Što ne bih radio da sam znao koliko loše može biti

Gdje naći dobrog uposlenika ili uposlenike? Prvo pitanje koje uvijek postavimo sebi. Obično se kreće sa prijateljima i poznanicima, ali poslije svih ovih godina smijem reći da je to mač sa dvije oštrice. Sa jedne strane pretpostavljamo iz osobne perspektive da će mo dobiti najbolju preporuku i najboljeg uposlenika. Sa jedne strane u tome ima istine. Uposlenik koji ima preporuku od vaših bližnjih ne bi trebao da bude alkoholičar, narkoman ili manijak. Sigurno bi se znalo o tome i vaši poznanici ne bi trebali da preporučuju ovaj profil ljudi, ali za ostale stvari niste sigurni, a već imate teret koji se zove “Novi uposlenik na preporuku ili molbu mog prijatelja”.

Od prvog momenta koliko se god trudili da kažete sebi “Imat će isti status kao i svi i ponašat ću se prema njemu kao i prema ostalima” ta odluka pada u vodu. Takvi djelatnici u većini slučajeva imaju povlašten status i mislim da se u konačnici ne isplati zapošljavati na ovaj način. Kroz vrijeme se pokazalo iz osobnog iskustva da su manje više svi krali zahvaljujući poklonjenom početnom povjerenju na ime vaše preporuke ili su bili toliko loši radnici da ste imali problem sa njihovim otpuštanjem.

Svakako da se u tom moru razočarenja pojavi i poneki dobar radnik ali je zaista prava rijetkost. Takođe pri upošljavanju novih uposlenika ovoga tipa javlja se jedan veliki problem, a to je formiranje grupe uposlenika koja vas stručno i sistematski kradu.

Formiranje grupe uposlenika sa lošim namjerama

Recimo, preko svog prijatelja uposlili ste jednog uposlenika za kojeg ste dobili informaciju da je vrijedan, lojalan i da ne krade niti da ima neki od ranije navedenih poroka. Pri slijedećoj potrebi za upošljavanjem novog djelatnika vi naravno svoju potrebu kažete navedenom djelatniku da tražite novog uposlenika i tu omogućujete da nastaje prvi korak grupe. Navedeni uposlenik već zna slučajno za svog prijatelja koji je slučajno bez posla ili na godišnjem i da će ga on rado nagovoriti i dovesti da radi kod vas. Ni ne znajući upali ste u velike probleme. Njih dvojica se vrlo dobro poznaju i znaju što im je raditi. Vama u poslovanju prikazuju sve divno i krasno, a stvarnost govori drugačije.

Nakon nekog vremena situacija će vam izgledati ovako. Vaš preko prijatelja preporučeni uposlenik sada je voditelj poslovanja i vodi tim od recimo pet ljudi. Većinom su to uposlenici koje je on preporučio ili doveo. Grupa u kojoj on ima veliki autoritet. Na njegovu preporuku povisili ste plaće uposlenicima kao i njemu samom zbog “sjaja” koji se dogodio njegovom zaslugom. Omogućili ste da vaše osoblje pije i jede u količinama koje su prije za vas bile enormne ali sada su ok, jer vaš čovjek od povjerenja vam je to predložio a vi naravno niste tolika škrtica. Pojavio se prostor da uposlenici idu na utakmice, izlete i imaju slobodne dane jer se zamjena vršila perfektno i posao vam nije patio. Ali nije baš sve tako.

U momentu kada se prvi put usprotivite i pokažete da su stvari prešle granicu vaši odnosi sa uposlenicima se počinju zatezati, a okidač koji ste pokrenuli stajat će vas skupo. Ovo je period kada dolazi do masovne krađe cijele grupe. Ni sa jedne strane ne možete dobiti pravu informaciju o stanju jer se cijela grupa pokriva međusobno. Scenarij kada pokažete svoj stav i kada cijela grupa napusti svoje radno mjesto sasvim je moguć. Razlozi su nebitni osim cilja da vas ucjene i pritisnu da radite ono što grupa misli da je najbolje za “vas” odnosno njih.

Neizbježna akcija

U tom slučaju otpustite cijelu grupu zajedno sa vođama. Pozovite par prijatelja da izvučete tu smjenu do kraja, i već sutra stavite oglas da tražite nove uposlenike.

Zaključak

Da. ovo je jedan od negativnih i stvarnih scenarija koji se može i vama dogoditi. Izvucite iskustvo iz događaja koji su se dogodili drugima i ne recite sebi nikada “Ovo se meni ne može dogoditi”. Kada ne slušate svoj instinkt, ne vidite ili neznate prepoznati detalje stvari se samo dogode, a onda je cijena zaista velika. Dobro razmislite da li će te dopustiti da se stvari otmu kontroli ili će te ih spriječiti i završiti sa tim.

Ovaj tekst je mogao sadržavati sve pozitivne stvari i primjere koji bi vam odgovarali, ali cilj tema i načina na koji pišemo je da vas pripremimo za stvari o kojima niste razmišljali i koje će vam biti od koristi kada se pojave problemi u poslovanju.
Naredna tema oko zapošljavanja “Što ne bih uradio prilikom upošljavanja da sam znao”  odnosit će se na prednosti i mane zapošljavanje preko oglasa i drugih kanala za zapošljavanje.
Pratite nas!