Djeca mogu poboljšati tvoj promet i do 25%! Provjeri kako?!

Djeca mogu poboljšati tvoj promet i do 25%! Provjeri kako?!

Kreiranje posebne ponude za djecu može poboljšati tvoj promet i do 25%. Na koji način? Pročitaj i primjeni one načine koji odgovaraju tvom objektu i načinu poslovanja:

Djeca su ukras svijeta – sigurna sam da se slažeš sa mnom.

No, da li djeca imaju svoje mjesto u restoranu?

Naravno, ukoliko je ugostiteljski objekt prilagođen njima!

Najmlađi gosti mogu da postanu tvoji najbolji gosti

Vjerojatno sad misliš da se šalim! Kako klinici mogu postati tvoji najbolji gosti kada u prosjeku jedno dijete, ovisno o dobi, pojede dva ili tri puta manje od odrasle osobe?

E pa mogu! Dopusti meni da ti objasnim koju nevjerojatnu moć ova mala bića imaju – moć koju veoma lako možeš pretvoriti u pravi posao.

Kako djeca utjecu na restoransko poslovanje osmijeh
Prvo i najvažnije jeste shvatiti zašto su djeca zanimljiva ciljana skupina restoranima.

 • Djeca snažno utječu na navike trošenja svojih roditelja. Upravo oni najmlađi često odlučuju gdje će obitelj jesti.
 • Obitelj sa djecom u prosjeku ranije dolaze na ručak ili večeru nego ostali gosti, ne zadržavaju se dugo, te na taj način doprinose boljem korištenju kapaciteta restorana.
 • Kako djeca rastu, tako raste i potrošnja prilikom svake obiteljske posjete restoranu.
 • Od malena djeca uče kako da se ponašaju, te stječu prehrambene navike. Navike im naravno ostaju i kada porastu – ako im se tvoj restoran sviđa sad, vjerojatno će im se sviđati i za deset godina.
 • Restorani često služe za slavlja poput dječjih rođendana i pričesti, te ih roditelji rado koriste za obiteljska okupljanja.

Prema tome, najmlađe i njihovu potrošačku moć nikako ne bi trebalo podcijeniti. Djeca su (pored žena) najbolji potrošači i mogu da postanu tvoji najbolji gosti, ukoliko njihovi roditelji tvoj ugostiteljski objekt smatraju dovoljno dobrim za svoju obitelj.

“Child friendly” restorani su IN

Restorani prijateljski naklonjeni djeci, odnosno, obiteljski restorani počeli su da igraju veoma važnu ulogu u našem društvu. Čitajući raznorazne ugostiteljske, ali i one obiteljske forume i portale, došla sam do zaključka da su se restorani počeli dijeliti na obiteljske i ne obiteljske. Smatram da će ova podjela biti drastičnija kroz koju godinu, te da će roditelji male djece u skoroj budućnosti točno znati gdje mogu otići na ručak sa svojom djecom, a gdje ne.

 Kako djeca utjecu na restoransko poslovanje obitelj

Ova činjenica ohrabruje mnoge roditelje, jer oni vole biti opušteni kada posjećuju restoran sa svojom djecom. Istina je da moderni roditelji svojoj djeci puno više ugađaju nego što su to činili prije, te im ispunjavaju mnoge želje bez kompromisa – roditelji današnjice izuzetno cijene kada osoblje restorana tretira njihovu djecu poput malih princeza i prinčeva. Pored kvalitetne restoranske ponude od ugostiteljskog objekta zahtijevaju potpuni ugođaj za svoje najmlađe i sebe, pa upravo zbog toga sve češće i češće traže “child odnosno family friendly” restorane nakon što odluče vrijeme obiteljskog ručka provesti u restoranu – a provode ga sve češće: smatra se da danas 15% više obitelji jede vani nego što je to činilo prije 20 godina (izvor: www.about.com)

Meni osobno, kao majci dvoje djece se ovo veoma sviđa. Radije ću posjetit onaj restoran za koji znam da je prilagođen mojoj djeci (iako nikad prije nisam bila u njemu), nego onaj za koji ne znam da jeste ili ne daj Bože onaj koji uopće nije.
Što može biti ljepše od saznanja da ti se dijete lijepo osjeća i da mu nije dosadno prilikom posjete restoranu?!

Prilagodi svoj restoran najmlađima

Ugostitelji širom svijeta su prepoznali da djeca imaju veliki utjecaj na njihovo poslovanje, ukoliko im je ugostiteljski objekt prikladno opremljen i ukoliko raspolaže dječjim jelovnikom. Ako smatraš da tvoj objekt ima potencijal “child friendly” restorana, onda ti neće trebati puno da ga učiniš takvim.

Kako djeca utjecu na restoransko poslovanje djecak

Izdvojili smo sljedeće savjete i ideje koje će ti pomoći da svoj restoran učiniš više obiteljskim:

Prikladna dječja ponuda

Za prvi korak će ti trebati posebna dječja ponuda koja uključuje zdrave i ukusne obroke. Roditelji se strašno boje epidemije zvane pretilost, te svojoj djeci žele pružiti što zdravije obroke. To ne znači da sa svog jelovnika trebaš ukloniti pržene krumpiriće, ali svakako uključi i zdrave namirnice poput svježeg voća, povrća, integralnog kruha. Umjesto obične tjestenine koristi tjesteninu od cjelovitih žitarica, nemasno mlijeko, ribu i piletinu u jelovnik za najmlađe. Namirnice organskog uzgoja roditelji djece će itekako znati cijeniti. Pomoći ću ti u planiranju savršenog dječjeg obroka, obroka kojeg će svako dijete rado kušati. Za najmlađe prezentiraj jela kao što su:

 • Juha od mrkve s tostom premazanim sirom
 • Male pizze s brokulom i prženim crvenim paprikama
 • Sendvič od tunjevine i slatkog kukuruza
 • Trokutići od tijesta punjeni graškom i krumpirom
 • Pečeni panirani pileći štapići s umakom od rajčice
 • Cvjetača s roštilja prelivena sirom
 • Povrtne rolice sa jajetom
 • Pohana pljeskavica od lososa s pireom od graška
 • Riža sa piletinom i miješanim povrćem
 • Povrtni štapići pečeni na roštilju
 • Tjesteninu u umaku od rajčice i naribanim sirom
 • Kriške torte od slatkog krumpira
 • Salata od avokada, mozzarelle, rajčice i tjestenine
 • Muffini od naranče i borovnice
 • Mliječni frape s jagodom ili drugim voćem
 • Krema brûlée od manga i jogurta

Kako djeca utjecu na restoransko poslovanje

Savjet: Obrati pažnju na to da kod djece izgled poslužene hrane može utjecati na njihov tek i izbirljivost, stoga pripazi da hrana bude lijepo poslužena. Neće škoditi ni da se tvoj kuhar malo poigra sa dekoriranjem, uz malo truda i mašte na svakom tanjuru može kreirati malo umjetničko djelo.

Pripazi i na sljedeće:

 • obroci količinski trebaju biti prilagođeni djeci
 • jela ne smiju biti presoljena, prezačinjena, premasna…
 • i ne nudi djeci slatkiše bez odobrenja njihovih roditelja

Posebni jelovnici samo za najmlađe

Da bi tvoja dječja ponuda bila pravi pogodak prezentiraj dječje obroke u specijalnim jelovnicima za klince. Na ovaj način ćeš pojačati vrijednost svoje restoranske ponude za djecu. Pri kreiranju dječjeg jelovnika obrati pažnju na sljedeće:

 1. Dizajn jelovnika treba da animira svakog malog gosta. Šareno je uvijek dobro.
 2. U posebne jelovnike za najmlađe ubaci radne listove za bojenje, kratke priče ili slikovnicu koje će djecu zabaviti dok poručena hrana stigne. Za one malo starije ubaci križaljke, optičke iluzije, zagonetke ili pretraživanje riječi kao zabavu za stolom.
 3. Za onu djecu koja još ne znaju čitati ubaci slike dječjih obroka u jelovnike. Tako će oni sami na osnovu izgleda moći odlučiti što će jesti, stoga obrati pažnju da slike jela za djecu budu primamljive i šarene, te da se djeci obroci serviraju upravo onakvi kakvi su na slici.
 4. Budi kreativan sa nazivima dječjih jela i pića
 5. Prilikom kreiranja dječjeg jelovnika razmisli i o metodi kombo menija – upari neko popularno dječje jelo sa svježim sokom i desertom po želji i naravno primamljivoj cijeni.
 6. Pokušaj i sa kreiranjem prix fixe menija za djecu.
 7. Cijene su također bitne. Očekuj da će svaki roditelj obrok po djetetu platiti ½ ili ⅔ od cijene redovnog obroka iz jelovnika.
 8. Ukoliko nemaš dovoljno novčanih sredstva za izradu posebnih dječjih jelovnika, djeci prezentiraj svoju ponudu na jednostavnim bezbojnim A4 listovima sa zanimljivim motivima ili figurama koje oni mogu obojiti dok čekaju svoje jelo.

Čekiraj http://www.musthavemenus.com/  za više slikovitih ideja prema kojima možeš izraditi svoj dječji meni.

djecji meni

Kreativni restoranski kutak samo za najmlađe

Sigurno imaš iskustva sa djecom koja nestrpljivo čekaju svoje jelo: Kreativni kutci u kojima se oni mogu zabaviti su rješenje za njih. Kako će kutak za djecu u tvom restoranu izgledati i koliko će biti popularan ovisi o veličini tvog restorana i novčanim sredstvima koja želiš odnosno možeš izdvojiti za izradu istog.
Veliki jastuci na kojima se djeca mogu “zavaliti”, lego kockice, puzzle, društvene igre poput “Čovječe ne ljuti se” i TV sa prikladnim dječjim programom su mogućnosti da se djeca zabave. Ako želiš pun pogodak djeci osiguraj iPad-e ili neki drugi tablet sa puno interesantnih aplikacija za njih. Ovo će biti posebno restoransko iskustvo za svu stariju djecu koja imaju iskustva sa modernom tehnologijom.

Ukoliko nemaš dovoljno novčanih sredstava i prostora u svom ugostiteljskom objektu ili jednostavno ne želiš da tvoj restoran postane “previše dječji” sasvim dovoljno će biti i kutak koji uključuje bojanke i bojice kako bi se djeca mogla zabaviti – mnogi restorani djeci ne nude ni ovu najjednostavniju opciju, nažalost!

Kako djeca utjecu na restoransko poslovanje kutak

Ako tvoj restoran raspolaže terasom ili vrtom koja uključuje bilo kakav dječji sadržaj (ljuljačke, klackalice, tobogan, trampolina…) u ljetnim i proljetnim danima djece u tvom restoranu garantirano neće faliti. Djeca se trebaju igrati na odgovornost roditelja – na tebi je da osiguraš sigurno mjesto za igru (bez oštrih predmeta, redovnom kontrolom mjesta za igranje, kontrola igračaka, ograde na potrebnim mjestima, bez sitnih igračaka kada se radi o skroz maloj djeci)

Osoblje koje rado uslužuje male goste

Tvoje restoransko osoblje prvenstveno treba da razumije potrebe malih gostiju, te ih treba cijeniti kao individue, jer cijeli “child friendy” koncept nema apsolutno nikakvog smisla, ako je konobar nestrpljiv ili u najgorem slučaju neljubazan prema klincima. Obuči svoje osoblje kako da se ponašaju prema malim gostima, a vrijeme će pokazati da li oni svoj posao rade kako treba ili ne. Vidjet ćeš, redovni gosti u tvom restoranu će imati svog najdražeg konobara i oni će to vjerojatno otvoreno pokazivati. Uostalom, dovoljan će biti jedan pogled na lice malog posjetioca i znat ćeš da li on uživa u razgovoru sa tvojim konobarom ili ne. Djeca se ne znaju pretvarati!

Kako djeca utjecu na restoransko poslovanje klinci

Klinci žele da se prema njima odnosimo kao prema velikim osobama, vole imitirati ponašanje odraslih i zbog toga tvoje osoblje treba:

 • djecu, kao i njihove roditelje gledati ravno u oči prilikom narudžbe
 • prvo njih pitati što žele poručiti (prateći signale roditelja da li se slažu sa narudžbom)
 • ljubazno im pokazati gdje se nalazi igraona ili kutak za djecu
 • prvo njima poslužiti jelo, jer svi roditelji vole kada djeca prije njih završe sa svojim obrokom, kako bi u miru mogli ručati kada stigne njihov
 • pitati roditelje da li imaju posebne želje (treba li im veći stol, treba li im hranilica ukoliko imaju malo dijete, itd.)

Svaki roditelj će cijeniti strpljivost, fleksibilnost i pristojnost tvog osoblja prema njihovoj djeci.

Dječja oprema koja ti je potrebna u restoranu

Da bi roditeljima i njihovoj djeci omogućio što ugodniji boravak u tvom restoranu, naoružaj se dječjom opremom koja je neizbježna prilikom obiteljskog ručka sa malom djecom.
Od dječje opreme potrebno će ti biti:

 • visoke stolice / hranilice
 • dječje posuđe (tanjuri, žlice, čaše…)
 • stol za presvlačenje male djece u toaletu ili posebnoj prostoriji
 • fen za kosu – ukoliko se mala djeca oznoje prilikom igranja
 • pelene i zamjenske dude
 • stavi stoličicu ispod umivaonika u toaletu kako bi dijete moglo stati na nju i oprati samo sebi ruke

Kako djeca utjecu na restoransko poslovanje tata

Posebna ponuda kojoj nijedna obitelj neće moći odoljeti

Ukoliko svojim gostima želiš pružiti više od ugodnog okruženja i potrebne opreme za djecu, onda razmisli o posebnim obiteljskim ponudama.
Potencijalnim gostima ćeš dati poticaj da posjete tvoj restoran specijalnim obiteljskim ponudama kao što su:

 • “Happy Hour for Kids” – Organiziraj jedan dan u tjednu u kojima će djeca moći dobiti svoj omiljeni desert ili ukusni svježi sok besplatno, pa čak i cijeli obrok
 • Nagradi djecu koja su školsku godinu završili odličnim uspjehom igračkom (s tim da moraju predočiti dokaz o istom)
 • Obavezno uključi obiteljsku kućnu dostavu koja uključuje zdrave obroke. Ne zaboravi na pakiranje – zanimljivi dječji uzorci na pakiranju oduševit će sva mala bića
 • Dječje rođendanske proslave učini zabavnim uz karaoke, mogućnost najma klauna…
 • Dozvoli djeci da sastave svoj omiljeni obrok pomoću namirnica koje im ponudiš kao opciju za sastavljanje istog. Nećeš vjerovati koliko mogu biti kreativni – a ti razmisli o njihovim idejama. Možda se najbolja opcija tj. najkreativniji obrok nađe na tvom jelovniku?!
 • Nedjeljom cijeli dan: Djeca mlađa od 12 godina jedu gratis! Ova opcija će oduševiti svakog roditelja.

Promocija i Marketing

Poznajući restorane u mojoj okolici koji su prijateljski naklonjeni djeci – sa toboganima, klackalicama, ljuljačkama, posebnim kutcima za najmlađe – odlučila sam posjetiti njihove web stranice i vidjeti kako oni prezentiraju svoj restoran na internetu, te kako i na koji način je opisan zabavni sadržaj za djecu. Iskreno, ostala sam zaprepaštena, jer na web stranicama ovih restorana nisam mogla doći do saznanja da su oni prilagođeni djeci. Šteta, jer hoću reći, da je veoma važno iznijeti apsolutno sve važne informacije o restoranu i restoranskoj ponudi na restoranskoj web stranici. Ukoliko nudiš bilo kakav program ili zabavu za mališane, detaljno ga uz primamljive slike opiši na svojoj web stranici, kako bi se roditelji male djece mogli poistovjetiti sa istim.

Kako djeca utjecu na restoransko poslovanje mama

Ne zaboravi da mladi roditelji na internetu traže restorane koji su prilagođeni za obitelj. Reklamiraj se na svim obiteljskim portalima, na društvenim mrežama dijeli sve važne informacije, planirane dječje zabave i posebne ponude – uz puno veselih slika sretne djece.
Na restoranskoj web stranici ubaci kratki video na kojem se vide razigrana djeca i sretni roditelji – iskoristi sve mogućnosti online marketinga kako bi tvoj restoran postao jedan od boljih restorana za posjetu sa djecom.

Pored obaveznog online marketinga uključi i flajere sa opisom restorana i dječje ponude koje možeš ostaviti u vrtićima, školama i sportskim klubovima za djecu (naravno uz dogovor sa nadležnima). Također možeš angažirati klauna ili restoransku maskotu koji će dijelit flajere u parkovima, na igralištima, u vrijeme kada roditelji šetaju sa djecom po gradu itd.

Da li za svoj ugostiteljski objekt možeš reći da je prilagođen djeci?
Koje metode ti koristiš da ugodiš malim gostima?

Zapamti: ako djeca nisu sretna u tvom restoranu, onda neće biti ni njihovi roditelji. Ključ je pronaći ravnotežu kako bi restoranska ponuda zadovoljila i male i starije goste i vidjet ćeš učinak na zaradu.