5 savjeta za povećanje prodaje u ugostiteljskim objektima

Picture of Matija Rako
Matija Rako

SEO Manager

Podijelite na društvenim mrežama:

5 savjeta za povećanje prodaje u ugostiteljskim objektima

Tablica sadržaja

Ugostiteljska industrija je uzbudljiva, ali izrazito konkurentna grana poslovanja. Danas gosti definitivno nemaju manjak izbora kada je riječ o odabiru mjesta za objedovanje. Stoga, za sve vrste ugostiteljskih objekata postalo je ključno više nego ikad prije razvijati strategije koje omogućuju povećanje ukupne prodaje i privlačenje većeg broja zadovoljnih gostiju.

Ovaj članak donosi 5 savjeta koji vam mogu pomoći da se izdvojite iz mnoštva konkurenata, ostvarite prednost na tržištu i postignete rast prodaje vašeg ugostiteljskog objekta. Bez obzira na to jeste li već duže vrijeme na tržištu ili novi igrač u industriji koji traži načine za privlačenje prvih gostiju, ovi savjeti će vam biti od koristi kako biste ostvarili uspješno i profitabilno poslovanje.

Pretvorite svoje stalne goste u promotore

pretvorite svoje stalne goste u promotore ugostiteljskog objekta

Pretvaranje stalnih gostiju u ambasadore vašeg ugostiteljskog objekta može biti ključna strategija za rast i uspjeh vašeg poslovanja. Kada stalni gosti posjete vaš objekt, važno je da se osjećaju posebno i cijenjeno. Njihova lojalnost će rezultirati pozitivnim iskustvima koja će dijeliti s drugima, potičući ih da isto tako dođu i postanu vaši gosti, čime se potencijalno povećava prodaja. Razvoj baze redovnih gostiju koji se kontinuirano vraćaju može biti ključno postignuće za vaše poslovanje.

Poznavanje preferencija redovitih gostiju i njihovo osobno prepoznavanje prilikom obraćanja igraju ključnu ulogu u izgradnji dubljih veza s njima. Stalno ulaganje u izgradnju osobnog odnosa donosi osjećaj pripadnosti i povezanosti. 

Dodatno, razmislite o uspostavljanju programa lojalnosti koji nagrađuje vaše stalne goste. Ovakvi programi mogu uključivati popuste, besplatne obroke ili ekskluzivne promocije koje su dostupne samo njima. Kada se osjećaju nagrađeni, povećava se vjerojatnost da će vas preporučiti svojim prijateljima i obitelji.

Aktivna komunikacija s vašim stalnim gostima je jako važna. Postavite pitanja o njihovim iskustvima i otvoreno prihvatite njihove povratne informacije i prijedloge. Aktivno slušanje njihovih ideja i mišljenja, te eventualna implementacija njihovih prijedloga, pokazuje da cijenite njihovo mišljenje i da ste voljni prilagoditi se njihovim potrebama.

Organizirajte posebne večeri, događaje i tematske noći ekskluzivno za njih što može dodatno učvrstiti njihovu povezanost s vašim poslovanjem. Ovo stvaranje osjećaja pripadnosti i ekskluzivnosti može još više potaknuti njihovu lojalnost.

Također, potičite svoje redovite goste da podijele svoja pozitivna iskustva na društvenim medijima ili napišu recenziju na internetskim platformama poput Google My Business-a. Aktivno sudjelovanje na društvenim mrežama i praćenje recenzija omogućuje brzu reakciju na povratne informacije i pružanje dodatnih informacija o svojim uslugama.

S povremenim poklonima ili gestama zahvale, kao što su besplatni deserti ili čaše šampanjca, možete izraziti svoju duboku zahvalnost za njihovu lojalnost i podršku. Ovi pažljivi gestovi pokazuju koliko cijenite njihovu prisutnost i doprinose održavanju njihove lojalnosti.

Pretvaranje stalnih gostiju u promotore vašeg ugostiteljskog objekta zahtijeva kontinuirani trud i pažnju prema njima. Kada se vaši gosti osjećaju posebnima, cijenjenima i povezanim s vašim objektom, postaju vaši najbolji promotori i pridonose rastu prodaje i uspjehu vašeg posla.

Povećanje prodaje kroz Upseling

Upseling je ključna strategija za povećanje prodaje u restoranu ili bilo kojem drugom ugostiteljskom objektu.

Upseling je ključna strategija za povećanje prodaje u restoranu ili bilo kojem drugom ugostiteljskom objektu. Bez obzira na to koliko dobro poslujete, upseling treba biti sastavni dio vaše ponude jer vam omogućuje povećanje prihoda po gostu. Ova tehnika podrazumijeva ponudu dodatnih proizvoda ili usluga gostima kako bi se potaknula veća potrošnja.

Jedan od osnovnih principa uspješnog upselinga jest pružiti dodatnu vrijednost gostima. To znači da ne biste trebali pokušavati prodati nešto što gosti ne žele ili ne trebaju. Umjesto toga, trebate pažljivo razmisliti o tome kako možete nadograditi njihovo iskustvo. Evo nekoliko strategija koje vam mogu pomoći u implementaciji upselinga:

  • Pravilno obučeno osoblje: Vaše osoblje mora biti dobro obučeno i informirano o svim proizvodima i uslugama koje nudite. Oni trebaju znati kako pravilno predstaviti dodatne opcije gostima i odgovarati na njihova pitanja.
  • Personalizirani pristup: Upoznajte svoje goste. Ako primijetite da je netko već naručio određeno jelo, možete im predložiti dodatak koji ide uz to jelo. Na primjer, ako gost naruči biftek, možete mu predložiti dodatak poput umaka od gljiva ili dodatnu porciju povrća.
  • Ponuda dnevnih ili sezonskih specijaliteta: Ako imate dnevne ili sezonske specijalitete, istaknite ih gostima. Ovo može potaknuti znatiželju i potaknuti ih da isprobaju nešto novo.
  • Kreiranje paketa: Ponudite gostima pakete koji uključuju više jela ili usluga po povoljnijoj cijeni. Na primjer, možete ponuditi “obiteljski paket” koji uključuje glavno jelo, prilog i desert za cijelu obitelj.
  • Naglasak na kvaliteti: Naglasite kvalitetu dodatnih proizvoda ili usluga koje nudite. Gosti će biti skloniji nadograditi svoju narudžbu ako shvate da će dobiti nešto posebno.
  • Komunikacija putem menija: Meni može biti odličan alat za upseling. Korištenjem riječi kao što su “preporučeno”, “posebno” ili “dopuna”, možete privući pažnju gostiju na određene stavke.
  • Promocije i popusti: Ponudite popuste ili promocije za određene kombinacije jela ili za veće narudžbe. Na primjer, “Dobijte desert po izboru uz narudžbu glavnog jela.”
  • Pružite degustaciju ili uzorak: Ako imate nešto posebno, kao što su vina ili deserti, ponudite gostima besplatnu degustaciju ili uzorak kako bi ih privukli da naruče cijelu bocu ili desert.

Uz pažljivo planiranje i izvođenje upselinga, možete značajno povećati prihode svog objekta. Važno je pravilno obučiti osoblje i pristupiti upselingu s ciljem poboljšanja iskustva gostiju. Kada se pravilno implementira, upseling može donijeti dodatne prihode i dodatno zadovoljstvo vašim gostima.

Povećanje prodaje u ugostiteljskim objektima kroz brže okretanje stolova

Optimizacija stope prometa stolova u ugostiteljskom objektu predstavlja ključan aspekt za povećanje ukupne prodaje i poboljšanje iskustva gostiju.

Optimizacija stope prometa stolova u ugostiteljskom objektu predstavlja ključan aspekt za povećanje ukupne prodaje i poboljšanje iskustva gostiju. U situacijama kada neki gosti provode više vremena za stolom, osigurati brzu izmjenu stolova može biti izazov. Ovo može rezultirati dugim redovima, potencijalnim gubicima gostiju i manjom efikasnošću poslovanja.

Jedan od načina za povećanje prometa stolova jest iskoristiti prednosti modernih fiskalnih blagajni. Ovakvi sofisticirani sustavi omogućuju bržu i precizniju obradu narudžbi te olakšavaju komunikaciju između konobara, kuhinje i blagajne. Narudžbe se mogu u trenutku slati u kuhinju, a pripremljene narudžbe mogu se brzo dostaviti gostima. Osim toga, fiskalne blagajne automatski generiraju račune i omogućuju brzu naplatu, čime se smanjuje vrijeme čekanja gostiju.

Drugi ključni korak u optimizaciji stope prometa stolova je učinkovito raspoređivanje osoblja. Osigurajte da imate dovoljno konobara i kuhara kako biste mogli brzo opsluživati goste, posebno tijekom perioda “Rush time”. Također, stolove treba što brže čistiti i pripremiti za nove goste nakon što prethodni završe objedovanje.

Kako biste dodatno poboljšali promet stolova, važno je i imati pravu kombinaciju stolova za sve veličine grupa koje dolaze. Ovo vam omogućuje da iskoristite kapacitet svog prostora maksimalno. Važno je napomenuti da brza i efikasna usluga ne znači požurivanje gostiju. Umjesto toga, cilj je pružiti kvalitetnu uslugu i doživljaj koji će zadovoljiti goste, a istovremeno omogućiti bržu izmjenu stolova kako biste mogli posluživati više gostiju tijekom dana.

Optimizacija stope prometa stolova može značajno doprinijeti povećanju prodaje u ugostiteljskom objektu. Korištenje modernih fiskalnih blagajni, učinkovito raspoređivanje osoblja i brza izmjena stolova ključni su elementi koji vam mogu pomoći da ostvarite ovaj cilj.

Promocije na društvenim mrežama

Promocije ugostiteljskih objekata na društvenim mrežama

Društvene mreže igraju ključnu ulogu u komunikaciji s vašim gostima i privlačenju novih. No, važno je ne samo imati prisutnost na platformama poput Facebook-a, Instagram-a i Tik Tok-a, već i redovito ih ažurirati. To uključuje dijeljenje slika ukusnih jela, postavljanje obavijesti o nadolazećim događajima i informiranja o promjenama u rasporedu ili jelovniku. Osim toga, društvene mreže su idealno mjesto za objavu posebnih ponuda i popusta.

Redovito ažurirajte svoje profile, komunicirajte s gostima putem komentara i nikada ne zanemarujte loše recenzije. Priznajte ih i ispričajte se zbog neugodnosti. Društveni mediji su alat koji možete koristiti kako biste stvarali lojalnost i interakciju s vašim gostima.

Online naručivanje

Online naručivanje postalo je ključna komponenta poslovanja u ugostiteljskoj industriji

Online naručivanje postalo je ključna komponenta poslovanja u ugostiteljskoj industriji. Ova tehnologija ne samo da olakšava život gostima, omogućujući im da jednostavno naruče hranu iz udobnosti svojih domova, već također ima značajan utjecaj na povećanje prodaje.

Online naručivanje pruža praktičnost gostima. U današnjem užurbanom svijetu, mnogi ljudi traže brza i jednostavna rješenja za obrok. Kroz online platforme, gosti mogu pregledavati menije, naručiti hranu i platiti sve s nekoliko klikova. Ova praktičnost privlači nove kupce i zadržava postojeće.

Kako biste osigurali uspješno online naručivanje, važno je imati jasnu, atraktivno predstavljenu online platformu. Meni treba biti pregledan i jednostavan za navigaciju, s jasnim fotografijama i opisima jela. Također, nužno je brzo i pouzdano isporučivanje kako bi se zadovoljili gosti i očuvala njihova lojalnost.

Najveće prednosti online naručivanja u ugostiteljskim objektima uključuju povećanje prodaje i prihoda, bolju kontrolu narudžbi, širenje tržišta, smanjenje ljudskih grešaka i povećanje udobnosti za goste. Ova tehnologija ne samo da donosi praktičnost gostima, već i pomaže ugostiteljskim objektima da ostanu konkurentni u ovako dinamičnoj industriji.

 

Podijelite na društvenim mrežama:

Kategorije

Pročitajte povezane članke

2024. godina donosi uzbudljive nove trendove koji mijenjaju način na koji doživljavamo hranu i...

KPI (Key Performance Indicator) predstavlja mjerljive pokazatelje koji pomažu vlasnicima restorana i menadžerima pratiti...

Izašao je novi Michelinov vodič za Hrvatsku. Hrvatska od danas ima 71 restoran s...

Ono što ih čini restorane tako posebnima i različitima nije jednostavno navesti. Kategoriziraju se...

Kada su moje kolege započinjale s kreiranjem ovog bloga još davne 2010. godine, između...

Hrvatska se u posljednjim godinama pozicionira visoko na gastronomskoj sceni što potvrđuje i sve...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.