Prvi način na koji je čovjek pribavljao hranu bio je lov što znači da se čovjek u samim počecima hranio upravo divljači. Ni uparivanje hrane i vina nije nova ideja u svijetu, međutim tek je u posljednje dvije decenije porastao interes za otkrivanje mogućih uparivanja i pronalaženje savršenih kombinacija. Prvi poznati gastronom zapadne civilizacije Archestratus, napisao je da je masna jegulja, tada omiljeno jelo Rimljana, posebno ukusna kada se upari sa dobrim Falernumom, misleći na vino koje se još uvijek proizvodi u regionu Napulja.

Šezdesetih godina slaganje hrane i vina bilo je poznato samo pripadnicima visokog sloja društva koji su najčešće birali francuska vina za uparivanje. Historijski, vina iz jednog regiona bila su slagana sa hranom iz tog regiona. U oblastima gdje je crno vino bilo popularno ili izdašno, nije bilo neobično da se servira sa ribom ili morskim plodovima, bez previše razmišljanja o karakteru vina ili hrane. Svako je bilo cijenjeno i probano na svoj način i nije bilo potrage za “sinergijom”, čemu se danas teži u cilju upotpunjavanja gastronomskog doživljaja.

Odabir adekvatnog vina uz meso divljači

Poznajući rastuće zahtjeve svjetskog tržišta za zdravom hranom niske kalorične vrijednosti, niskog nivoa kolesterola i poželjnog masnokiselinskog sastava, meso divljači se vidi kao veoma kvalitetna namirnica koja je, nažalost, nedovoljno zastupljena u svakodnevnoj potrošnji. Ovo meso je netretirano hormonima i steroidima, fine teksture i delikatnog okusa kada se pripremi na adekvatan način. Razlog tome je što se divljač hrani začinskim biljem i sočnom travom, ima neograničenu slobodu u prirodi. Obzirom na navedene činjenice prava bi šteta bilo ne uskladiti ga sa vinom koje će upotpuniti okuse visokokvalitetne namirnice.

Divlja perad i vino

Meso divlje patke, guske, jarebice i fazana je veoma aromatično i uparuje se sa snažnijim, aromatičnim vinima u odnosu na ona koja idu sa mesom domaće peradi. Izbor vina će ovisiti od starosti ptice kao i od način pripreme. Mlada pečena jarebica ili fazan je manje intenzivnog okusa u odnosu na meso starijih ptica pa bi laganije crveno vino bilo dobar izbor poput širaza ili kjantija. Ukoliko je meso pripremano sa majčinom dušicom u tom slučaju zreliji crveni burgundac bi bio bolje rešenje.

Divlja patka i vino

Burgundško vino kao što je marsanej predstavlja dobar izbor ukoliko se na trpezi nađe pečena patka. Arome maline i višnje ovog vina srednjeg tijela se savršeno dopunjuju sa aromom pačetine. U slučaju da se meso preliva sa voćnim sosom od narandže ili višnje, vino treba da se odabere na osnovu odabranog sosa. Uz meso preliveno sa sosom od narandže dobar izbor bi bio australijski šardone čija blaga slast čini dobar sklad sa stupnjom masnoće pačetine. Sos od višnje je pogodan za uparivanje kako crvenih tako i bijelih vina. U ovom slučaju bi se rizling izraženijih kiselina poput graševine smatrao dobrim izborom.

Divlja guska i vino

Meso divlje guske je intenzivnog okusa pa ga mogu pratiti isto takva crvena vina. Međutim, kao i kod svake peradi treba biti oprezan sa taninima i birati vina koja ih nemaju u velikoj količini. Pečena guska, kao delikatesa koji se ne služi svakodnevno zaslužuje da bude uparena sa isto takvim vinom pa se visokokvalitetni crveni burgundac ili zreli bordoški klaret smatra savršenim izborom.

Srnetina i vino

Srnetina se najbolje dopunjuje sa talijanskim vinima barolo i barbaresko, napravljenim od talijanske sorte nebiolo. Od nebiola se prave crvena vina intenzivnih aroma tartufa, dima i sladića koja čine izvanrednu kombinaciju sa ovim aromatičnim i suhim mesom. Srnetina je meso koja ne traži taninska vina pa dobar izbor mogu biti crveni burgundac i kot di ron. Kuhana srnetina sa crvenim vinom, lukom i začinskim biljem ide i uz vina punijeg tijela poput kupaže kaberne sovinjona i širaza ili zinfandela

Zečetina i vino

Kada je u pitanju zečetina postoji više načina pripreme, pa od toga zavisi koje vino će činiti dobru kombinaciju. Ukoliko se peče u tepsiji dobar izbor bi bilo crveno vino poput zrelijeg božolea. Zečetina na roštilju zahtjeva crvena vina voćnog okusa, ali ne prebarikirana kako bi se izbjegao efekt previše ugljenastih okusa. Mekoća i postojani voćni okus koji podsjeća na šljive, ruže i ribizle merloa uklopiće se u prepoznatljiv okus zečetine pripremljene na ovaj način. U ovom slučaju izbor može biti australijski širaz, čileanski kaberne ili vranac. Zečetina Kuhana u crvenom vinu čini odličan par sa vinom poput cabernea ili kupaže cabernea i vranca.

Divlja svinja i vino

Divlja svinja je umnogome slična domaćoj, samo su arome ovog mesa snažnije u odnosu na domaću svinjetinu. Uz ovo meso bi se dobro uklopilo ronsko crveno vino (Côtes du Rhône) vino sa aromom malina i vanile. Nepogrešiv izbor bi bio i brunelo sa aromama kestena, šljiva i zemlje, kao i barolo iz talijanske regije Piedemont sa aromama tamnog voća, dima i hrasta.