Znaš li da Meni Karta nije isto što i Jelovnik?!

Snježana Gagić
Snježana Gagić

Podijelite na društvenim mrežama:

Meni karta nije isto što i jelovnik

Tablica sadržaja

U našoj ugostiteljskoj praksi, jelovnici se često nazivaju meni, što je pogrešno jer meni predstavlja popis jela za određeni obrok s utvrđenom cijenom. Jelovnik je ukupna gastronomska ponuda s naznačenim cijenama. Na engleskom jeziku jelovnik se naziva menu, što je stvorilo osnovu za ovu vrstu zabune. Prema američkoj literaturi jelovnici se dijele na à la carte [a la kart] i table d’hôte [tabl dot] à la cart jelovnicima jela se posebno naplaćuju, pa gost sam može sastaviti obrok i odabrati iz svake grupe jela ono što mu odgovara. Na kraju obroka se sve sabere i to određuje krajnju cijenu.

Table d’hôte jelovnik je ono što mi zovemo meni. Nudi se potpun obrok sastavljen od više jela s unaprijed utvrđenom cijenom. Ponekad gost ima izbor pa između više unaprijed sastavljenih obroka bira jedan. Ovakav jelovnik se naziva i à prix-fixe [pri fiks]  što na francuskom znači fiksna cijena.

Meni karta nije isto što i jelovnik - table d hote

Meni koji se upotrebljava u dnevnom poslovanju za vrijeme ručka i večere može, osim izvršenog izbora jela, imati u sastavu i jedan aperitiv i čašu vina. Prema nepisanom pravilu, jela u meniju se uzimaju iz ponude jelovnika, s tim što je cijena menija umanjena za 10–20% u odnosu na cijenu u jelovniku.

Meniji se razvrstavaju na temelju dva kriterija:

 • prema broju gangova i
 • prema namjeni.

Prema sastavu razlikuje se više vrsta menija:

 • jednostavni,
 • prošireni,
 • složeni i
 • vrlo bogati meni.

Jednostavni meni sastoji se od najmanje tri ganga (slijeda) (juha ili predjelo, glavno jelo s prilogom, slastica ili voće).

Prošireni meni sastoji se od najmanje četiri ganga i najčešće se obrazuje dodavanjem predjela ili juhe jednostavnom meniju.

Složeni meni sadrži hladno predjelo, juhu –  consommé – čorbu ili potaž, toplo predjelo, glavno jelo, slasticu i voće.

Vrlo bogati meni se sastoji od sedam ili više gangova.

Prema namjeni, menije možemo podijeliti na:

 •  svakodnevni (jednostavni, turistički, dijetalni),
 • specijalni (makrobiotički, vegeterijanski, riblji, lovački, nacionalni) i
 • svečani (onaj koji se sastavlja povodom različitih svečanosti).

Jednostavni meni, samo ime kaže, jednostavnošću treba zadovoljiti širok krug korisnika tj. gostiju koji zahtijevaju zdravu i ukusnu hranu po pristupačnim cijenama. Ove menije najviše koriste ekskurzije, studenti, radnici i drugi potrošači koji najčešće imaju ograničena sredstva.

Turistički meni mora zainteresirati turiste kao goste određenog ugostiteljskog objekta. Za turistički meni poželjno je ponuditi nacionalna i domaća jela preko kojih će gosti upoznati kulturu naroda, običaje i navike. Za turistički meni važno je poznavati strukturu gostiju kao i njihove navike u pogledu hrane. U nekim razvijenim turističkim zemljama u cijenu ovog menija uračunava se i neko karakteristično piće, uže ili šire regije, a to može biti boca voćnog soka, 2 dl vina ili 0,33 piva.

Dijetalni meni u većini slučajeva sastavlja se prema uputama liječnika dijetetičara (nutricionista) prema specifičnostima pojedinih oboljenja i zdravstvenih smetnji poput pretilosti, čira na želucu i dnanaesniku, oboljenja srca i krvnih žila, šećerne bolesti, oboljenja jetre i sl. Dijetalni meni najčešće se upotrebljava u bolnicama, lječilištima, termama, sanatorijima i u boljim ugostiteljskim objektima.

Vegetarijanski meni zasniva se na upotrebi namirnica biljnog podrijetla (vegan prehrana), namirnica biljnog podrijetla i jaja (ovovegetarijanci), namirnica biljnog podrijetla i mliječnih proizvoda (laktovegeterijanci) i namirnica biljnog podrijetla, jaja i mliječnih proizvoda (ovolaktovegeterijanci).

Мakrobiotički meni sadrži razne vrste integralnih žitarica, povrća, algi, voća i ribe. Kombinacija namirnica je zasnovana na principu jin-jang.

Svečani meni sastavlja se povodom svadbi, rođendana, raznih praznika i drugih svečanosti. Može se sastojati i od četrnaest različitih gangova.

Meni karta nije isto što i jelovnik - svećani meni

Prilikom sastavljanja menija, treba odabirati naizmjenično lakša i teža jela uz dodatak povrća. Vrlo je važno da se ne ponavljaju jela od istih namirnica, niti jela koja su na isti način pripremljena. Također, nije poželjno da u jednom meniju bude više jela ili umaka iste boje. Jela na meni karticama pišu se onim redoslijedom kojim se i služe.

Važno je povesti računa o sljedećim faktorima:

 • redoslijedu jela;
 • grafičkoj obradi koja treba biti u skladu s stilom restorana, atmosferom i njegovim ugledom;
 • veličini, odnosno broju gangova (veće svečanosti zahtijevaju više gangova, dok svakodnevni meni koji predstavlja ponudu dana ne treba prelaziti tri ili četiri ganga);
 • cijenama (nikako ih ne treba preljepljivati, cijena treba biti niža u odnosu na cijenu jela u jelovniku)
 • i jezičnoj ispravnosti (posebno treba obratiti pažnju na strane termine, a i na pravopis kod prijevoda).

Podijelite na društvenim mrežama:

Kategorije

Pročitajte povezane članke

Ljetna sezona traži savršene osvježavajuće napitke, a kokteli su upravo to – spoj osvježenja...

Korištenje nelegalnog ili nelicenciranog software-a postalo je toliko rašireno da mnogi korisnici prihvaćaju takvo...

U središtu poslovanja svakog ugostitelja nalazi se fiskalna blagajna – ključni alat ne samo...

Dok sunčani proljetni dani polako kucaju na vrata, ugostitelji već osjećaju blagu uzbuđenost zbog...

Jesi li spreman za još jednu intenzivnu ljetnu sezonu? Iskusan ugostitelj uvijek razmišlja unaprijed,...

Priprema za početak sezone u ugostiteljstvu iziskuje mnogo više od postavljanja stolova i iznošenja...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Srbija

Crna Gora

Slovenija

English


Warning: Undefined array key "options" in /home/posshr/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.