Iskusni ugostitelji pišu: Male tajne otvaranja ugostiteljskog objekta (II dio)

Iskusni ugostitelji pišu: Male tajne otvaranja ugostiteljskog objekta (II dio)

U nastavku teksta odnosno II dijelu  –  Iskusni ugostitelji pišu: Otvaranje uspješnog ugostiteljskog objekta (I dio) uspješni ugostitelj Pero Vrdoljak obraditi će slijedeće bitne točke na koje je potrebno paziti prilikom otvaranja ugostiteljskoh objekta. Koncept poslovanja ugostiteljskog objekta Tržište 4.  Koncept poslovanja ugostiteljskog objekt  Što čini Vaše poslovanje jedinstvenim? Kako izgledaju Vaše konkretne predodžbe? Koji su Vaši […]

Opširnije
Pripremni radovi u ugostiteljstvu: Dekoracija stolova i uslužnih prostora

Pripremni radovi u ugostiteljstvu: Dekoracija stolova i uslužnih prostora

Postupak dekoracije uslužnih prostora i dekoracija stolova kreativan je zadatak koji ide dalje od ukrašavanja sale i zahtijeva kreativnost po pitanju materijala, cvijeća, svijećnjaka, oblika ubrusa itd. Cvijeće je uvijek neizostavan element. Ono daje prostoru boju, živost i miris. Vrlo je važno napraviti izbor u skladu s atmosferom koja se želi postići. Sezonsko cvijeće je […]

Opširnije
Zašto je Potrebno imati Sezonski jelovnik?

Zašto je Potrebno imati Sezonski jelovnik?

Rijetko si koji restoran može dozvoliti taj luksuz da ne mijenja ponudu jela i pića. To su većinom ona mjesta čija je ponuda ujedno i njihov najprepoznatljiviji element, ono po čemu su drukčiji od drugih te bi se promjenom iste narušio stečeni imidž. Radi se uglavnom o tradicionalnim i obiteljskim restoranima, lokalima s posebnom ponudom jela nekog kraja i svakako onima koji ne prate trendove svjetske gastronomije jer za to nemaju potrebe

Opširnije
Iskusni ugostitelji pišu: Otvaranje uspješnog ugostiteljskog objekta (I dio)

Iskusni ugostitelji pišu: Otvaranje uspješnog ugostiteljskog objekta (I dio)

Uspješnog gastronoma, odnosno gastronomkinju odlikuje talent za različitost. On ili ona su svestrani. Mnogi osnivatelji poduzeća nisu spremni na to što ih u njihovom poslovanju zbilja očekuje. Nevažno da li vatrogasac, liječnik, vozač utrka, tajnica, učiteljica ili model – svako zanimanje sa sobom nosi određene kriterije. SAMO ZATO ŠTO SVATKO MOŽE OTVORITI „KRČMU“, NE ZNAČI […]

Opširnije
26 pravila prilikom postavljanja stolova u restoranu

26 pravila prilikom postavljanja stolova u restoranu

Nakon poliranja inventara za posluživanje, slijede pripremni radovi u sali za objedovanje, što podrazumijeva niz stručnih radova poput poravnanja, podmetanja i prekrivanja stolova, postavljanja couverta, pripreme radnog stola, postavljanja cvijeća i svijećnjaka. Postavljanje stolova u restoranu Stolovi se često razmještaju simetrično, s prolazom za goste od najmanje 120 cm. Vrlo je važno da su stolovi […]

Opširnije
Ugostiteljsko posluživanje:  Francuski način posluživanja

Ugostiteljsko posluživanje: Francuski način posluživanja

Francuski način posluživanja se primjenjuje u luksuznijim restoranima kod kojih se njeguje visok nivo pružanja usluga. Francuski način usluživanja se javlja u tri varijante. 1. Kod prve varijante konobar svakom gostu s njegove desne strane, ispred unaprijed postavljenog odgovarajućeg tanjura postavi oval ili neku drugu posudu s naručenim jelom. U svakom ovalu postavi prihvataljku ili forleger […]

Opširnije
Pripremni radovi u ugostiteljstvu: Office i Točionica Pića

Pripremni radovi u ugostiteljstvu: Office i Točionica Pića

PRIPREMNI RADOVI U UGOSTITELJSTVU Pripremni radovi u ugostiteljstvu su svi poslovi koje konobari obavljaju prije određenog obroka kako bi mogli brže i stručnije izvršiti proces posluživanja i posvetiti se gostima u svakoj fazi pružanja usluge. Pripremni radovi, odnosno poslovi pripreme inventara i opreme za smjenu ili organizirani događaj, imaju internacionalni naziv mise en place [mizanplas] što […]

Opširnije