Led kao mogućnost zaraze i problema u vašem poslovanju

Kako je led zamrznuta voda, mnogi imaju krivo mišljenje da nije potrebno dodatno čišćenje ledomata i lopatica za led, ali praksa je pokazala drugačije. Pokazalo se da bakterije mogu opstati na ledu, a posebno opstaju bakterije povezane s lošom higijenom nakon posjeta WC-u.

Nezadovoljavajuća higijena kod ledomata i lopatica za led također pomažu u razvoju štetnih bakterija. Zato je bitno da led, koji se koristi za hranu i piće, dolazi od provjerenog izvora vode te da su svi aparati i pomoćne stvari propisno očišćeni. Voda u ledomatima također mora biti svježa, te se ne smije ostavljati u spremnicima dulje vrijeme. Led, kao i voda može postati ustajao.

Led može sadržavati bakteriju E. coli, ali i neke druge bakterije, tako da malo više higijene i nije na odmet. Mogućnost trovanja vaših gostiju i posljedice koje donosi zaraženi led, od ugrožavanja zdravlja vaših gostiju,  velikih novčanih kazni do zatvaranja vašeg ugostiteljskog objekta su zaista previsoka cijena koju možete da platite.

Predlažemo

Predlažemo da ledomat, lopatice za led ili posudice za led održavate kao i drugo posuđe koje se upotrebljava u restoranima ili kafićima. Potrebno je da ih perete toplom vodom i deterdžentom, dezinficirate i dobro isperete. Čistoća leda ovisi o čistoći vode, čistoći posudica za led ali i o čistoći ruku kojima taj led dolazi u čaše. Također, ne smijete dopustiti da pristup ledu bude otkriven kako bakterije ne bi slobodno ulazile u ledomat.

Vrste leda

Led u ugostiteljstvu je nezaobilazan ugostiteljski alat, posebno u vrućim ljetnim mjesecima. Led po obliku i vrsti možemo podijeliti na:

Ice Finger (BULLET)

Ugostiteljski led ice finger bullet
Vrlo specifičan oblik leda, sa rupom u sredini, zahvaljujući kojoj posreduje veliku površinu kojom hladi i obara temperaturu jako brzo. Posebno cijenjen u barovima, restoranima i hotelima.

Ice Cube

Ugostiteljski led ice cube
Vjerojatno najpopularniji model leda, savršen izbor za restorane, barove i klubove. Njegov oblik daje idealnu prezentaciju u čaši, dok njegova gustina omogućava da se sporo topi. Zbog svog oblika, također je idealan u situacijama kada čašu treba dopuniti ledom.

Ice Dice– Kocka

Ugostiteljski led ice dice kocka
Namijenjen generalnoj upotrebi, idealan za fast-food restorane i one kojima su neophodne velike količine leda. Sporo se topi, što samim tim znači uštedu za Vas, i bolja kvaliteta pića vaših klijenata.

Ice Flakes – Mrvljeni led

Ugostiteljski led ice flakes

Led koji je suh, ali blizu točke otapanja. Ova vrsta leda naročito je korisna u restoranima (za izlaganje i očuvanje svježe ribe i hrane). Aranžiranje hrane i pića čini jednostavnim a vizualnu prezentaciju atraktivnom.

Suhi led

Ugostiteljski led suhi led

Suhi led je ugljendioksid u čvrstom agregatnom stanju na temperaturi od -79º C. Suhi led se proizvodi od tekučeg ugljendioksida pri kontroliranim uvjetima u specijalno konstruiranoj mašini. Pri ovom procesu nastaje prvo suhi snijeg, a kompresijom i suhi led, koji se zatim presuje kroz «extruder» ploču, i tako dobiva proizvod različitih dimenzija. Upotrebe suhog leda su razne od hlađenja hrane i pića naročito u keteringu.