Hladna predjela moraju biti gastronomski pravilno odabrana kako bi se uklopila u cjelinu obroka. Treba im posvetiti određenu pažnju jer s malo smisla i mašte ona mogu zadovoljiti svaki vizualni ukus, a naravno i okus.
Uobičajena ponuda hladnih predjela
Hladna predjela su prva kategorija s kojom se susreću vaši gosti nakon što otvore jelovnike. Oni stvaraju prvi dojam o ponudi kuhinje na osnovi ovog kratkog popisa. Hoćete li ostaviti dojam dosadnog restorana i utopiti se u ponudi vaše konkurencije, ili pak želite pokazati da ste moderni i kreativni uvelike će ovisiti o tom prvom utisku.
Uobičajenu ponudu znamo napamet bez i da otvaramo menije. Razni suhomesnati proizvodi i sirevi. Pršut, kulen, mozzarella, paški sir itd. Netko će eventualno dodati salatu od hobotnice, a najbolji će se usuditi za neki mesni ili riblji carpaccio. I to je to.
U najboljem slučaju naši ugostitelji pokušaju dopuniti tu listu hladnih predjela namirnicama poput dimljenog lososa, kavijara i poneke plate.
Ali onda dođemo do učestalog problema pretrpanih karata. Gosti ne znaju što će naručiti, nisu sigurni u svježinu namirnica, a ni vi ne možete kontrolirati cijelu ponudu.
Hladna predjela – detalji
Zanemarimo li pretrpanost, spomenuta početna lista hladnih predjela na prvi pogled izgleda sasvim zadovoljavajuće.
Ali ako igdje u meniju ima mjesta za napredak onda je to kategorija hladnih predjela. Jer realno, ona je i najviše zanemarena. Izgleda kao da vlasnici naprave copy/paste ponude za svaki novi restoran.
Da bi ste se izdvojili od konkurencije nije potrebno izmisliti cijelu kategoriju ispočetka. Dovoljno je dodati svega par novih jela da budete drugačiji i da se istaknete.
Tajna je u detaljima i gosti će to uvijek zapaziti.
Najbolji način bi bio da mijenjamo jelovnik periodično. Svaka tri, četiri mjeseca osmislimo par novih jela. Tako ćemo uz minimalne promjene gostu ponuditi uvijek osvježenu kartu.
Ideje za hladna predjela
-
Bruskete
Bruskete su dobro poznato, uvijek svježe, talijansko jelo. Odlična su podloga za svaki okus, od rajčica i bijelog luka, do raznih vrsta ribe i mesa. Mogu se jesti kao hladno predjelo, ali mogu poslužiti i kao glavno jelo s nekom finom juhom ili salatom.
Većina restorana ima ih u ponudi. Ali opet, sve se svodi na dvije vrste, one s rajčicom i one sa tunom. Opet dosadna svakodnevna ponuda.
Želimo li gostu privući pažnju, izazvati “wow” efekt, moramo mu ponuditi nešto novo, nešto s čim se prvi put susreće baš u Vašem restoranu.
Evo samo nekih od ideje koje možete iskušati
Brusketa s tunom i jabukama – vrlo jednostavno jelo za pripremiti kao i sve druge vrste brusketa. Na već ispečenu i ohlađenu šnitu kruha namažite malo majoneze, stavite tanke ploške kisele zelene jabuke i tunjevine te ukrasite s peršinom. Odlično ide s pjenušavim rosé-om što možete preporučiti gostima.
Brusketa s mladim sirom, pečenim cherry rajčicama i slaninom – dobro zrele rajčice na vrhuncu sezone napravit će razliku u ovom jelu. Pecite ih zajedno sa slaninom i kaduljom, a bruskete posebno. Kada se ohlade spojite ih u neodoljivo jelo, ukrasite pečenom kaduljom i oborite vaše goste s nogu.
-
Kavijar od patlidžana
Moguće je da ste već čuli za humus i baba ganoush. Ova bliskoistočna jela postaju sve popularnija na zapadu. Turisti koji dolaze iz stranih zemalja stalno pitaju za ova jela, a naši domaći gosti sigurno neće moći odoljeti da ne probaju ove namaze.
Ako vam fali vegetarijanskih jela na jelovniku, ove opcije odlična su nadopuna. Jako ih brzo možete napraviti i to u većim količinama jer se služe ohlađena.
Postoje dvije vrste namaza od patlidžana: baba ganoush i po-odesski.
Baba ganoush je poznatija vrsta paštete od patlidžana. Ona sadrži tahini, sok od limuna i bijeli luk. Proces je jednostavan. U pećnici ispečemo patlidžane i ogulimo ih. Kada se ohlade stavimo ih u food procesor zajedno sa bijelim lukom, tahiniem, cijeđenim limunom. Začinimo soli i biberom te izmiksamo.
Po-odesski je namaz od patlidžana ne baš popularan kod nas kao vani, ali izrazito zanimljiv. Sigurno ćete zainteresirati goste ako im ovo ponudite. Proces pravljenja je isti kao i kod baba ganoush-a. Potrebni su vam ispečeni i oguljeni patlidžani koji se u ovoj kombinaciji miksaju sa svježim rajčicama, prženim i svježim lukom te suncokretovim uljem.
-
Koktel od škampi
Ovo je jedno klasično hladno predjelo koje odlično ide uz suhi martini. Služi se diljem svijeta, ali kod nas nije tako često, tek kod nekih ekskluzivnih restorana.
Jelo je izuzetno lagano i brzo za napraviti. No postoji par pravila koje trebate znati da bi bilo savršeno.
Izaberite velike škampe. Duge oko 7 centimetara. Na taj način fino ćete popuniti tanjur i prezentacija će biti na nivou, a škamp će biti moguće pojesti u dva zalogaja. Kao što treba biti sa hladnim predjelima. Već s 2, 3 škampe gost će biti zadovoljan prije nego počne s glavnim jelom.
Također ostavite ljusku dok kuhate rakove jer većina morskih okusa dolazi iz njihovih školjki. Možda neće biti tako praktične za jesti, ali sigurno ne želite žrtvovati okus zbog toga.
Najbitnije je da ne prekuhate škampe. Dvije tri minute u kipućoj vodi bit će sasvim dovoljne. U Italiji čak služe sirove škampe poslužene na ledu sa limunovim sokom.
Umak za koktel:
Okus škampi je nježan i sladak zbog toga želimo jak i ljut okus koji će balansirati jelo. Recept za klasični umak datira još iz 19. stoljeća, u njega ide ketchup kao baza za umak, ako želite možete ići i s pelatima od rajčice. Dodajte još sok od limuna, hren i ljuti chilli umak. Želite postići umak koji je slatkast zahvaljujući ketchupu, ali isto tako ljut zbog chillija i hrena, koji odlično ide sa slatkim i nježnim okusom škampa.
-
Salate za hladna predjela
Hladne salate su najpraktičnija jela koja možete služiti u vašem restoranu. Možete napraviti velike količine, držati ih u hladnjaku i po potrebi služiti bez ikakvog podgrijavanja.
Kombinacije za ovakve salate su neiscrpne. Možete ubaciti doslovno sve što vam padne na pamet. Od raznog povrća, tjestenine, riže, umaka, sira, ribe ili mesa. Ipak, nemojte pretjerivati pa da napravite bilo kakav miks.
Također, ne pretjerujte s količinom što generalno vrijedi i za sva hladna predjela. Ne želite da se gosti prejedu i da ne naruče neko od glavnih jela. Ako su siti sigurno neće doživjeti glavno jelo kao gladna osoba. Zato želite pripaziti na pravilno doziranje. Porcije za hladna predjela se obično kreću od 120 grama do 150 grama.
Hladna sjeckana salata s dimljenom šunkom, slanutkom i povrćem:
Ovo je mala varijacija na neke klasične talijanske salate. Na sitne kockice izrežite dimljenu šunku, pomiješajte sa skuhanim slanutkom, sitno izrezanim cherry rajčicama, zelenom salatom, bijelim lukom, bosiljkom, peršinom (suhim), origanom (suhim). Začinite s maslinovim uljem, vinskim octom, soli i paprom i ostavite da se hladi. Prilikom posluživanja dodajte pola šalice komadića mozzarelle i prespite umakom od limunovog soka i senfa.
Vodite normative
Svi sastojci i sirovine potrebni da se dobije neki artikal nazivaju se normativi.
Normativi hrane i pića koji su definirani i unešeni u fiskalnu blagajnu su prvi korak vođenja poslovanja svakog ozbiljnog ugostiteljskog objekta.
Vlasniku kafića, restorana ili nekog drugog ugostiteljskog objekta omogućuju ispravna izvješća i analize o stanju robe u skladištu, smanjuju mogućnost bilo kakve manipulacije s namirnicama i utječu na pozitivan prihod objekta.
Ukoliko nemate unešene normative u fiskalnu blagajnu, onda se stanje koje pokazuje blagajna ne može podudarati sa realnim stanjem u skladištu.
To ima utjecaj na nemogućnost pravilne kontrole prometa, prihoda i zaposlenika, a posebno na nabavljanje potrebne robe.
Stalan manjak ili višak namirnica bez vođenja normativa je nažalost sastavni dio poslovanja.
Pogledajte kako jednostavno fukcionira unos normativa u fiskalnu blagajnu POS Sector.
Ukoliko želite imati pravilno unešene normative u fiskalnu blagajnu, ali nemate vremena da sami to uradite, pozovite nas 24/7 na broj 01 8000 132 ili popunite kontakt formu i naš iskusni tim će to uraditi za vas.