Osmisli originalan dizajn restorana, bara, kafića ili noćnog kluba i svojim gostima pruži nevjerojatno iskustvo koje ih iznova i iznova tjera da posjete tvoj ugostiteljski objekt. 

Vlastita kreativnost je ono što mnogim vlasnicima restorana pruža veliko zadovoljstvo prilikom stvaranja odnosno preuređivanja ugostiteljskog objekta. Mnogi koji su pustili mašti na volju, uspjeli su kreirati odnosno dizajnirati restorane i barove kojima konkurencija može samo zavidjeti. Odlično, zar ne?

Znamo, da su dobra hrana i dobra usluga ključni faktor za uspješno poslovanje restorana, ali i ambijent zahvaljujući dizajnu igra itekako bitnu ulogu. Zajednički san svih vlasnika ugostiteljskih objekta jeste stvoriti restoran ili bar koji će vremenom postati sinonim za jedinstvenost. Restorani i barovi moraju biti originalni i autentični da bi bili uspješni – to je ono što se danas traži i pod restoranskim dizajnom podrazumijeva.

Nagrada za najbolju restoransku dizajn ideju

A koliko važnu ulogu dizajn ima u ugostiteljstvu, dokazuju nam javna priznanja i organizirana natjecanja za najbolje dizajnirane restorane i barove.

Ako ti “Restoran & Bar Design Award” nagrada još nije poznata – onda je vrijeme da saznaš o čemu se radi! Ovaj natječaj odnosno nagrada jedina je na svijetu koja je posvećena isključivo dizajnu restorana i barova. Preporučam svima koji su u potražnji za savršenim dizajnerskim rješenjima da inspiraciju potraže među prijavama za ovu natječaj. Jedno je sigurno: kreativnosti i maštovitosti nigdje kraja. Iznenadit ćeš se koliko neobičnih i inovativnih dizajn ideja restorana, grupiranih u kategorije možeš pronaći na jednom mjestu.

Evo nekih od restorana i barova koji su se prijavili na ovaj potpuno neovisni natječaj.

1. Fisch & Fusion (Ukrajina) – YOD Design Lab

2. Bertha und Carl (Njemačka) – C C Interiors

3. Zizzi (Gloucester) – Scardigno Design

4. Revolution parsonage gardens (Manchester) – Julian Taylor Design Associates

5. Nero (Španjolska) – IDEA

Dizajnerski elementi – Da li su nam potrebni?

Ugostitelji u suradnji sa dizajnerima često zanemaruju tržište i bespotrebno troše mnogo novca na moderne dizajnerske elemente prilikom uređenja restorana, jer smatraju da su isti “cool”, te da ih moraju imati da bi dobro radili. Koriste razne kreativne dizajnerske elemente u svojim restoranima i barovima kako bi se razlikovali jedni od drugih, odnosno kako bi izgradili prepoznatljiv, jedinstven stil restorana odnosno bara.

No, ne zaboravi: dugoročni uspjeh restorana ne proizlazi od dizajnerskih elemenata – dugoročni uspjeh možeš očekivati kada kreiraš jedinstvenu atmosferu koja se jedino u tvom ugostiteljskom objektu može osjetiti – istina je da postoje i oni restorani i barovima koji godina ne mijenjaju svoj dizajn i stil, a ipak su uspješni.

Neka od pitanja koja su važna prije dizajniranja odnosno preuređenja ugostiteljskog objekta su:

 1. Ko su tvoji ciljani gosti?
 2. Što planiraš imati na jelovniku ili cjeniku pića?
 3. Koju razinu usluge planiraš svojim gostima pružati?
 4. Što je to što tvoj restoran ili bar razlikuje od konkurencije?
 5. Kojim budžetom raspolažeš?

Definiraj ciljano tržište – Ko su tvoji gosti?

Ako se gosti restorana mogu identificirati s njim, te se u njemu osjećaju ugodno, onda će se zasigurno i vratiti u njega. No, ko su tvoji ciljani gosti? Da li su stariji i konzervativniji? Obiteljski orijentirani? Poslovni ljudi? Ili su ipak mlađi i moderniji?
Ako ne znaš ko su tvoji gosti odnosno ko će oni biti, teško ćeš otkriti što oni žele. Nećeš se moći efikasno reklamirati, nećeš moći pružiti uslugu i ponudu koje zadovoljavaju njihove potrebe.

Potpuno identično opremljen restoran neće biti jednako popularan starijim i mlađim gostima, a isto tako zanimanje za njega neće biti isto u gradu i na selu.

Zbog toga je veoma važno prije donošenja konačne odluke o dizajnu definirati ko su tvoji ciljani gosti te što oni očekuju od tebe.

Jasna vizija i strategija poslovanja

Kada u konačnici definiraš ko su tvoji ciljani gosti, te počneš razumijevati njihove potrebe, kreni u razvoj jasne vizije svog restorana. Ne zaboravi da je sredina ugostiteljskog objekta sve ono što tvoji gosti vide, čuju, osjete, kušaju i to kroz dekoraciju, izbor hrane, namještaj, rasvjetu, zvuk, pribor za jelo, poslovne uniforme, te sposobnost menadžera i cjelokupnog tima.

Da li svoje goste želiš razmaziti? Želiš li da osjete nostalgiju? Energičnost? Opuštenu situaciju? Svaki tvoj izbor utjecat će na njihovo raspoloženje.

Razmotri i sljedeće: Kako želiš da potencijalni gosti vide tvoj restoran ili bar prije nego ga posjete? Čega želiš da se sjećaju kada ga napuste – što je to što će ih potaknuti da se vrate?

Nije jednostavno ideju pretvoriti u dizajn, zato budi realan i iskren prema sebi. Ako nisi u stanju stvoriti pravu atmosferu, onda angažiraj dizajnerskog konsultanta koji će ti pomoći u tome.

Konsultant će ti predložiti jeftine načine pomoću kojih ćeš kreirati atmosferu koju si zamislio, poštedit će te bespotrebnih troškova, te pomoći u generiranju budućih prodaja.

Savjet: Što jasnije definiraš koncept svog restorana ili bara, dizajner i/ili arhitekt će ga jednostavnije i bolje implementirati.

Suradnja sa dizajnerom i/ili arhitektom

Prvi korak u implementaciji i ostvarenju tvog ciljanog dizajna je pronaći odgovarajućeg dizajnera odnosno arhitektu za cijeli projekt. Ako planiraš izgraditi ili preobraziti objekt, onda je potrebno raditi sa arhitektom koji će izraditi nacrtati prostorni plan i isti odnijeti gradskim vlastima na odobrenje. Enterijer dizajner ili prostorni planer pomoći će ti interpretirati zamišljeni stil kroz planirani raspored, odabrani namještaj, boje, rasvjetu i tako dalje. Mnogi arhitekti preuzimaju funkcije dizajnera, s druge strane dizajneri ne mogu biti arhitekte, ali mogu ih unajmiti da rade za njih, odnosno s njima.

Pri odabiru dizajnera ili arhitekte, uzmi sljedeće stavke u obzir:

 • Potraži preporuku. Pitaj vlasnike drugih restorana – najbolje onih koji imaju sličan koncept ili čiji dizajnerski elementi ti se sviđaju, ko im je pomogao u osmišljanju prostornog plana.
 • U ugostiteljskim knjigama, časopisima, te magazinima pronaći ćeš imena dizajnera restorana koji se oglašavaju. Ako imena dizajnera restorana ili bara koji ti se sviđa nisu naznačena, uspostavi kontakt sa urednikom, te potraži informacije koje te zanimaju.
 • Na internetu potraži arhitekte odnosno dizajnere u tvojoj blizini koji rade na način koji se tebi dopada. Kontaktiraj ih i potraži sve potrebne informacije.
 • Ako po prvi put otvaraš ugostiteljski objekt, potraži arhitekte i dizajnere sa radnim iskustvom. Oni će najbolje znati kako iskoristiti funkcionalnost prostora, koje materijale odabrati, te će na svako pitanje imati stručni odgovor.
 • Objasni dizajnerima kakav efekt i ugođaj želiš da imaš u svom restoranu.
 • Traži da ti dostave u ponudi više prijedloga dizajnerskih rješenja.

Ne zaboravi: Greške znaju biti jako skupe, prema tome veoma je važno pronaći odnosno odabrati profesionalnog dizajnera sa znanjem i iskustvom.

Boje i rasvjeta

Neki od najbolji pokretača atmosfere jesu boje i rasvjeta. Dakle, budi pažljiv prilikom odabira ovih stavki, jer one mogu da pruže nevjerojatan dojam na cjelokupni prostor.

Boja: Odabir boja treba da bude specifičan, te da u potpunosti podržava koncept tvog ugostiteljskog objekta. Suvremeni trendovi skloniji su jakim kontrastima, ili nekoliko boja koje treba da budu u skladu. Dobra razmisli o odabiru boja – zidove je lako prefarbati, ali mijenjati boju poda može da bude jako skupo. Najbolje je u ovom slučaju koristiti neku baznu boju, koja ide uz skoro sve boje zida ili bar biti orijentiran na jednu grupu boja.

Rasvjeta: Dizajnerski elementi u restoranu se najbolje očitavaju u rasvjeti. Moderno dizajnirane stolne lampe, kristalni lusteri, dizajnerske svjetiljke postali su uobičajena pojava u novim restoranima.

Nažalost, jedna od osnovnih pogrešaka koja se pravi prilikom uređenja objekta i postavljanju izvora svjetlosti odnosno rasvjete je da se odabir vrši prema njihovom izgledu (dizajnu), a ne prema funkcionalnosti koja je potrebna da bude u prvom planu. Također, mnogi smatraju problem riješenim kada se uvede svjetlo, a kakvo je svjetlo i gdje je postavljeno poprilično i nije bitno. Važno je obratiti pažnju na kontrolu rasvjete, to jest na njenu jačinu. Mogućnošću prigušivanja svijetla svojim gostima ćeš biti u stanju mijenjati raspoloženje.

Primjeni sljedeće savjete koji će ti pomoći u kreiranju ugodnog prostora za ručak ili večeru:

 • Koristi trajne materijale. Oni će dugo zadržati prvobitni sjaj tvog restorana, te pomoći izbjeći nepotrebne troškove renoviranje i nabavke novog namještaja.
 • Ne osvjetljuj cijeli prostor jednako.
 • Koristi rasvjetu i boje kako bi kreirao “dramu”, istaknuo “značajno i zanimljivo”, te sakrio neprivlačna područja ugostiteljskog objekta.
 • Kreiraj intimnost, tako što ćeš na stolove postaviti svjetiljke sa niskovoltažnim žaruljama, svijeće ili stolne lampe za čitanje menija, ostavljajući neprivlačna područja u sjeni.

Raspored i važnost unutrašnjeg prostora

 

Raspored prostorija u restoranu (kuhinja, toalet, lagerske prostorije), kao i namještaja, šanka itd. je veoma bitno za uspješno obavljanje ugostiteljskih djelatnosti. Ako restoran ima dva kata, a samo na jednom šank, onda se sigurno slažeš sa mnom da to nije nimalo dobro rješenje. Konobari će stalno da budu umorni, gosti nezadovoljni, jer predugo čekaju dok im sa drugog kata dođe poručeno jelo, a o tome koliko ćeš novca na ovaj način izgubiti neću ni da govorim.
Prema tome, dobro smisli raspored unutrašnjosti svog ugostiteljskog objekta, kako bi maksimalno mogao izvući najbolje od svog poslovanja.

Savjet: Posjeti obližnje restorane i barove, te pogledaj kako su njihovi vlasnici riješili raspored odnosno prostorni plan ugostiteljskog objekta. Sjedi, naruči piće i posmatraj da li konobari sa lakoćom obavljaju svoje radne zadatke ili ne? Imaju li šankeri zgodan pristup pićima, čašama, ledu…?

Dizajn restoranske kuhinje

Prilikom dizajna restoranske kuhinje prvenstveno obrati pažnju na njen položaj i veličinu. Idealno dizajnirana kuhinja olakšat će pripremu hrane, kuhinjsko osoblje će se lakše snalaziti, te lakše rukovoditi kuhinjskom opremom. Pri projektiranju restoranske kuhinje:

 • Pobrini se da sve bude u skladu sa propisanim tehničkim i zdravstvenim uvjetima.
 • Konzultiraj se sa svojim kuhinjskim osobljem pri osmišljavanu restoranske kuhinje.
 • Definiraj restoransku ponudu. Jela koja planiraš imati na jelovniku i proces njihove pripreme dat će ti osjećaj kako najbolje napraviti raspored kuhinje.
 • Odaberi opremu koja zadovoljava sve potrebe i odgovara tvom proračunu. Više novca na kvalitetniju kuhinjsku opremu uloži ako imaš dobar osjećaj za ono što radiš, te imaš iskustva u ugostiteljskom poslu, nego ako si novi u industriji.

Mnogi ugostitelji dizajn kuhinje i ostalih stražnjih prostorija “koje se ne vide” u potpunosti zanemaruju. No, to ne bi trebali činiti, jer rezultati bijedno dizajnirane kuhinje generalno dovode do loše usluge. Ne dozvoli da ti se to desi! Cilj svakom ugostitelju treba da bude: prednji i stražnji dio restorana skladno dizajnirati kako bi sve restoranske radnje mogle da se izvode nesmetano.

Namještaj i ugođaj koji on pruža našim gostima

Navike gostiju se stalno mijenjaju. Nije više samo materijal i model restoranskog namještaja bitan, nego i energija koju gosti osjete dok sjede i pijuckaju svoje piće odnosno jedu ukusan obrok. Posljednjih godina u mnogim svjetskim restoranima visoke klase mogu se vidjeti visoki stolovi i visoke (šankerske stolice). Gosti često biraju sjediti “visoko” jer im se sviđa biti u razini očiju sa osobljem. S druge strane mnogi su ostali vjerni udobnim lounge sjedalima i niskim stolovima. Na tebi je da na osnovu ciljanog tržišta odlučiš i odabereš koji namještaj najbolje odgovara tvojim potencijalnim gostima.

Dodatni savjeti za savršen dizajn i ambijent restorana ili bara

Evo još nekih savjeta:

 1. Lokacija ugostiteljskog objekta je ključna. Od nje sve počinje.
 2. Ujedini sve aspekte ugostiteljskog poslovanja – od restoranskog imena, jelovnika, pa sve do usluge
 3. Svoju restoransku priču počni pričati s vanjske strane ugostiteljskog objekta kroz odabrani dizajn, pazeći da ne bude u potpunosti ispričana
 4. Budite hrabri – ne boj se u suradnji sa stručnjacima korak po korak oživjeti svoju ideju
 5. Slobodno potroši malo više novca na elemente koje tvoji gosti dodiruju (pribor za jelo,…?

Za dodatni vizualni dojam pogledaj sljedeći video u kojem ćeš pronaći mnoštvo inspirativnih i inovativnih dizajn ideja za restorane i barove:

https://youtu.be/FzP3Cvbv2Ys

Ne moraš (i ne možeš) pružati svim gostima sve što požele – ali tvoj restoranski dizajn će im reći ko si i koje iskustvo mogu očekivati od momenta kada uđu u restoran do momenta kada plate račun i napuste ga.

Svi ovi savjeti će ti pomoći u kreiranju jedinstvenog i autentičnog dizajna sa stilom, a samim tim dobit ćeš i funkcionalno radno okruženje u restoranu ili baru.

Sretno u pronalaženju svog originalnog restoranskog dizajna!