Kako servirati bijelo i crno vino

Kako servirati bijelo i crno vino

Serviranje vina bilo bijelo ili crno ima svoja pravila i kulturu koja je rezultat dugogodišnjeg procesa razvoja ovog dijela ugostiteljstva. Kultura serviranja bijelog i crnog vina nisu ista, tako da serviranje vina dijelimo u dvije kategorije za bijelo i crno vino.

Kultura serviranja bijelog vina

  • Bijelo vino uvijek prezentiramo gostu i prilikom prezentacije potrebno je da bude u posudi sa ledom
  • U momentu prije otvaranja vina gostu je potrebno da pružimo i pokažemo informacije o godini proizvodnje, pokažemo etiketu sa informacijama o proizvođaču te navedemo osobine vina
  • Otvaranje vina se odvija pred gostom. Prilikom otvaranja vina pažljivo vadimo čep i diskretno ga pomirišemo.
  • Pomirišemo čep, i u slučaju da čep ima neugodan miris takvo vino ne služimo gostu jer je došlo do kvarenja vina i takvo vino je neukusno.
  • U slučaju da je miris čepa ugodan, kušamo vino iz male sommelijerske plitice ili čaše predviđene za to. Ako je vino ispravno onda se gostu ponudi da pomiriše čep, a nakon toga se gostu natoči vino da ga kuša. Obično je gost gotovo uvijek zadovoljan.

Kultura serviranja crnog vina

Dekantiranje crnog vina

Crno vino za razliku od bijelog ima drugačiji način posluživanja. U pravilu crna vina se čuvaju uskladištena u podrumu. U slučaju da je vino pohranjeno u podrumu potrebno je vino par sati izvaditi iz podruma i donijeti u prostor u kojem mislimo poslužiti vino kako bi što prije dobilo sobnu temperaturu. Crno vino se služi na sobnoj temperaturi zato što se na taj način dobija optimalan buke (bouquet) vina. Mnogi ugledni restorani prije unaprijed dogovorenih događanja staro vino donesu iz podruma. Vino otvaraju sat vremena prije i pretaču ga (dekantiraju). Ovim postupkom vino se spaja sa zrakom i tek tada postiže najbolji okus i miris. Za pojedinačne goste vino se pretače (dekantira) na pomoćnom stolu.

Crna vina se ne toče odmah iz boce

Činjenice kao i najveći svjetski stručnjaci za crna vina potvrdili su da kada otvorimo stara crna vina i odmah točimo iz boce u čašu, vinu nedostaje „punoća“ i okus. Ovim procesom vino je „tvrdo“ . Pretakanjem (dekantiranjem) stvara se talog u boci te je ovaj čin poželjan u posluživanju crnog vina. Postojeći vinski talog odvajamo jer je neugodnog okusa. Nakon pretakanja(dekantiranja) crno vino postaje ukusnije jer je vino u spoju sa zrakom omekšalo svoju oporost i probudilo svoje sastojke za odličan buke (okus) vina.

Temperatura serviranja bijelog i crnog vina

Bijela vina se uvijek serviraju na temperaturi od 8-14 C, a crna vina na sobnoj temperaturi od 14-18 C, jer ako je vino prehladno ne dolazi do izražaja njegov buke (aroma) .