Bijela košulja kroz vrijeme

Bijela košulja i crne hlače dugo su bili sinonim za odjeću konobara, no danas se sve više ugostitelja trudi razbiti monotoniju prisutnu u tom području te svoje konobare odijevaju u uniforme koje se izgledom i bojama uklapaju u arhitekturu i dizajn lokala.

Vaši radnici su ogledalo Vaše kuće. U mnoštvu restorana, kafića i barova danas je više nego ikad važno stvoriti vlastiti imidž koji će vas razlikovati od konkurencije. Jedan od preduvjeta identiteta nekog ugostiteljskog objekta svakako je i vizualni identitet.

Pamuk je zastarjela varijanta

Za konobare su najpoželjniji miješani materijali, zbog jednostavnijeg i jeftinijeg održavanja, te urednog dojma koji ostavljaju modeli izrađeni u materijalima otpornim ili otpornijim na gužvanje. Riječ je najčešće o kombinaciji poliestera i pamuka ili pamuka oplemenjenog s elastinom, i svi koji se malo bolje razumiju u materijale rado će se odlučiti za njih. To su suvremeni, moderni materijali, koža u njima diše i pokazali su se kao odličan izbor. Pamuk je, možda bismo mogli reći, pomalo zastarjela varijanta, jer se više gužva i teže održava, ali unatoč tomu, mnogi se ugostitelji ipak radije odlučuju za pamučne uniforme.

Cijena

Postoje različite cijene, ovisno o modelima, materijalima, dizajnu i opremi pojedine uniforme, ali otprilike možemo reći da se cijena konobarske uniforme kreće od 40€ do 80€ po osobi.

Cipele i čarape

Kada govorimo o radnoj odjeći u ugostiteljstvu, ne možemo da ne spomenemo i obuću.

Kakvu bi obuću trebali birati konobari i ostalo osoblje koji su cijeli dan na nogama?

Konobari svakako moraju imati odgovarajuću radnu obuću. Uz uniformu se nose crne cipele, ne previsokih potpetica, zatvorene na prsima i peti. Ne nose se natikače, japanke i slično. Zimi zaposlenici moraju presvlačiti čizme. Muškarci ne smiju nositi cipele sa debelim gumenim đonom. Muškarci ljeti ne smiju nositi mokasine na bosu nogu. Čarape su obavezne i ljeti. Za ženske čarape propisana je i boja (crne, sive, tamno plave ili boje kože, ali nikako šarene, crvene ili zelene. Muške čarape moraju biti tamne i iznad članaka, ali u svakom slučaju da se ne vidi koža. Za zaposlenike koji ne nose uniformu i koji nemaju kontakt sa gostom ljeti nisu obavezne čarape.
U mnogim ugostiteljskim objektima koji su namijenjeni specifičnoj klijenteli (studentski kafići, ljetovališta) dopušteni su iskoraci jer je atmosfera ležernija.

Pogrešne odluke

Danas je prednost ta što na tržištu postoji veliki izbor uniformi za sve kadrove, tako da oni mogu biti u skladu s objektom. Uz pravilno održavanje, dobar će odabir riješiti problem lijepe, kvalitetne i uredne profesionalne radne odjeće vašeg ugostiteljskog objekta i za nekoliko sezona uspješnog poslovanja.

Uz izgled uniforme i njene udobnosti, važno je brinuti o standardima potrebnih količina odjeće za pojedine djelatnike, a kako bi svi uvijek mogli biti uredni. Pogrešno je odabirati „naj, naj“ modele, koji se nalaze u nešto višoj cjenovnoj kategoriji, pa trošak snižavati manjim brojem komada iste odjeće od onog nužnog za nesmetano poslovanje. Isto tako moram napomenuti kako uvijek postoji mogućnost dodatne personalizacije odjeće, na način da se na uniformi rabi i logotip kuće.

Ne, ekstravaganciji

Treba istaknuti da su restorani visoke kategorije veoma konzervativni u pogledu izgleda zaposlenika te ne toleriraju ekstravaganciju kao što su vidljive tetovaža, piercing, neobične frizure ili boje kose, nakit na zubima ili upadljivi nakit. Nije dopušteno nošenje prsluka ili džempera preko uniforme. Košulja se mora mijenjati svakog dana. Zaposlenicima je apsolutno zabranjeno žvakanje tijekom rada (žvakaće gume ili hrane).

Što reći na kraju?

Želite li da idete naprijed i time povećate svoj profit, veliku pažnju trebate obratiti na izgled zaposlenika. Gosti su postali sve zahtjevniji i veoma su im bitni detalji, kao što je odijevanje i izgled. Obradujte ih i steknite stalne goste. Vi i vaš objekat to zaslužujete!