Zagrebački ugostitelji su protiv načina kako se fiskalizacija provodi na terenu te smatraju da nisu guske u magli

Zagrebački ugostitelji su protiv načina kako se fiskalizacija provodi na terenu te smatraju da nisu guske u magli

Zagrebački ugostitelji nisu protiv fiskalizacije što ju je početkom godine uvela Vlada, ali su protiv načina na koji se fiskalizacija provodi.

Zagrebački ugostitelji mišljenja su da inspektori na terenu postupaju temeljem nekog svog osobnog mišljenja, a ne pravilnika rečeno je na press konferenciji pod radnim naslovom: “Nismo guske u magli”.

Kako je rekao predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Nenad Šepak, a prenosi LIder Press, ugostitelji su tretirani kao kriminalci, a podaci Porezne Uprave za prvih šest mjeseci pokazuju kako je u tom vremenu fiskalizacijom i putem fiskalnih blagajni prikupljeno 13 milijardi kuna više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu se na ugostiteljsko-turističku djelatnost odnosi tek 1.1 milijarda kuna, odnosno, 8,5 posto. Uz to, jedino ugostitelji plaćaju i tri posto svog profita za razvoj lokalne samouprave.

Zagrebački su ugostitelji najavili i održavanje najvećeg godišnjeg sastanka branše pod nazivom “Forum zagrebačkih ugostitelja 2013., koji će se održati u četvrtak, 21.11.2013. u Zagrebu, a na kojem će se ujedinjiti svi zagrebački tradicionalni i moderni restorani i slastičarnice u Fesrtival ljubavi prema hrani pod nazivom „Ljubav, vino & hrana 10 dana“, u povodu 200. godišnjice objave prve Kuharice na hrvatskom jeziku, koji će se nadovezati na Forum i trajati deset dana od 22.11. do 1.12.

Na najvećem će godišnjem sijelu zagrebačkih ugostitelja (4.280 aktivnih ugostitelja u Zagrebu, 2.000 članova Udruženja ugostitelja Zagreb) najvažniji biti radni dio foruma, zato što će na njemu ugostitelji, Uprava Udruženja ugostitelja Zagreba i predstavnici nadležnih državnih i lokalnih intitucija (Grad Zagreb, Porezna uprava, Državni inspektorat) pokušati stvoriti zajedničku platformu za promjenu trenutne zakonske regulative koja ne odgovara stanju na terenu.

“To je stanje teško i zbog iznimne kriminalizacije ugostiteljske struke od strane Ministarstva financija i Porezne uprave, pri čemu porezni inspektori postupaju selektivno u kažnjavanju ugostitelja i pečate lokale na osnovu mišljenja, a ne zakona. Ne postoji jasan način postupanja koji funkcionira u praksi, stoga želimo osvijestiti naše ugostitelje da se imaju pravo žaliti na postupanje poreznih inspektora i zatražit ćemo od Države jasne kriterije postupanja na terenu.

Uz to, zatražiti ćemo i smanjenje PDV-a ispod 10 posto, zbog očitog rasta i razvoja zagrebačkog turizma, kao i paušalno oporezivanje po uzoru na druge zemlje u Europi čime bi se smanjila administracija” – zaključio je Šepak.