Glavni i sporedni prolazi su bitni

Zahtijevi koji su prestavljeni pred vas nisu ni malo jednostavni. Kako smjestiti veliki broj ljudi,a da se ničija udobnost ne ugrozi.Radi optimalnog servisiranje jela i pića, odnosno što manjeg smetanja osoblja gostima, potrebno je osmisliti glavne i sporedne prolaze.

Želje gostiju treba poštovati

Kako pravilno postaviti stolove prije svega ovisi od želje gostiju, zatim od broja gostiju i veličine sale. Sljedeći faktor,koji ima jako bitnu ulogu u postavljanju stolova, kao i samom komoditetu uzvanika, jeste veličina stolova koji se koriste,a koju određuje osoba koja organizuje svečanost, osoba sa visokim stručnim organizacijskim sposobnostima, od koje dosta puta zavisi raspoloženje i zadovoljstvo uzvanika, te samih organizatora svečane gozbe.

Oblik stolova

Važan faktor pri organizaciji ovih svečanosti je svakako i odabir oblika stola. Ako imate dovoljno prostora onda se odlučite na okrugle odnosno ovalne stolove. Centralni,glavni ovalni stol stavite u sredinu (centar sale), a oko njega postavite okrugle stolove u krug. Veličina okruglog stola zavisi od predviđenog broja gostiju za stolom. Pretežno okrugli stolovi su prečnika od 140 – 180 cm, i u pravilu su predviđeni za 6-10 gostiju.
Kada su u pitanju veće zabave, a ograničen prostor onda se treba odlučiti na pravokutne stolove koji se mogu posložiti na više načina.

Raznim oblicima postavljanja stolova problem komoditeta i optimalnog kretanja gostiju i poslužnog osoblja može se riješiti ili ublažiti problem.

Na slici ispod možete pogledati neke od prijedloga za raspoređivanje stolova.