Različiti proizvođači piva preporučuju optimalne temperature na kojima se piju njihova piva. Što je hladnije, manja je i količina ugljen dioksida, samim tim manje je izražen ukus i miris piva. Najoptimalnija temperatura za posluživanje piva je između 8 i 12 °C.
Kako natočiti točeno pivo u čašu
- Namjestite na točioniku mlaz sa kojim će te dovoljnom brzinom puniti pivo, a da pri tome ne dolazi do pjenjenja.
- Čaša se puni sa pivom do oznake sa volumenom, odnosno označene granice crtom, koja odvaja pivu od pjene. Naravno, lijepo je kada se pjena ne prelijeva preko ruba čaše.
- Prilikom sipanja, čaša se nagne pod kutom od 45° gdje se metalni dio točionika (špina) stavlja u unutrašnjost čaše kako bi piva što manje pjenila. Ovim načinom točenja izbjegli smo nepotrebni gubitak pive kroz pjenu.
- Vodite računa da piva nakon stalnog punjenja počinje pjeniti, te je potrebno smanjiti mlaz na točioniku.
U slučaju vrućih ljetnih dana i velikih temperatura za šankom možete slobodno stavljati led u dio točionika sa vodom za hlađenje kako pivo ne bi pjenilo i pričinjavalo vam gubitak kroz pjenu.
Poštujte i ostala pravila
- na konzoli za točenje mora biti jasno označena marka piva koje se toči,
- oznaka na konzoli mora biti sukladna s oznakom na deklaraciji bačve iz koje se pivo toči,
- svaka se marka piva toči u odgovarajuću čašu karakterističnog oblika na kojoj se nalazi znak pivovare ili trgovačko ime piva koje se toči i poslužuje.
- Oznaka volumena (crta graničnik) se nalazi najmanje 12 mm ispod ruba čaše, a pjena se ne računa u volumen piva.
- Natočeno pivo treba brzo poslužiti dok mu je pjena čvrsta i visoka.
- Do gosta se donosi na pladnju i postavlja pred njega s desne strane, na pivski tanjurić ili pivski podmetač.
Podmetač je obično izrađen od višeslojnog papira. To je reklamni materijal pivovare ili piva koje se poslužuje, pa se mora slagati s njegovim nazivom. Ako podmetača nema, ugostitelj postavlja čašu s pivom na stolnjak, ali prije toga mora ubrusom obrisati dno čaše.
Nepristojno je posluživati pivo jedne marke ili jedne pivovare u čaši sa znakom druge pivovare ili nazivom drugog piva.