Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom

Sa 1.1.2013. godine svi koji posluju s gotovinom prema novom će Zakonu o fiskalizaciji morati imati fiskalne blagajne povezane izravno s Poreznom upravom. Svi koji ne budu svoje blagajne prilagodili novim pravilima, bit će zapečaćeni i zatvoreni dok to ne naprave.

Od obveze fiskalizacije prometa gotovinom i uvođenja fiskalne blagajne, izuzete su samo djelatnosti koje se mogu kontrolirati na drugi način, poput naplate cestarina te plaćanja osiguranja ili participacija u bolnicama.

Najviše nesporazuma bilo je vezano za odvjetničke usluge, ali to je riješeno tako da se ulaskom u fiskalni obračun neće znati imena korisnika odvjetničkih usluga, odnosno ostaje zajamčena tajnost odvjetničkog posla. Osim toga, novim zakonom se ide u daljnje ograničavanje prometa gotovinom, jer više nema gotovinskog plaćanja iznad 5000 kuna.

 

Za više informacija i pojedinosti koje vas zanimaju o zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom pogledajte kompletan dokument zakona objavljen u NN u pdf-u formatu : Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom  ili više saznajte u tekstu: Fiskalne blagajne i proces fiskalizacije u koracima