Top 3 funkcionalnosti fiskalne blagajne za restorane u 2024.

Picture of Matija Rako
Matija Rako

SEO Manager

Podijelite na društvenim mrežama:

POS Sector - Program za Fiskalnu Blagajnu za restoran

Tablica sadržaja

Restorani se svakodnevno suočavaju s nizom izazova koji imaju velik utjecaj na njihovu konkurentnost i profitabilnost. 

Upravljanje bilo kojim ugostiteljskim objektom, a posebno restoranom je veoma složen proces koji zahtijeva svakodnevnu usklađenost između, prvenstveno menadžera, kuhara i konobara, a onda i svih ostalih elemenata koji utječu na rad objekta. Svaki radni dan je novi izazov, a konkurencija je nikad jača.

Inflacija je sve veća, troškovi nabave namirnica, plaćnja osoblja i operativnih izdataka stalno se povećavaju zbog čega menadžeri restorana moraju tražiti načine da optimiziraju svoje poslovanje kako bi ostvarili profit. Očuvanje rentabilnosti restorana nije samo stvar prezentacije ukusnih jela nego je, osim toga i mehanizam koji zahtijeva precizno vođenje, brzu reakciju na promjene i upotrebu najnovijih tehnoloških alata.

Jedan od najvažnijih tehnoloških alata koji restoran može imati je fiskalna blagajna koja je jednostavna, intuitivna i lagana za korištenje.

U ovom članku ćemo istražiti koje su to najvažnije funkcionalnosti fiskalne blagajne za restoran i kako pronaći onu pravu za svoj objekt.

PREUZMI CHECK LISTU ZA OTVARANJE RESTORANA

Fiskalne blagajne za restoran

Moderne fiskalne blagajne odnosno programi za fiskalne blagajne u restoranima mogu se usporediti s motorima u automobilima. Baš kao što snažan i učinkovit motor osigurava bržu i pouzdaniju vožnju, tako i napredna fiskalna blagajna omogućuje brži i učinkovitiji rad unutar restorana. Vrijeme je novac, a u ugostiteljstvu je svaki trenutak dragocjen.

Zastarijela tehnologija, kao što su blagajne koje nemaju funkcionalnosti za ubrzavanje rada i koje ne olakšavaju poslovne procese, treba ostaviti u prošlosti. Korištenje takvih zastarjelih rješenja smanjuje produktivnost i negativno utječe na cijelo poslovanje. Investiranjem u modernu tehnologiju, poput fiskalnih blagajni koje nude napredne funkcionalnosti, značajno poboljšava učinkovitost poslovanja, smanjuje vrijeme čekanja za goste i osigurava preciznost u vođenju kako financijskih evidencija tako i cijelog poslovanja.

Baš kao što bi se stari, neefikasni motor zamijenio novim i snažnijim kako bi se poboljšale performanse vozila, tako i zastarjele fiskalne blagajne trebaju biti zamijenjene modernim rješenjima koja će unaprijediti rad restorana.

Fiskalna blagajna u restoranu koji ima tendenciju rasta i uspjeha, mora imati mnoge funkcionalnosti kako bi na najbolji mogući način podržala takvu ideju. Međutim, u nastavku ću izdvojiti 3 esencijalne:

Mobilno naručivanje za restoran

Nekada davno, mala bilježnica i zlatno pamćenje bili su glavni oslonac generacija konobara. Ti su alati, poput starih prijatelja, vjerno služili u svakoj smjeni, omogućujući konobarima da efikasno prate narudžbe i posluže goste. No, u današnje vrijeme ova sredstva čine se nezamislivo zastarjelima, posebno u restoranima sa velikim brojem sjedećih mjesta, sa objektima koje imaju udaljene terase i slično.

Danas, s tabletima i mobitelima opremljenim aplikacijama za mobilno naručivanje, učinkovitost konobara je drastično unaprijeđena. Konobari sada mogu primati narudžbe i u tom trenutku ih prosljeđivati u šank ili kuhinju, što značajno ubrzava proces naručivanja. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, brzina izmjene stolova povećava se za čak 20%, a tijekom najprometnijih perioda, mobilno naručivanje omogućuje prijem većeg broja gostiju, čime se promet po stolu može višestruko okrenuti bez nekog negativnog utjecaja i požurivanja gostiju.

Ova tehnologija omogućuje i veću posvećenost gostima, a dodatno minimizira mogućnost pogrešnog unosa narudžbi. Osim toga, eliminira se nepotrebno hodanje do šanka, što štedi vrijeme i energiju konobara. Narudžbe se šalju trenutno, bez nakupljanja, što smanjuje gužvu i osigurava neprekinut tijek rada. Konobari dobivaju informacije o vremenu kreiranja narudžbi i prioritetima, dok ih uređaji obavještavaju kada su narudžbe spremne.

Ovaj sustav ne samo da optimizira radni proces, već i demonstrira gostima da restoran ulaže u najnoviju tehnologiju i neprestano se trudi poboljšati njihovo iskustvo. U svijetu gdje je vrijeme novac, moderna tehnologija nije samo prednost, već i nužnost koja podiže standarde ugostiteljstva na novu razinu. Uveđenje ove funkcionalnosti podiže cijelo poslovanje na jednu apsolutno veću razinu.

Rad s kuhinjskim monitorom

kuhinjski monitor za restoran

Čest slučaj i danas – kuhinje koji se moraju oslanjati na papiriće odzvanjaju nesporazumima oko narudžba. Nemoj se oslanjati se na taj kaotični sistem rada jer postoji jednostavno rješenje koje olakšava život kako konobarima i šankerima, tako i kuhinjskom osoblju – kuhinjski monitori.

Kuhinjski monitori eliminiraju zbrku i nesporazume. Svaka narudžba je jasno prikazana, precizno i bez mogućnosti pogreške, omogućujući kuharima da se usredotoče na pripremu jela, a ne na razgovor i traženje objašnjenja od konobara. Uvođenjem ovih tehnoloških rješenja, restorani ne samo da povećavaju svoju učinkovitost, već i podižu kvalitetu usluge na višu razinu, ostavljajući gostima dojam profesionalizma i izvrsnosti. 

Kuhinjski monitor u restoranu je simfonija reda i preciznosti koja osigurava da svaki član tima točno zna kada i što treba raditi. Oni su ključna točka komunikacije. Kada narudžba stigne do kuhinje putem monitora, to je kao da je šef kuhinje dobio jasne i precizne upute direktno od gosta. U tom smislu, kuhinjski monitori su poput pouzdanih navigatora u moru narudžbi, pomažući kuhinjskom osoblju da se usredotoči na ono što rade najbolje – pripremu hrane.

Osim što poboljšavaju komunikaciju, kuhinjski monitori također ubrzavaju proces pripreme. Narudžbe se pojavljuju trenutno, što znači da kuhari mogu odmah početi s pripremom jela. Svi su članovi tima na istoj frekvenciji, radeći skladno i učinkovito, bez nepotrebnih prekida i kašnjenja. Brža obrada narudžbi znači brže posluživanje, što direktno doprinosi zadovoljstvu gostiju i povećanju prometa.

Još jedna prednost kuhinjskih monitora je mogućnost praćenja statusa narudžbi u realnom vremenu. Kuhinjski monitori omogućuju kuharskom timu da vidi koje su narudžbe prioritetne i koliko je vremena preostalo do završetka pripreme. S ovim sustavom, svaka narudžba dobiva pažnju koju i kada zaslužuje.

Kuhinja postaje organiziranija i učinkovitija, a konobari su obaviješteni čim je narudžba spremna za posluživanje. Kuhinjski monitor nije samo alat, već pravi strateški partner u svakodnevnom poslovanju restorana, pomažući da se postigne harmonija između kuhinje i stola. 

Ulaganjem u kuhinjske monitore, restoran pokazuje svom osoblju, ali i gostima da teži izvrsnosti, implementirajući inovativna rješenja koja unapređuju cjelokupno iskustvo. Ova tehnologija definitvno nije više samo luksuz, već i ključan element uspjeha i kvalitete usluge.

Backoffice

POS Sector backoffice

Vođenje ugostiteljskog objekta, a posebno restorana nije nimalo jednostavno. Biti uspješan u ovoj industriji znači imati sposobnost predviđanja promjena, prilagođavanja trendovima i brze reakcije na izazove koji se svakodnevno pojavljuju. 

Jedan od alata koji je ključna karika u spomenutom procesu je definitivno Backoffice. Kao navigacija kroz poslovne izazove, Backoffice treba pružati jasnu sliku financijskog stanja i faktora koje možeš kontrolirati za maksimiziranje profita i povećanje prodaje.

Analize prodaje u Backoffice-u trebaju dati detaljan uvid u dnevne, tjedne i mjesečne prihode, učinkovitost zaposlenika te prodaju najpopularnijih i najmanje traženih artikala. 

Izvještaji koje generira Backoffice su ključni alat za uspješno upravljanje. Oni se mogu generirati i prilagoditi za različite potrebe, bilo da je riječ o prometu, smjenama, periodičnim analizama, produktivnosti zaposlenika ili zbirnim izvještajima.

Koristi POS Sector mjesec dana besplatno!

Kontaktiraj nas svakim danom 24/7 na 01 4404 707

ili ispuni i pošalji kontaktnu formu. Pozvati ćemo te u najkraćem mogućem roku.

Podijelite na društvenim mrežama:

Pročitajte povezane članke

Valentinovo se bliži i pravo je vrijeme za planiranje savršene večeri u svom restoranu. Na...

Zimski vrtovi u restoranima prava su čarolija tijekom hladnijih mjeseci. Oni nisu samo estetski...

Prošlo je više od 50 godina od kada je prvi barkod skeniran na pakiranju...

Gužva, narudžbe se nižu, a gosti čekaju račun… U takvim trenucima svaka sekunda je...

Pritužbe gostiju su neizbježan dio svakodnevnog rada u caffe baru. Koliko god se trudili...

Odabir pravog aparata za kavu je investicija u iskustvo tvojih gostiju i uspjeh tvog...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.