Konobarisanje i pravila konobarisanja su odraz tradicije, kulture i poštovanja, kako gosta tako i zanimanja konobara koji radite. Veoma su stara i tu ne treba izmišljati „toplu vodu“. Kako biti dobar restoranski konobar i savjete za određene situacije od samog početka sa prijemom gosta pa do ispraćaja gosta lijepo je sročio i napisao Bruce Bushel, te su ovih 101 savjeta za restoranske konobare postali konobarska „biblija“. Vjerujem da će te svakako pročitati i primijeniti ove jednostavne savjete i učiniti da se osmjeh zadovoljstva pojavi na licu vašeg gosta i vas.
- Ne dozvolite da bilo tko uđe u restoran bez dobrodošlice.
- Ne dozvolite da se netko tko je došao sam osjeća neugodno. Nemojte ga pitati da li očekuje nekoga.
- Nikada nemojte odbiti smjestiti tri gosta zato što četvrti još nije došao.
- Ako stol koji su gosti rezervirali još nije spremljen za njih, ponudite goste besplatnim pićem ili grickalicama. Oni su možda umorni, gladni ili žedni, a to što stol još nije slobodan nije njihova greška.
- Stolovi treba da budu sređeni, a ne da gosti to od vas traže. Sredite ih prije dolaska gostiju.
- Nemojte da nagovarate goste u smislu „Donijet ću vam vodu u boci, umjesto obične vode sa česme“ Budite neutralni
- Ne reklamirajte sebe! Bez šala, bez flertovanja, bez umiljavanja.
- Ne prekidajte razgovor, bez obzira na razlog. Sačekajte pravi trenutak.
- Nemojte da recitirate ponudu sa jelovnika prebrzo, niti automatski, ali ni previše dramatično. Ne govorite monolog, niste na audiciji.
- Nemojte da forsirate ono što se vama osobno sviđa, dok nabrajate specijalitete kuće.
- Nemojte na silu nuditi jastoga. To znači da ne bi trebalo da kažete: „Samo su nam dva jastoga ostala“. Čak i ako jesu ostala samo dva.
- Nikada ne dodirujte vrh čaše.
- Čaše za vino držite samo za njezinu „peteljku“, a pribor za jelo samo za dršku.
- Kada upitate: „Jeli sve bilo u redu“?, sačekajte i odgovor. Nemojte da gost pomisli da ste to upitali samo radi reda. Ispravite ako nešto nije u redu.
- Nikada nemojte reći: „Ne znam“, a da odmah ne dodate „Provjerit ću“
- Ako netko zatraži još sosa, sira ili majoneze, donesite mu posebnu posudicu. Vi nemojte dosipati. Neka se gosti posluže sami.
- Nemojte nositi prazan tanjur ispred gosta dok ostali jedu. Čekajte, čekajte, čekajte.
- Treba uvijek da znate tko je što naručio, prije nego počnete jela spuštati na stol. Bez pitanja: „Za koga su školjke“
- Ponudite gostima maslac ili maslinovo ulje uz kruh.
- Nikada ne odbijajte zamijeniti neko povrće s nekim drugim.
- Nikada ne iznosite na stol nešto što po vašem mišljenju izgleda loše.
- Ako netko nije siguran pri odabiru vina, pomozite mu. Ako treba pozovite nekoga tko je veći poznavalac vina da preporuči, ili mu ponudite da proba samo čašu vina.