Ovo je osnova za sve naredne varijacije kave. Jedna doza kave odnosno količina kave koje je potrebna za spravljanje je 7g. Kava se stavlja u sito, sito u aparat i poslije 7-10 sekundi espresso je gotov. Za espresso kavu obično se koriste male šoljice. Kvaliteta spravljene kave ovisi o optimalnoj krupnoći samljevene kave, temperaturI vode i vremenu filtracije.

Macchiato

Kada na osnovu – espresso dodamo kašiku pjene od vrućeg mlijeka dobijemo jedno od najpopularnijih napitaka od kave na našim prostorima – Macchiato. Potrebna doza kave je 7g, a proces pravljenja kave je isti kao kod espressa. Ovaj napitak se poslužuje u šalicama za espresso kavu.

Caffe Latte

Količina kave koje je potrebna za spravljanje je 7g odnosno jedna doza kave. Mlijeko koje se dodaje je vruće mlijeko koje je potrebno zagrijati na pari. Kada se stvori gusta krema od mlijeka, mlijeko pažljivo sipamo preko espressa u omjeru 3:1 – mlijeko : kava. Služi se u širokim velikim šalicama.

Cafe Latte Macchiato

Ova varijacija Caffe Latte služi se isključivo u visoke čaše radi vizualnog dojma. Prakticira se prvo sipanje mlijeka, zatim lagano sipanje kave preko. Tako dobijemo vizualni dojam da unutra kava „lebdi“. Prije konzumiranja potrebno promiješati napitak, a omjer mlijeka i kave je 4:1.

Cappuchino

Postupak je isti kao i za spravljanje Caffe Latte. Što je mlijeko masnije, to će pjena koja se zagrijava na aparatu biti bolja. Količina kave koje je potrebna za spravljanje je 7g odnosno jedna doza kave, a omjer mlijeka i kave 3:1. Servira se u široku veliku šalicu, a preko pjene se lagano posipa narendana čokolada ili cimet.

Caffe Mocha

Jedna kašika čokolade u prahu na dnu velike staklene šalice prvi je korak u spravljanju ovog napitka od kave. Naredni korak je po želji izbor vrste kave koju želimo piti, bilo da se radi o Caffe Latte, Caffe Latte Macchiatu ili Cappuccinu.

Bijela kava

Bijelu kavu služimo obično u veće šalice. Ovo je kombinacija espresso kave i toplog mlijeka bez pjene.

Kuhana kava

Neki je zovu turska kava, neki grčka, a neki i kava za buđenje. Procedura spravljanja ove kave počinje uvijek isto. U džezvu (posuda sa kljunom) se ulije hladna voda. Najbolji napitak se dobije mljevenjem kave neposredno prije samog kuhanja kako bi se dobila najbolje izražena aroma i kvaliteta kave. Kada voda proključa dodaje se količina kave koja najbolje odgovara vašem okusu. Ponovo se vrati na vatru da zakipi i tada je kava spremna za posluživanje.

Što se tiče šećera, tri su najčešće varijante dodavanja. Jedan recept kaže da šećer po želji stavljamo u hladnu vodu prije stavljanja kave, po drugom šećer ide u ključalu vodu, a po trećem dodaje se tek na kraju.

Pjena za kavu

Pjena je veoma bitna za okus, ali i vizualni dojam, stoga za dobar espresso potrebno je znati napraviti i prepoznati dobru pjenu. Boja i tekstura pjene su jasni pokazatelj dobro spremljenog napitka. Sve pogreške u pripremi kao što su mljevenje, temperatura ili vrijeme filtracije kave su prepoznatljive u boji pjene.

Svijetla pjena koja je tanka i prozirna govori nam da espresso nije dobar. Razlog tome možemo pronaći u prekrupno mljevenoj kavi ili temperaturi vode koja je preniska.

Rupa u sredini pjene i tamna boja navode nas da je pritisak na dozu prejak ili smo stavili veću količinu kave nego obično.

Veliki mjehurići zraka su još jedan od pokazatelja lošeg espressa, a krivac za ovu pojavu je niska temperatura vode.

Sa dobrom pjenom aroma espressa se čuva, ne dopušta spravljenom napitku da izlapi, a svakako pojačava i ostale osobine kave.

Kako upravljati prodajom kave u ugostiteljskom objektu?

Svi znamo da je kava jedan od najvažnijih napitaka kafića i ostalih ugostiteljskih objekata. Gosti koji se vraćaju u kafić baš radi dobre kave donose siguran profit kroz cijelu godinu, a ne samo kroz sezonu.

Baš iz tog razloga, uz malo truda i volje, kava vrlo lako može postati zaštitni znak ugostiteljskog objekta. 

Da bi mogli imati realan uvid u profit i zaradu koju kava donosi, potrebno je voditi normative odnosno pratiti potrošnju kave i ostalih sastojaka.

Način unosa normativa je jednostavan, a prvi korak koji je potrebno uraditi je unos svih sastojaka potrebnih za spravljanje jedne kave u POS Sector fiskalnu blagajnu.

Kao primjer uzet ćemo unos sastojaka (normativa) za šalicu kave s mlijekom:

Kava s mlijekom:

  • Šećer 2 kom ili 0,0050 Kg
  • Mlijeko 0,0500 l
  • Kava 0,0070 Kg

Pravilno napisani normativi hrane i pića omogućuju Vam da imate točno stanje skladišta. Ako niste unijeli normative artikala, nemoguće je izbjeći neslaganje u stanju robe. Blagajna će vam pokazivati različito stanje od realnog u skladištu.

Ne samo da nemate uvid u realno stanje zaliha, pa samim tim ne možete izbjeći greške prilikom nabavke robe, bez normativa onemogućavate kontrolu prometa i radnika.

Korištenjem POS Sector fiskalne blagajne na jednostavan način imate uvid u stvarnu zaradu Vašeg objekta.

Ukoliko želite imati posložene sve artikle u blagajni sa unešenim normativima, ali nemate vremena da to sami uradite, pozovite nas na broj 01 8000 132