U praksi postoje slijedeći poslužni načini:

  1.  jednokonobarski
  2. dvokonobarski
  3. bečki
  4. francuski
  5. anglo-američki

Jednokonobarski način

U jednokonobarskom sustavu u rajonu radi jedan konobar i on sam obavlja sve poslove koji su potrebni da bi gosti bili uspješno posluženi. Voditelj posluživanja dočekuje goste pri ulasku u blagovaonicu, uljudno ih pozdravlja i dovodi do rajona gdje ih smješta za stol. Takav se sustav primjenjuje u restauracijama koje imaju nisku razinu usluga i mali izbor jela, pića i napitaka.

Dvokonobarski način

U ovom sustavu voditelj posluživanja ima ista prav i dužnosti kao i u jednokonobarskom sustavu. Voditelj rajona je konobar koji vodi posao u rajonu. Konobar-pomoćnik obavlja sve radove koji su potrebni za idući obrok.

Bečki način

Vrlo je pogodan u privatnim ugostiteljskim objektima. Voditelj posluživanja ima ista prava i dužnosti kao i voditelj posluživanja u jednokonobarskom sustavu. Konobar naplatitelj organizira rad u rajonu, dočekuje i smješta goste, prima narudžbe, naplaćuje račune i ispraća goste. Tu spadaju još i konobar za jela i konobar za pića.

Francuski način

Francuski sustav je pogodan u velikim i luksuznim restauracijama. U ovom sustavu sudjeluje veliki broj stručnih radnika pa je ovaj sustav dobio ime brigadni sustav.

Anglo-američki sustav

Ovaj sustav se primjenjuje u velikim poslovnim objektima visoke kategorije. Svi odjeli u hotelu koji sudjeluju u pripremanju i posluživanju hrane i pića svrstani su u tzv,. sektor hrane i pića. U poslužnom odjelu sektora niz je stručnih zanimanja.

Tehnike posluživanja

Bečki način ili Teller Sistem

Mesno jelo s prilozima na plitkom tanjuru konobar stavlja ispred gosta s desne strane i to tako da meso bude bliže gostu.

Francuski I način

Kuhar stavlja mesno jelo s garniturom ili prilozima na pliticu ili u zdjelicu. Konobar uzima posudu s jelom i plitkim tanjurima, donosi ih do stola gosta i odlaže na priključni radni stol. Nakon toga tanjur stavlja ispred gosta, grijač stavlja na stol, a na grijač posudu s toplim jelom i prihvataljkama okrenutim prema gostu koji se dalje sam poslužuje.

Francuski II način

Konobar na podlaktici i dlanu lijeve ruke nosi zdjelu s mesnim jelom i dolazi do gosta pokazuje jelo i poslužuje ga s lijeve strane. Gost prihvataljkama uzima jelo.

Engleski I način

Konobar donosi jelo u plitici ili zdjelici na podlaktici. Prihvataljkama stavlja gostu jelo na tanjur: meso, priloge te umak.

Engleski II način

Jela se stavljaju na grijač koji je na priključnom stolu. Voditelj rajona uzima prihvataljke i mesna jela, a zatim priloge slaže na zagrijane tanjure. Pomoćnik voditelja rajona pokraj jela stavlja umake, a zatim poslužuje gosta.

Ruski način

Za ovaj se način mesna jela pripremaju u komadu. Ukrašavaju se, stavljaju na pliticu i dopremaju do gosta na toplim ili rashladnim kolicima. Konobar rasijeca onaj komad mesa koji gost želi.