Hrvatski sabor usvojio Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti

Picture of Mario Miličević
Mario Miličević

Podijelite na društvenim mrežama:

Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti

Tablica sadržaja

ZAGREB, 15.7.2015.

Hrvatski sabor donio je novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, čiji je predlagatelj Ministarstvo turizma.

Novine u odnosu na važeći zakon vezane su uz pružanje usluga u ugostiteljskoj djelatnosti te se omogućuje ugostiteljima pružanje usluga smještaja  u sobama, apartmanima, studio apartmanima i kućama za odmor, ne samo u poslovnim već i u stambenim prostorima.

Zatim se privatnim iznajmljivačima koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju omogućava pružanje usluga u domaćinstvu i bez uvjeta dokazivanja da su vlasnici zemljišta. Nadalje, utvrđuje se minimalno radno vrijeme ugostiteljskih objekata, uz mogućnost njegovog produženja od strane jedinica lokalne samouprave te propisuje obveza da ugostitelj ili njegov zaposlenik imaju odgovarajući stupanj obrazovanja.

Novinama Zakona osniva se Središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu kojim će biti obuhvaćeni svi ugostiteljski objekti, objekti u domaćinstvu i obiteljsko poljoprivredna gospodarstva u kojima se pružaju ugostiteljske usluge.

 

Izvor: Ministarstvo turizma http://www.mint.hr/

Podijelite na društvenim mrežama:

Pročitajte povezane članke

Priprema za adventsku kućicu: Kako organizirati sve na vrijeme?

Manjak osoblja, višak narudžbi i stalni miris cimeta u zraku… Ako si u ovom poslu...

Mali propusti u restoranu koje gosti odmah primijete

Određeni propusti u restoranu često prođu nezapaženo osoblju, ali gosti ih primijete. Ne radi...

Koliko je za uspješno poslovanje restorana važno skladno osoblje?

U svakom restoranu postoji struktura. Šef kuhinje, konobari, pomoćno osoblje, menadžer… ali u praksi,...

Manje otpada, više pameti: zero waste u kuhinji

Hrpa otpada u kuhinji iza svake smjene nije samo neugodan prizor. To su euri...

Jesen na tanjuru: kako sezonski meni može privući više gostiju?

Dolaskom jeseni mijenja se i raspoloženje gostiju i ritam u restoranu. Ljudi traže toplinu,...

Kult ukusa: Što jesu, a što nisu gastro kritike?

U ugostiteljstvu danas sve počinje i završava s dojmovima. Jedna online recenzija može otvoriti...

Među prvima saznaj korisne informacije o ugostiteljstvu i pogodnostima koje pružamo.

Iz prve ruke znamo što ti je potrebno da unaprijediš svoje poslovanje.

Preko 4000 korisnika. Prvih mjesec dana besplatno.

Započni besplatno. Bez ugovorne obaveze. Prestani s korištenjem kad želiš.

Prijavite se na našu newsletter listu kako bi pregledati naše predhodne i prvi saznali termine održavanja budućih webinara!

Nakon što unesete ispravnu e-mail adresu bit ćete u mogućnosti pogledati dosadašnje webinare.