Pri pomisli na hranu s adventa, često nam prvo na pamet dođe obavezni trio: kobasice, kuhano vino i fritule. Ali, ako skoknemo malo dalje od naših kućica, otkrijemo da svaka europska zemlja ima svoje božićne specijalitete.
Neka jela su neobična, neka potpuno neočekivana, ali svako nosi dio lokalne priče i običaja.
Zato ovog puta nećemo putovati avionom, nego vilicom od Beča do Barcelone, da vidimo što se sve fino nudi na europskim adventima.
Njemačka: Currywurst, pečeni kesteni, Stollen kolač

Ako postoji zemlja koja zna što znači pravi adventski ugođaj, to je Njemačka. Njihovi božićni sajmovi su kao iz bajke.. Drvene kućice, miris začina u zraku i zvuk zvončića na svakom koraku.
Njihov klasik je Currywurst, kobasica s umakom od rajčice i curryja.
Teško je odoljeti i pečenim kestenima, koji su tamo simbol zime. A za kraj, nešto slatko. Njemački Stollen kolač, bogat suhim voćem, bademima i posut šećerom u prahu, izgleda kao da je upravo pao sa snježne grane. Svaki zalogaj priča priču o toplini doma i starim božićnim običajima.
Austrija: Käsespätzle, Maroni i kuhano vino

U Austriji, a posebno u Beču, advent nije samo događaj nego doživljaj za apsolutno sva osjetila. Na svakom trgu svjetlucaju lampice, a iz kućica se širi miris kuhanog vina i toplog sira. Njihov klasik, Käsespätzle, mala domaća tjestenina s rastopljenim sirom i prženim lukom, idealan je zalogaj za ugrijati se na minus pet.
Naravno, neizostavni su i Maroni, pečeni kesteni koje Austrijanci jedu u hodu, često uz čašu Glühweina. Sve zajedno stvara onu poznatu bečku zimsku čaroliju, topli kutak usred hladnoće gdje je svatko dobrodošao, makar samo na jedan zalogaj i osmijeh.
Francuska: Pain d’épices, sir s tartufima i vino s voćem

Ako postoji mjesto gdje se advent doživljava s dozom elegancije i stila, onda je to Strasbourg, grad koji mnogi zovu prijestolnicom božićnih sajmova. Tamo su ulice prepune mirisa začina, čokolade i svježeg kruha, a štandovi izgledaju kao male slastičarnice iz bajke.
Francuzi obožavaju Pain d’épices, mirisni medenjak s cimetom, klinčićem i đumbirom koji se često jede uz toplo vino s komadićima voća. Na gurmanskim štandovima može se naći i nešto posebnije poput sira s tartufima, posluženog na toplom kruhu. Sve je pomalo profinjeno, ali i nevjerojatno toplo.
Italija: Canederli i Vin brulé

U Italiji advent ima poseban šarm. Recimo u gradu Bolzanu, u srcu Južnog Tirola, sve odiše mješavinom talijanske strasti i alpske tradicije. Na božićnim sajmovima mirisi se izmjenjuju poput talijanske opere: sir, vino, palenta, slatkiši… teško je odlučiti što probati prvo.
Jedan od zimskih favorita su Canederli, okruglice od kruha i pancete, poslužene u juhi ili s maslacem i sirom. Tu je i Polenta con formaggio, gusta i kremasta palenta, koja se topi u ustima. A za kraj, čaša toplog Vin bruléa, talijanske verzije kuhanog vina koja grije i srce i ruke.
Engleska: Yorkshire pudding wraps, Mince pies

Englezi imaju poseban talent da i usred maglovitog Londona stvore pravi božićni ugođaj. Na njihovim adventskim sajmovima nema glamura kao u Beču, ali ima onaj topli, pubovski šarm koji najčešće donosi mirise pečenog mesa, cimeta i toplog piva.
Zvijezda zadnjih nekoliko godina je Yorkshire pudding wrap što je nekakav klasični Sunday roast, ali zamotan u tanki sloj Yorkshire puddinga. Unutra ide pečena govedina, krumpir, umak i povrće, prava adventska (i kalorijska) bomba.
Za desert, naravno, Mince pies, male pite punjene suhim voćem i začinima, koje Englezi tradicionalno jedu uz šalicu čaja.
Švicarska: Raclette, Fondue

Ako postoji zemlja koja zna spojiti snijeg, svjetla i dobru hranu, to je Švicarska. Njihovi adventski sajmovi izgledaju kao razglednice: brvnare, borovi i svuda miris topljenog sira. A glavne zvijezde? Naravno, Raclette i Fondue.
Kod Raclettea, topli sir se topi dok ne postane savršeno kremast pa se struže na kuhani krumpir, kiseli krastavac i luk.
Fondue, s druge strane, okuplja ljude oko male posude s vrućim sirom u koji se umače kruh. Lokalno, jednostavno, zabavno i jako ukusno.
U Švicarskoj je advent prava zimska idila: mirisi sira i vina, snijeg pod nogama i osjećaj da vrijeme teče sporije, baš onako kako i treba u prosincu.
Barcelona: Turrones, Churros

Iako nije klasična adventska destinacija, i Barcelona ima što ponuditi.
Španjolci unose mediteranski šarm u zimske sajmove, svjetla na trgovima, mirisi cimeta i slastica koje mame osmijeh na lice.
Jedna od zanimljivosti su Turrones, tradicionalni španjolski nugat od badema i meda koji se jede samo u božićno vrijeme. Tu su i Churros con chocolate, vrući, hrskavi štapići umočeni u gustu čokoladu.
Ne smijemo zaboraviti ni vino s začinima ili lokalne verzije kuhanog vina, koje griju ruke i dušu dok se promatraju božićna svjetla u starim ulicama Barce.
Prag: Trdelník, kobasice i kuhano vino

Prag u prosincu izgleda kao scena iz bajke. Stari trgovi okruženi gotičkim zgradama i dvorci koji vire iznad rijeke stvaraju pravu zimsku idilu. Kada se spusti večer i pale lampice, gradom se širi miris cimeta, kuhanog vina i pečenih kobasica.
Jedna od zvijezda sajmova je Trdelník, valjak od slatkog tijesta pečen na otvorenoj vatri, posut šećerom i orasima. Dodaci poput čokolade ili kreme čine ga još primamljivijim.
Osim toga, štandovi nude i klasične češke kobasice, pečene kestene i različite lokalne specijalitete. Sve to čini šetnju po Pragu u prosincu nezaboravnim iskustvom. Hrana, mirisi i atmosfera spajaju se u savršenu zimsko-božićnu kombinaciju.
Budimpešta: Lángos, kuhani rum

Stari trgovi, drvene kućice i stotine lampica koje se presijavaju nad Dunavom čine grad čarobnim.
Na kulinarskom planu, zvijezda je Lángos, prženo tijesto koje se može preliti sirom, češnjakom, pavlakom ili za sladokusce, čokoladom i marmeladom. Svaki zalogaj topi se u ustima i savršeno nadopunjuje čašu toplog kuhanog vina ili začinjenog kuhanog ruma. Uz hranu, atmosfera Budimpešte u prosincu s ulicama punim glazbe, smijeha i božićnih ukrasa čini da svaki korak između štandova bude mali bajkoviti doživljaj.
