Šta mi se sve treba od papira za otvaranje caffe bara?

Pitanje:

Otvorila bi friendly family caffe bar,puno ideja za to imam koje su odlicne ali zanima me sad nekoliko stvari,zanima me jel za to trebaju neke dozvoli vezano za djecu ako da koje su to dozvole,sta mi sve treba od papira za otvaranje caffe bara,jel moze otvorit neko ko nema veze s ugostiteljstvom ili bar mora bit zavrseni ugostitelj,jel treba strucni ispit imat zavrsen? Ima jos puno pitanja al bila bi vam zahvalna kad bi mi barem na ova pitanja dali odgovor 🙂 Hvala

Odgovor:

Za otvaranje ugostiteljskog objekta, što je i caffe bar, morate imati i u formi obrta i u formi d.o.o. ili j.d.o.o. stručnog ugostitelja, u vašem slučaju konobara. Jedina razlika je što možete otvoriti poduzeće bez da ste prije zaposlili konobara u struci, pa ga možete naknadno zaposliti, a za otvaranje obrta morate već kod otvaranja imati ugovor o radu isključivo na neodređeno vrijeme sa “voditeljem poslovanja”, a njegovi se podaci upisuju u obrtni registar. To znači, da ukoliko ta osoba odlazi od vas, morate vršiti promjenu upisa u obrtnom registru.

Dalje, bio to caffe bar ili family friendly bar, morate ispuniti sve minimalne tehničke uvjete. jedino na što bih molila da obratite posebnu pažnju, ako želite biti kafić u koji su posebno dobrodošla djeca, jest to da vam sve igračke i rekviziti odgovaraju propisima sigurnosti za upotrebu, da su uredno atestirani za sigurnu upotrebu, te da pazite na to da se zaštitite od odgovornosti za nezgode, ali i poduzmete sve da minimizirate mogućnost ozljeda.

Posebnu pažnju treba obratiti i na ugroženost zdravlja djece, u smislu utjecaja prodaje alkoholnih pića na djecu, pušenja u lokalu i sl. Nemojte niti pomišljati na to da vaš caffe bar bude nešto kao igraonica, odnosno mjesto gdje vi ili vaši zaposlenici čuvate djecu, jer za to imate puno ozbiljnije zahtjeve, u smislu odgovornosti, pedagoškog nadzora i sl. Naravno, osim ako je to i bio plan, imate dovoljno sredstava za to, pa se onda možete tome i posvetiti.

Vi vodite svoj posao – brigu o računovodstvu i fiskalnoj blagajni prepustite nama,
Nona Mona računovodstvo i Pos sector fiskalne blagajne
Srdačan pozdrav,
Marijana Horvatinović

 

Novo pitanje:

Hvala vam na odgovorima,pomogli ste mi ali imam par potpitanja,naime imam zavrsenu ugostiteljsku skolu ali za slasticara pa me zanima jel bas mora bit zavrsen konobar za otvaranje obrta il moze i slasticar?! I vezano za alkohol i cigare toga nebi uopce bilo mozda neki odvojeni zatvoren prostor za pusace ali ovako ne..i bez ikakvih alkoholnih pica..

 

Odgovor:

Za caffe bar trebate konobara, ali za zdravljak može i slastičar, a ako ne planirate alkohol, možda vam i to odgovara.