Jelovnik, cjenik pića i vinska karta su popis jela i pića sa naznačenim cijenama u nekom ugostiteljskom objektu koji se nude gostu kao sredstvo ponude. Ove ponude su sastavljene po ugostiteljskom pravilu i imaju za cilj da gostu na pregledan način omogući izbor jela ili pića.
Redoslijed jela na jelovniku:
- Hladna predjela
- Juhe
- Topla predjela
- Ribe i rakovi
- Gotova jela
- Nacionalna jela ili domaći specijaliteti
- Jela po narudžbi
- Prilozi
- Salate
- Kolači
- Sir
- Sladoled
- Voće
- Kava
Izgled jelovnika je bitna karika
Preporučujemo da obratite pozornost na izgled jelovnika pogotovo na prvu stranicu, jer vizualni dojam je veoma bitan gostu i puno govori o vama. Način na koji slikovno prikažete izgled jela i pića osnovni su marketinški alat vašeg objekta. Slike ponude moraju biti vrhunski urađene i ukomponirane sa količinom teksta i fontom slova u vašem jelovniku. Cilj ove radnje je da služe kao okidač gostima prilikom naručivanja. Sa dobrim optimiziranim izgledom jelovnika i neodlučni gosti će naručiti puno puta i više nego što su prethodno mislili da naruče.
Također preporučujemo da u gornji dio jelovnika stavljate jela ili pića na kojim imate najveću maržu odnosno ona koja želite po vašoj želji najviše prodavati. Studije su pokazale da se gost u 78% odlučuje za ponudu jela ili pića iz prve gornje trećine jelovnika.
Potrebne informacije na jelovniku
Na početnoj stranici jelovnika potrebno je da budu navedene određene informacije i to:
- Ime ugostiteljskog objekta
- Broj telefona
- Adresa
- Godina izgradnje
kao i
- Obavijest o načinu podnošenja pisanih prigovora nalazi se na vidnom mjestu
- PDV uračunat u cijenu
- Zabranjeno točenje alkohola osobama mlađim od 18 godina
Dnevna karta
Jelovnik je vaša cjelogodišnja ponuda jela i pića i uz njega možete imati također i dnevnu kartu jela. U dnevnoj karti jela obično se stavlja ponuda novih jela.
Nova jela možete svrstati u dvije grupe i to:
- Po zahtjevu gosta ili grupe gostiju
- Po raspoloživim namirnicama
Dnevna karta jela treba da sadrži ime jela, cijenu i gostu se daje uz jelovnik.
Meni karta
Mnogi pod pojmom meni-ja podrazumijevaju da je to jelovnik. Meni je izbor određene skupine jela za određeni obrok koji se sastoji od najmanje tri slijeda: hladno predjelo, juha, mesno jelo ili riba, kolač ili voće. Meni uvijek ima unaprijed utvrđeni broj sljedova i najmanje ih mora biti tri. Meni se tradicionalno piše na jednom listu papira. Gostu se kada sjedne uručuje meni karta uz stalni jelovnik i vinsku kartu.
Na meniju s potrebni da budu slijedeći podaci:
- Ime ugostiteljskog objekta
- Ime menija sa informacijama da li je meni predviđen za doručak, ručak ili večeru
- Dan kada se služi navedeni meni
Primjer:
Restoran Pilpel
Ručak,27.5.2023.g.
Meni
Španjolska juha od češnjaka s jajima
Pureći medaljoni zapečeni sa sirom i pancetom
Biftek na kockice s povrćem
Torta od sira
Crna kava
Važno je napomenuti da se cijene menija uvrštavaju kada su u pitanju prolazni gosti. Za pansionske goste ili goste povodom nekog svečanog događanja nije potrebno navoditi pojedinačne cijene jela.
Cjenik pića i napitaka
Cjenik pića i napitaka sadrži popis alkoholnih, bezalkoholnih pića kao i vina. Gost na ovaj način dobiva uvid u vašu ponudu sa naznačenim cijenama i mjerama za navedenu cijenu. Redoslijed pića i napitaka se formira onako kako odgovara vama.
Osim ovih podataka cjenik je potrebno da sadržava i dodatne informacije:
- PDV uračunat u cijenu
- Obavijest o načinu podnošenja pisanih prigovora nalazi se na vidnom mjestu
- Zabranjeno točenje alkohola osobama mlađim od 18 godina
Naravno kako smo i prethodnom tekstu Dimenzije, izgled jelovnika,cjenika ili karte pića u ugostiteljstvu i zakonske norme naveli, kompletna ponuda (jelovnik, dnevna karta, meni karta, cjenovnik pića i napitaka) se piše na minimalno dva jezika, od čeka je jedan hrvatski a drugi jedan od svjetskih jezika npr. engleskom jeziku.