Sanitarne inspekcije intenzivnije kontrola počinju raditi obično na proljeće, razlog je naravno početak sezone, a ujedno i većeg posla. Sva državna tijela su suočena sa proračunskim nedostatcima, a izlazak inspektora svakoj općini predstavlja najveći dodatni priliv novca.
Preporučujemo vam deset savjeta kako sve da se sjaji a da ne potrošite mnogo, u pitanju je samo bolja organizacija.
- Napravite raspored sastanaka sa osobljem, po mogućnosti neka budu što češći. Svakom zaposleniku dajte zaduženja šta mora pregledati i očistiti, kako bi sve bilo spremno za inspekciju. Svaki dio objekta se mora detaljno očistiti od kuhinje preko blagovaone do toaleta.
- Pronađite zadnje izvještaje inspekcije i obratite posebnu pažnju na ona mjesta za koja ste prošli put bili kažnjeni. Izvještaj vam može služiti i kao dokument za kontrolu završenih stvari.
- Provjerite sve ormare, uglove, podove, hladnjake te druge jedinice za ostavljanje hrane. Posebnu pažnju obratite na uglove radnih ploča, na tim mjestima često nije besprijekorno čisto.
- Provjerite vaše kanalizacijske odvode, ukoliko je potrebno pozovite vodoinstalatere neke sve odvode pročiste.
- Obavezno provjerite termometre na hladnjaku, često se čine da su ispravni, ali inspektorov ručni termometar bi vas mogao stajati kazne.
- Provjerite grijače odnosno bojlere vode, može se činiti da je voda dovoljno vruća, ali pregledom se ustanovi da nije..
- Izglancajte sav pribor za jelo, posebnu pažnju obratite na šoljice za kafu, na njima često ostanu tragovi prljavštine.
- Pregledajte sve police hladnjaka, ne smije biti nikakvih zaostataka od mesa, povrća ili prolivenog mlijeka.
- Budite proaktivni. Kada sve očistite i spremite se, pozovite inspektore na ručak.
- Obavijestite osoblje da će dolaziti inspekcija. Podsjetite ih da što više peru ruke, kupite sredstva za dezinfekciju ruka i neka ih koristi cijelo osoblje.