Prilikom posluživanja bezalkoholnih pića vrijede ugostiteljska pravila koja preporučujemo u svakom slučaju.
Bezalkoholna pića su:
- Sokovi od voća i povrća u bočicama
- Gazirana pića
- Prirodni voćni sokovi
Voćni sokovi
Voćni sokovi se donose pred gosta u zatvorenoj bočici (cca 2 dcl.) i bočica se otvara isključivo pred gostom. Voćni sokovi trebaju biti rashlađeni i pred gosta treba da su doneseni temperature cca 8-10 C. Prilikom posluživanja u ljetnom periodu u čašu treba dodati i dvije do tri kocke leda. Konobar otvara bocu i toči do polovine čaše, nakon čega odlaže bočicu desno od čaše. Uz bočicu sa desne strane poželjno je staviti i tanjurić sa slamkom.
Gazirana pića
Gazirana pića naročito su aktualna u ljetnim mjesecima. Bočica se na isti način kao i kod posluživanja voćnih sokova donosi zatvorena i otvara pred gostom uz jedinu iznimku da se gazirana pića poslužuju u čaši za gazirana pića koja do pola napunjena sa ledom.
Prirodni voćni sokovi
Prirodni voćni sokovi su limunade, narandžade, sok od grejpa ili nekog drugog iscijeđenog voća. Proces se jednostavan. Najčešća mjera iscijeđenog prirodnog soka je 0,03 l. mada se kao norma navodi 0,05 l. Svježe voće se iscijedi u čašu za bezalkoholna pića u spomenutim vrijednostima, dodaju se dvije do tri žlice šećera i dolije soda vodom ili vodom. Dodaju se dvije do tri kocke leda i poslužuje se sa slamkom i dugom žlicom serviranom na tanjuriću. Limunada se u zimskom periodu često poslužuje i topla na zahtjev gostiju.
Mineralna i prirodna voda
Mineralna i prirodne vode se poslužuju u originalnim bocama, zatvorene, na temperaturi od 8-12C. Uz bocu se donese i čaša sa dvije do tri kocke leda. Dodatci poput kriške limuna ili kriške naradže su na zahtjev gosta.