Vodič ima svoj osobni sistem sa kojim vrednuje najbolje hotele i restorane u odnosu na cijenu.

Bitni kriteriji za restorane su:

  • kvaliteta proizvoda
  • vještina stvaranja mirisa i kuhanja
  • originalnost kuhinje
  • cijena (lokalni standardi određuju prosječnu cijenu)
  • dosljednost posjetilaca

Zvijezde dobivaju restorani sa najboljom kuhinjom, bez obzira na vrstu kuhinje, a zvijezde samo ocjenjuju ono što je servirano ne uzimajući u obzir interijer, dekoracije, kvalitetu usluge i postavljanje stolova. Standardizacija ne postoji kao kriterij kvaliteta već samo kvaliteta na različitim nivoima. Ovim načinom ocjene kvalitete se izbjegava standardizacija i mogućnost da se restorani kopiraju ili budu slični jedan na drugi.

Michelin-ov inspektor ocjenjuje restorane tako što u tajnosti posjeti restoran i prati sve što se dešava, vodeći se po pet osnovnih kriterija:

  1.  kvalitetu sastojaka,
  2. vještini pripreme hrane i kombinaciji začina,
  3. stupnju kreativnosti,
  4. postojanosti kvalitete hrane i
  5. pristupačnosti cijene.

 

Michelin zvijezde u ugostiteljstvu hrana

Restoran može osvojiti jednu do tri zvjezdice, ovisno o mnoštvu uvjeta koje mora ispuniti kako bi uopće ušao u ekskluzivni uski krug tako rangiranih restorana. S jednom zvjezdicom ulazite u zlatnu selekciju Michelina, među 2247 najboljih restorana svijeta. S dvije zvjezdice, već ste u društvu 389 najboljih, a s tri ste svrstani u sam vrh, među 85 najboljih svjetskih restorana.
Primjera radi,  u Engleskoj od 5500 prijavljenih restorana za Michelinove zvijezde ušlo je 74 restorana koji su ocijenjeni jednom zvjezdicom te 17 koji su dobili dvije zvjezdice, a samo 5 su dobila tri zvjezdice.

Sticanje ili gubljenje Michelin zvezdice može povećati ili smanjiti prodaju u restoranu i do 50%. U slučaju gubljenja zvezdice može doći i do zatvaranja. Rizik koji je uključen u ovakve “fine dining restorane” je velik tako da borba za Michelin zvezdice u svijetu visoke gastronomske mode ne prestaje.

Kako se prijaviti za Michelin zvijezdu

Prijavu za posjetu inspektora i moguće dobivanje Michelin zvijezde možete uraditi preko službene web stranice Michelin vodiča http://www.michelinguide.com/ slanjem e-maila.

Odgovor o posjeti inspektora nećete dobiti,  jer inspektori dolaze i posjećuju restoran anonimno bez najave. Ako je hrana stvarno odlična, dolaze i po drugi put. Nakon toga se sastaje tajno žiri koji odlučuje dobiva li restoran zvijezdu ili ne. U prijavi su veoma bitni i posjetioci/gosti koji šalju svoje nominacije za Michelin zvijezde.

Europski gradovi obuhvaćeni MICHELIN vodičem su: Njemačka (Berlin, Köln, Frankfurt, Hamburg, München, Stuttgart) – Austrija (Beč, Salzburg) – Belgija (Bruxelles, Antwerpen) – Danska (Kopenhagen) – Španjolska (Madrid , Barcelona, Valencia) – Finska (Helsinki) – Francuska (Pariz, Lyon, Strasbourg, Toulouse) – Velika Britanija (London, Birmingham, Edinburgh, Glasgow) – Grčka (Atena) – Mađarska (Budimpešta) – Italija (Rim, Milano, Torino, Firenca) – Irska (Dublin) – Luksemburg (Luksemburg) – Norveška (Oslo) – Nizozemska (Amsterdam, Rotterdam, Haag) – Poljska (Krakow, Varšava) – Portugal (Lisabon) – Češka (Prag) – Švedska ( Stockholm, Göteborg) – Švicarska (Bern, Ženeva, Zürich).

Gurmanska biblija

Michelin zvijezde u ugostiteljstvu gurmanska biblija

Sve je počelo davne 1899.g . Te 1899. godine Andre Michelin objavio je prvi broj Michelinovog vodiča (Le Guide Michelin) kako bi vlasnici automobila mogli da znaju gdje da natoče gorivo, poprave automobil, ali i u kojim gostionicama se dobro jede i pije. Braća Michelin su prokrstarila cijelom zemljom i sakupila veliki broj informacija koje su unijeli u vodič i time stekli kredibilitet i povjerenje. Par godina kasnije ovaj vodič je postao gurmanska biblija, a mjesto u njemu ambicija svakog restoratera. Danas se “Michelinov vodič” smatra najznačajnijim i najboljim vodičem restorana i vrhunskih kuhara, a izdaje se u više od 20 zemalja u svijetu. “Michelin” nagrada je rijetkost. Svakako je privilegija dobiti 1 * od strane strogih inspektora, a 3* za izuzetnu kvalitetu ima samo 85 restorana u svijetu od toga 26 u Francuskoj.