Preporučujemo vam deset savjeta kako sve da se sjaji a da ne potrošite mnogo, u pitanju je samo bolja organizacija.

  1. Napravite raspored sastanaka sa osobljem, po mogućnosti neka budu što češći. Svakom zaposleniku dajte zaduženja šta mora pregledati i očistiti, kako bi sve bilo spremno za inspekciju. Svaki dio objekta se mora detaljno očistiti od kuhinje preko blagovaone do toaleta.
  2. Pronađite zadnje izvještaje inspekcije i obratite posebnu pažnju na ona mjesta za koja ste prošli put bili kažnjeni. Izvještaj vam može služiti i kao dokument za kontrolu završenih stvari.
  3. Provjerite sve ormare, uglove, podove, hladnjake te druge jedinice za ostavljanje hrane. Posebnu pažnju obratite na uglove radnih ploča, na tim mjestima često nije besprijekorno čisto.
  4. Provjerite vaše kanalizacijske odvode, ukoliko je potrebno pozovite vodoinstalatere neke sve odvode pročiste.
  5. Obavezno provjerite termometre na hladnjaku, često se čine da su ispravni, ali inspektorov ručni termometar bi vas mogao stajati kazne.
  6. Provjerite grijače odnosno bojlere vode, može se činiti da je voda dovoljno vruća, ali pregledom se ustanovi da nije..
  7. Izglancajte sav pribor za jelo, posebnu pažnju obratite na šoljice za kafu, na njima često ostanu tragovi prljavštine.
  8. Pregledajte sve police hladnjaka, ne smije biti nikakvih zaostataka od mesa, povrća ili prolivenog mlijeka.
  9. Budite proaktivni. Kada sve očistite i spremite se, pozovite inspektore na ručak.
  10. Obavijestite osoblje da će dolaziti inspekcija. Podsjetite ih da što više peru ruke, kupite sredstva za dezinfekciju ruka i neka ih koristi cijelo osoblje.