ga odabrati?

Kvalitetan program za fiskalnu blagajnu od velike je važnosti za sve korisnike fiskalizacije. Pročitajte savjete koji vam mogu pomoći u odabiru savršenog programa za fiskalnu blagajnu.

Svejedno o kojoj se djelatnosti radilo

Izdavanje računa ne smije imati više koraka nego što je potrebno

Svejedno o kojoj se djelatnosti radilo<br><br>Izdavanje računa ne smije imati više koraka nego što je potrebno

Prije odabira programa za fiskalnu blagajnu, obratite pozornost i na sljedeće:

 • Troškovi. Prije nego se odlučite za program za fiskalnu blagajnu, sa prodavačem dogovorite krajnju cijenu. Na tržištu se mogu nabaviti programi koji su relativno jeftini, ali se na kraju ispostavi da su ipak skupi. Budite sigurni da se krajnja cijena programa za vašu tvrtku stvarno isplati. Postoje programi, poput POS Sectora koji se mogu i mjesečno iznajmljivati po određenoj cijeni. Ovo je idealno rješenje pogotovo za sezonce, za one koji ne mogu odvojiti određenu svotu novca odjednom, pa i za one koji su neodlučni. Prilikom odabira mjesečnog najma obratite pažnju da niste vezani ugovorom, kako bi mjesečni najam mogli prekinuti kad god poželite.
 • Kvaliteta je neopisivo važan faktor i jedan od ključnih točaka prilikom odabira programa za fiskalnu blagajnu. Provjerite reference programa kojeg želite kupiti. Da li su drugi kupci zadovoljni? Koliko dugo je program za fiskalnu blagajnu prisutan na tržištu? Da li tvrtka koja prodaje program ima dovoljno iskustva u IT sektoru? Ovo su neka od pitanja, koja mogu biti ključna kada je u pitanju kvaliteta proizvoda koji namjeravate kupiti.
 • Dugoročni razvoj programa. Prije kupovine programa za fiskalnu blagajnu uvjerite se da je isti u mogućnosti rasti zajedno sa vašom tvrtkom i vašim poslovanjem, to jest da je u mogućnosti razvijati se dalje. Ukoliko ovo nije slučaj, moglo bi se desiti da će vam biti potreban novi program koji podržava novitete vezane za fiskalnu blagajnu.
 • Support/Podrška. Podrška u svakom momentu treba biti dostupna, pa i u kasnim večernjim satima, vikendom i praznicima, jer npr. ugostitelji imaju baš tada najviše gostiju u objektu i tada im je najčešće potrebna podrška ili informacija vezana za program za fiskalnu blagajnu. Dobra podrška je osnova za uspješno poslovanje i obavezno sa prodavačem programa za fiskalnu blagajnu prije kupovine ili najma provjerite da li je podrška uključena u cijenu programa. Ukoliko podrška nije uključena, obavezno se raspitajte o cijenama iste.

Bitno je da ne zaboravite da:

Provjerite opremu koju posjedujete

Provjerite opremu koju posjedujete

U većini slučajeva možete koristi hardware koji već posjedujete. Prema tome, nema potrebe za nabavkom novih uređaja i najbitnije je: mnogo novca ostane u džepu

Iskoristite opciju besplatne instalacije

Iskoristite opciju besplatne instalacije

Online instalacije modernih programa za fiskalne blagajne također su velika prednost za osobe kojima je potreban program za fiskalne blagajne. Online instalacije se u većini slučajeva izvode brzo, nakon što prodavač i kupac dogovore željeni termin iste. Većina prodavača, kupcima putem online instalacije podesi program prema njihovim potrebama i fiskalizira ga.

Zatražite i besplatnu prezentaciju programa

Zatražite i besplatnu prezentaciju programa

I online prezentacije se po potrebi mogu dogovoriti sa prodavačima, barem što se tiče POS Sector programa za fiskalne blagajne. Prodavač će vam live putem online prezentacije pokazati sve osnovne funkcije, kao i mogućnosti programa za fiskalnu blagajnu. Ovo se najčešće izvodi putem screen sharing aplikacije kao što je TeamViewer.

Testirate program u svom objektu

Testirate program u svom objektu

Većina programa za fiskalne blagajne mogu se testirati neko određeno vrijeme prije kupovine. Istu je potrebno prethodno skinuti potpuno besplatno sa web stranice ponuđača. Ovo je savršena prilika da vidite da li je program koji namjeravate kupiti ispravan izbor za vaše poslovanje.

Provjerite sigurnost podataka

Provjerite sigurnost podataka

Sigurnost podataka je veoma važno u današnje vrijeme, prema tome veoma je važno da ponuđač programa za fiskalnu blagajnu vodi računa o sigurnosti podataka klijenta

Ne zaboravite nadograđnje programa

Ne zaboravite nadograđnje programa

Nadogradnja programa (Update), kao i posljednje verzije trebaju biti automatski dostupne, te da su u skladu sa zakonom i novim funkcionalnostima.

Izvješća su veoma bitna za poslovanje

Izvješća su veoma bitna za poslovanje

Grafički i numerički prikazani dnevni, tjedni i godišnji izvještaji odnosno analize poslovanja povećat će produktivnost vašeg poslovanja.

Provjerite da li program ima mogućnost povezivanja

Provjerite da li program ima mogućnost povezivanja

Povezivanje programa za fiskalne blagajne sa dodatnim uređajima na koji je instaliran program olakšat će vaše poslovanje, jer nećete biti vezani za stacioniranu fiskalnu blagajnu i posao ćete moći obavljati i pratiti sa bilo kojeg mjesta.

Odabir programa ovisi i o vrsti poslovanja

Bez obzira da li tražite fiskalnu blagajnu za ugostitelje, fiskalnu blagajnu za hotele, tržnice, odvjetnike, frizere itd. dobro razmislite da li ste odabrali pravo rješenje, da li program za fiskalnu blagajnu ima sve one funkcije koje su vama potrebne, da li ima previše funkcija koje vama nikad neće trebati?

Veličina i kompleksnost vašeg objekta ili tvrtke, cijena, kao i jednostavno rukovanje programom u većini slučajeva određuju odabir programa za fiskalnu blagajnu. Moderni programi za fiskalnu blagajnu pomoći će vam u dnevnim obračunima i izvještajima za knjigovodstvo odnosno poresku upravu. Pored toga sve informacije o prodaji i pruženim uslugama bit će vam na dohvat ruke, kao i stanje na skladištu robe, informacije o navikama vaših klijenata odnosno kupaca i svih ostalih važnih informacija.

Moderni programi za fiskalne blagajne omogućit će vama i vašim uposlenicima da se posvetiti klijentima na najbolji mogući način, a samim ti i da povećate zaradu.

Obavezno testirajte program prije odabira

Ovo je savršena prilika da saznate da li je program koji namjeravate odabrati ispravan izbor za vaše poslovanje.

Obavezno testirajte program prije odabira

Što kažu oni koji su nekada bili na vašem mjestu

laurin kutak

Moja iskustva s POS Sectorom su više nego dobra. Susretljivost ljudi iz POS Sectora i strpljenje pri rješavanju svih mojih nedoumica i početničkih grešaka su bila iznad mojih očekivanja.

U svakom trenutku su mi pružili potrebnu podršku i vrlo smo lako i jednostavno posložili sve potrebno za nesmetani rad moje blagajne , tako da mogu bez problema preporučiti program i tim svakome kome treba program koji se lako i jednostavno koristi i iza kojeg stoji dobra podrška.

Laura Baranić – Laurin Kutak

Često postavljana pitanja

 • Ako već posjedujete Android telefon, ne trebaju Vam nikakvi dodatni uređaji ni pretplate – pristup internetu već je omogućen u gotovo svim današnjim mobilnim tarifama.

  POS sector Android je mobilna fiskalna blagajna za android pametne telefone i tablete. Sa ovim uređajima osim što možete svakodnevno telefonirati, surfati, koristiti aplikacije za posao ili zabavu od sada možete i izdavati račune i voditi svoje poslovanje bez obzira na lokaciju (ured, teren) ili Internet vezu (nesmetano izdavanje računa i u slučaju prekida Internet veze),  a sve u skladu sa fiskalnim zakonom republike Hrvatske.

  Upravo zahvaljujući tome rad sa POS Sector Android aplikacijom je izuzetno jednostavan i brz, uhodavanje korisnika kratko, a inicijalno podešavanje minimalno. Idealna je za veliki broj malih poduzetnika koji do nedavno nisu imali obvezu registriranja prometa na sličan način, pa nisu vični radu s registar blagajnama.

  Vlada je donijela Zakon o fiskalizaciji kojim propisuje izdavanje gotovinskih računa pomoću elektroničkih naplatnih uređaja odnosno aplikacija sa on-line prijavom u poreznu upravu – fiskalna blagajna. Sukladno tom Zakonu POS Sector je pripremio računalni program koji tvrtkama i obrtnicima omogućuje izdavanje računa u skladu s novim propisima. Program POS Sector Android aplikacija postoji kao verzija za programa optimizirana za mobilne uređaje (tablete, pametne telefone) koji rade na Android operativnom sistemu.

  Današnji Android telefoni imaju standardno ugrađen pristup internetu, pa ne treba kupovati ni posebne kartice, USB stickove ili rutere, a POS Sector Android aplikacija sadrži svu zakonom propisanu funkcionalnost fiskalne blagajne.

  Izdavanje računa na mobilnim uređajima osobito je pogodno za one djelatnosti čija lokacija (rad na terenu) nije stalna odnosno za one djelatnosti koje na svojoj radnoj lokaciji nemaju priključak električne struje. S obzirom da su mobilni uređaji koji rade na Android operativnom sistemu u omjeru cijene i kvalitete trenutno najoptimalnija opcija za nabavu i koristenje najveći postotak poslovnih korisnika se odlučuje za ovu verziju opreme.

  Cijene mobilnih uređaja (tableti, pametni telefoni) na Android operativnom sistemu u odnosu npr na mobilne uređaje na windows operativnom sistemu su u omjeru 1:3 odnosno za jedan uređaj npr tablet približno istih performansi odnos cijena  bio cca 35 € android OS : cca 100 € windows OS

  POS Sector Android aplikacija izuzetno je popularan zbog svoje iznimne praktičnosti u naplati artikala i usluga:

  •         Fiskalna blagajna za naplatu usluga u objektima (frizeri, kozmetičari, pedikeri, cvjećarnice, zlatari, tumači..)
  •         Fiskalna blagajna za prodaju na štandovima, tržnicama, brodovima
  •         Fiskalna blagajna za prodaju od vrata do vrata (trgovački putnici, hodajući prodavači po plažama ili koncertima)
  •         Fiskalna blagajna za Prodaju u pokretnim trgovinama, prodaja ribe na brodovima i uslužnim objektima (mobilno ugostiteljstvo npr)
  •         Fiskalna blagajna za iznajmljivanje opreme poput bicikla, skutera, ležaljki i sličnih djelatnosti
  •         Prodaja u vozilima karata za uslugu prijevoza ili na terenu karata za izlete, usluga vodiča u turizmu
  •         Fiskalna blagajna za intervencije na terenu liječnika, veterinara, dimnjačara
  •         Fiskalna blagajna za naplata usluga taxi-ja

  Pored nabrojanih glavnih načina primjene mobilni POS Sector Android aplikacija se može primijeniti u svim sličnim djelatnostima koji za osnovu imaju prodaju artikala ili usluga na terenu.

  Glave mogućnosti fiskalne blagajne za android POS Sector su:

  •         Jednostavna i brza instalacija
  •         Brz rad na svim uređajima sa android operativnim sistemom
  •         Rad sa većinom prenosivih pisača/printera (usb/bluetooth)
  •         Jednostavno izdavanje računa
  •         Fiskalizacija računa
  •         Automatska fiskalizacija nefiskaliziranih računa
  •         Brza promjena cijene artikla
  •         Jednostavno dodavanje novog artikla, glavne grupe i pod grupe
  •         Dodjela zbirnog popusta na cijeli račun
  •         Pregled izdanih računa
  •         Ponovni ispis izdanih računa
  •         Naplata računa na različite načine plaćanja
  •         Storniranje računa
  •         Promjena načina plaćanja računa
  •         Dijeljenje/Splitovanje računa
  •         Rad s klijentima
  •         Rad s dobavljačima
  •         Rad s više korisničkih razina
  •         Mogućnost rada sa više različitih valuta
  •         Pregled skladišta po različitim kriterijima
  •         Korekcije zaliha robe
  •         Analiza prometa po različitim kriterijama
  •         Evidencija viška, odnosno manjka robe
  •         Pregled vrijednosti lagera na određeni datum
  •         Pregled izvješća za određeni datum ili željeni period
  •         Rad sa više različitih poreznih stopa
  •         Mogućnost rada na više jezika

  Cjelovito rješenje za zakonom predviđenu fiskalizaciju može se podijeliti na tri jedinice: programski dio, odnosno blagajnički program POS Sector Android aplikacija koji je osposobljen za fiskalizaciju, hardverski dio (pametni telefon ili tablet sa android operativnim sistemom te prenosivi pisač/printer) i komunikacijski (interne dio koji omogućuje vezu s Poreznom upravom.

  Što je potrebno da bi zadovoljili fiskalni zakon i nastavili sa vašim poslovanje:

  1.       Fina certifikat
  2.       Telefon ili tablet sa android operativnim sistemom
  3.       Internet vezu
  4.       Prenosivi pisač/printer
  5.       POS Sector Android aplikacija – blagajnički program

  POS Sector Android aplikacija uključuje korisničku kao i tehničku podršku – 24 sata, sedam dana u tjednu. Pored toga, u trenutku isporuke osiguravamo našim korisnicima instalaciju i edukaciju.

  Prilikom zakonskih izmjena svi korisnici POS Sector Android aplikacija – blagajničkog programa dobivaju besplatno sve nadogradnje – trajno. Prijenos u novu godinu je također besplatan a način  na koji se vrši prijenos je automatski.

 • Program se koristi i u drugim djelatnostima, kako uslužnim tako i trgovačkim. U verziji za trgovine je dodatna mogućnost brze pretrage artikala po nazivu, šifri ili uporabu sa bar kod čitačem.

 • Na slijedecim linkovima možete pogledati upute za rad s programom:

  Video upute: https://possector.hr/video-upute-pos-sector

  Upute za korištenje pojedinih dijelova programa: https://possector.hr/vodici

   

 • Da, licencu možeš mjenjati.

 • Ne! Za najam POS Sectora nisi obavezan potpisati dugoročni ugovor. Program možeš plaćati mjesec za mjesec.

 • Mrežni rad se podesi jednostavno (omoguci se remote spajanje na sql server, i putem konfiguratora (aplikacija za servisere) se podesi na koju bazu da se spaja POS Sector.