Odlazak u restoran i boravak u njemu shvatite kao nešto lijepo. Sve je podređeno osjećaju uživanja od uređenja, usluge, glazbe, hrane i pića. To je mjesto u kojem namjeravate provesti lijepe trenutke. Nemojte činiti ništa čudno ili ekstremno čime ćete dovesti sebe ili druge u neugodnu situaciju. Umjesto toga nasmijte se i uživajte.

  • Ponašajte se ljubazno i pristojno prema osoblju. Na ovaj način dobit ćete bolju uslugu osoblja.
  • Kada dođete u restoran, sjedite i sačekajte da konobar dođe do vas. Nije potrebno da hodate po restoranu i uznemiravate druge goste, samog sebe i na kraju to nije pristojno.
  • Kada konobar dođe do vas i pozdravi vas, prestanite pričati ili završite razgovor na telefonu i odgovorite na pozdrav. Razmislite malo kako je drugoj osobi kada čeka na vas dugo vrijeme. Sigurno ne biste na ovaj način postupali prema svojim radnim kolegama, pa tako nemojte ni prema osoblju restorana.
  • U slučaju da želite pozvati konobara jednostavno samo podignite ruku i konobar će doći. Budite strpljivi ako je restoran pun. Većina konobara u tom slučaju su uvijek zauzeti, ali ne brinite na kraju će doći i do vas.
  • Nemojte vikati i pucketati prstima kako bi skrenuli na sebe pozornost i dozvali konobara.
  • Ako trebate konobara, probajte ostvariti s konobarom kontakt s očima, nakon toga klimnite glavom i time mu dajte do znanja da ga trebate
  • Razgovarajte s vašim konobarom s poštovanjem. Nema potrebe za zapovjedničkim tonom i ismijavanjem.
  • Nikada ne vucite konobara za rukav ili neki drugi dio tijela
  • Za početak naručite piće i zamolite ako niste dobili meni da vam donesu
  • Dok vam konobar donosi piće pregledajte jelovnik
  • Kada vas konobar posluži s pićem pitajte jasno sve odmah što vas zanima vezano za hranu iz jelovnika
  • U slučaju da imate alergiju na neke sastojke svakako to naglasite konobaru prilikom narudžbe
  • Konobar obično ponovo prilazi nakon 3-5 minuta i pita vas dali je sve u redu. Iskoristite taj momenat da naručite ili sugerirate sve za čim imate potrebe
  • Uživajte u hrani i atmosferi!
  • Kada ste završili s jelom, konobar će doći i pospremiti vaš sto. Pri tome će vas i ponuditi s desertom ili dodatnim pićem. Ne morate naručiti desert, osim ako to želite.
  • Platite račun
  • Ako ste zadovoljni kako ste proveli vrijeme u restoranu, uživali u hrani, usluzi i cjelokupnoj atmosferi sjetite se da možete i nagraditi taj osjećaj ostavljanjem napojnice.

Savjeti i komentari na temu “Kako se ponašati pristojno u restoranu” su dobrodošli