Prigušeno svjetlo je primjereno za noćni klub

S više različitih izvora svjetlosti možemo stvarati razne vrste ugođaja, ovisno o onome što želimo postići. U svakom slučaju je za noćni klub primjerenija prigušena svjetlost. Prije svega se preporučuje i koristi LED rasvjeta.

Ona odgovara jer je slabijeg intenziteta i samim tim nam dopušta da na diskretan način osvijetlimo više različitih deta-lja. Može biti u više boja, a osobito je zanimljiva mogućnost da jedna lampa mijenja boju svjetlosti i samim tim mije-nja ugođaj u klubu.Preporučljivo je poigrati se sa skrivenim svjetlima te indirektnom rasvjetom.

Na kraju planiranja nemojte zaboraviti i osnovnu rasvjetu koja se uglavnom pali pri održavanju budući da je najčešće riječ o podrumskim prostorima bez prirodnog izvora svjetlosti. I naravno ostavite osvijetljene oznake za izlaze te panik svjetlo.

Materijali su slijedeća stavka

Druga bitna stavka pri uređivanju noćnog kluba su materijali. Zbog same funkcije bitno je da je riječ o takvima koji nisu pretjerano osjetljivi i lomljivi. Preporučuje se igrati s reflektirajućim materija-lima poput stakla i metala. Međutim, pri korištenju stakla treba pripaziti na vrstu s obzirom na njegovu izloženost udarcima te sigurnost posjetitelja.

Završna obrada poda je tipično keramika ili epoksidni namaz, često se koriste staklo i metali, iako više u detaljima.
Konačno, materijale tipične za uređenje noćnog kluba možemo okarakterizirati kao ‘hladne’. Međutim, danas nije rijetkost da se on uredi baš suprotnim materijalima poput drveta, cigle i kamena.

Treba pripaziti na zonu šanka

Pri organizaciji elemenata u prostoru najviše treba pripaziti na zonu šanka. On treba biti na uočljivom mjestu i dovoljno velik, proporcionalno s dimenzijom cijelog objekta i očekivanim brojem posjetitelja. Unutrašnjost šanka isto tako treba biti pažljivo isplanirana. Neki elementi ne smiju biti previše udaljeni jedni od drugih, ali prostor ne smije biti ni preuzak.

Manja dimenzija koja bi se mogla tolerirati u caffe baru, u ovom slučaju bi znatno više usporila rad osoblja. Bilo bi dobro da se pri planiranju šanka konsultirate sa stručnjacima.

Prostor za DJ-a, toalet…

Prostor za DJ-a je uobičajeno ostaviti na izdignutom mjestu, uglavnom u centralnom dijelu objekta.U noćnom klubu se uglavnom ostavlja više slobodnog prostora za plesanje i stajanje. Međutim, potrebno je ostaviti i neku vrstu sjedećih mjesta.

Tipično je riječ o separe sjedenju, najčešće su u pitanju različite vrste klupa. Dobro je ostaviti i određen broj visokih stolova, ponegdje sa stolicama.
Toalet mora biti dovoljno velik s obzirom na broj posjetitelja. Prema zakonima potrebno je odvojiti muški i žen-ski toalet, te u svakom ostaviti više kabina i umivaonika.

S ovim prostorom se isto može poigrati, ne mora on biti dosadan. Dolazi u obzir i igra sa svjetlom, samo pripazite na to da u ženskom toaletu prostor oko umivaonika ostane dobro osvijetljen.

Ugostiteljski mačak: Mirna Marić – dizajnerica enterijera

Objavljeno u BeHa caffe-u