Simbol luksuza, prestiža i Kube, cigare su vjekovima unazad jedan od omiljenih poroka. One idu od malenih „Korona” ili „Cigarilosa” od 12 cm, do 17 cm dugačkih „Pantela”, malenih „Polukorona”, veličine palca, do čuvenih (20 do 24 cm) „Duplih korona”. Najveće od svih su „Lonsdale”. Pušači biraju cigare prema osobnom afinitetu i raspoloženju. U nekima se najviše uživa ujutro ili po podne, druge se tradicionalno koriste poslije večernjeg jela, uz čašu vina.

Cigare se proizvode u velikom broju boja i jačina. Što je cigara tamnija, to je jača i zahtjevnija. Najpoznatija je smeđecrna „Maduro”, jaka, teška cigara koja odgovara samo najiskusnijima. Najlakši je zeleni „Klarisimo”, veoma blaga, slatka cigara koja je popularna u SAD. Obični „klaro” je blaga, tamnosmeđa cigara, prijatne arome.

Kako se puši cigara

Pušenje cigara ima svoje rituale. Pravi poznavaoci mirišu cigaru, miluju je i uživaju u njoj i prije nego što je zapale. Kažu da je treba pušiti polako, nikada za vrijeme rada ili na ulici. Dim treba povući tek svakog minuta. Na taj način „korona” će trajati oko jednog sata, a biti u ustima pušača tek tri minuta. Njen dim ne treba ni udisati, ni zadržavati u ustima.
Brendovi cigara koji su trenutno u samom svjetskom vrhu:

  • “Sol Cubano Connecticut”
  • “Aficionado”
  • “Rocky Patel Vintage 92”
  • “Sancho Panza”
  • “Cusano 18”
  • “Sol Cubano Corojo”
  • “Oliva – Flor de Oliva”

Cohiba je cigara napravljena 1966. godine za predsjednika Fidela Castra. Postoje tri linije:

  1. Linea Clasica
  2. Linea 1492.
  3. Linea Maduro

Kada i kako poslužiti cigare

Gost obično traži da mu se usluže cigare i cigarete poslije jela, uz kavu, digestiv ili čašu dobrog vina. Cigare se gostima nude iz originalne kutije. Ako nema cigara koje gost puši u tom slučaju mu se ponude neke druge jače i slabije da bi on mogao da izabere.
Pored cigare, konobar za adekvatno usluživanje treba da ima i rezač za vrhove cigara, posrebrenu iglu za bušenje cigara, šibice, svijeću i upaljač na plin. Najbolja opcija je da potrebni pribor konobar drži na tacni, i ima spremno ukoliko gost želi da puši.
Konobar cigaru uzima za papirni prsten i skida celofan ukoliko je zamotana u njega. Rezačem za cigare se odsječe vrh u dužini od 3-5mm tako da svi listovi kojim cigara završava budu prerezani i da zrak pri uvlačenju dima može slobodno da cirkulira kroz cigaru. Tako sređena cigara daje se gostu.

Pali se šibicom, svijećom ili plinskim upaljačem. Upaljač na benzin se ne koristi zbog mirisa. Ako se cigara pali šibicom, potez šibice neće biti usmjeren ka gostu, a upaljena šibica će se prinijeti cigari nakon što je na njoj izgorio sumpor. Konobar drži plamen ispod cigare pazeći da se vrh cigare sa svih strana ravnomjerno upali dok gost ne počne uvlačiti dim, pri čemu plamen ne smije biti jak. Cigara se pali teže nego cigareta.

Neki gosti ne sijeku vrh cigare već ga samo probodu iglom da bi kroz cigaru mogao ravnomjerno da cirkulira zrak, odnosno dim. Ova tehnika ne daje uvijek dobar rezultat.
Cigare se nude iz otvorene kutije. Najbolje je da se ponude i svijetle i tamne, odnosno jače i slabije.

Cigarete

Duhan su na naše prostore donijeli Turci početkom XVII vijeka. Fabrička prerada duhana na našim prostorima je počela u drugoj polovini XIX vijeka.

Cigareta je rolna fino sječenih duhana, zavijena u papir, koju je moguće pušiti takvu kakva je. Za razliku od drugih proizvoda ne konzumira se u stanju u kome je predstavljena nego u formi dima koji se formira tokom procesa sagorijevanja.
Mješavina duhana za cigaretu, odnosno blend, sastoji se od 70 % duhana, 25 – 30 % prerađenog duhana i 0–5 % raznih derivata.

Za proizvodnju cigareta najčešće se koriste mješavine više tipova, klasa i porijekla duhana – tzv. blend cigarete (American blend). Ali se može koristiti i samo jedan tip duhana, sa više klasa i porijekla. Ovo je slučaj kod, tzv. virdžinijskih cigareta (British style cigarettes), izrađenih samo od FC duhana „crnih cigareta“ (French style cigarettes) izrađenih samo od AC duhana i orijentalnih cigareta (Orient style cigarettes) izrađenih samo od SC duhana.

Kako poslužiti cigarete

Cigarete se nude na raznim prijemima tako što se nekoliko cigareta izvuče iz kutije do polovine, stave na manji poslužavnik ili tanjur zajedno sa kutijom šibica. Gostu se prilazi sa lijeve strane i nudi mu se cigareta ili konobar spusti poslužavnik ili tanjur sa cigaretama, a gost se sam posluži. Obično se stavlja jedna kutija za četiri osobe.
Cigareta koju gost drži u ustima se pali šibicama ili upaljačem, tako što se plamen prinese kraju cigarete i drži dok gost uvlači dim. Nakon prvog dima cigareta je upaljena.